Verhalen / Stories

Tussen februari en april 2017 hebben Nederlanders vanuit de gehele wereld hun 'verhaal' opgeschreven: problemen waar zij geregeld mee van doen hebben. Deze verhalen, alhoewel in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 verzameld, blijven op deze website staan, juist ook voor journalisten en politici - hun waarde is nog steeds even hoog als tijdens de verkiezingen.

Deel Uw Verhaal

Ondervindt u als Nederlander in het buitenland ook problemen? Deel uw verhaal (en eventueel oplossing) hier. Denk hierbij aan de 10 hoofdpunten van deze campagne. Deze lijst is vastgesteld op basis van duizenden emails en contactpunten met Nederlanders in het buitenland over de afgelopen jaren en geeft een goed inzicht in waar u zoal tegenaan kunt lopen.

Share Your Story

Whether you reside in the Netherlands (as part of an international family) or outside the Netherlands, please share your story of what happened to you or your relative/friend dealing with Dutch issues such as dual nationality, pension rights, renewing your passport or anything else.

Schrijf een nieuw verhaal / Write a new story

 
 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je E-mail adres wordt niet gepubliceerd.
Om veiligheidsredenen slaan we je ipadres 3.236.228.250 op.
Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben.
We houden het recht om berichten te wijzigen, te verwijderen, of niet te publiceren.
1956 berichten.
W. Brocken W. Brocken schreef op 29 juli 2012 om 23:02:
Dank je wel, het idee van het ontslagrecht deugd voor geen meter en een 40 urige werkweek al helemaal niet en dan heb ik het nog niet eens over de hypotheek aftrek en de zorgverzekering. Nee geef mij Roemer maar man van mijn hart.
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 24 juli 2012 om 14:24:
Hi Marit,
Zodadelijk gaan we het op de site zetten, hierbij alvast de gegevens:

Rabobank, rek.nr. 1253.43.418
Berkel-Enschot
t.n.v. E.J. Keij

Graag met bijschrift "expatcampagne 2012"

Alvast veel dank! Het is een nieuwe, lege bankrekening die speciaal voor dit doel is geopend.

Groeten
Eelco
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 23 juli 2012 om 14:27:
Beste Marit,
Er is een aparte, nieuwe rekening bij de Rabobank in NL geopend. De gegevens komen waarschijnlijk vandaag nog online; ik laat het je dan meteen weten.
Alvast bedankt!
Groeten
Eelco
Marit Marit schreef op 22 juli 2012 om 08:50:
Kan een rekening nummer van bank of giro in Nederland vermeld worden zodat ik het geld gewoon kan overmaken zonder creditcard of paypal?
Bart Bart schreef op 21 juli 2012 om 02:22:
Dit werd mij verteld in het consulaat in Los Angeles. Ik vond het maar vreemd dat ze mij dit vertelde, want ze kon me verder geen details geven.
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 18 juli 2012 om 04:17:
Hi Bart,
ten eerste: gefeliciteerd! Of in het Amerikaans: good for you!
Bij welk consulaat zeiden ze dat precies? Deze mevrouw was iets te voorbarig: je valt namelijk in een uitzonderingscategorie (waardoor dubbele nationaliteit voor jou mogelijk is), en het kabinet was van plan om deze uitzonderingscategorie af te schaffen. Maar een paar weken geleden heeft een meerderheid van de Tweede Kamer besloten om dat niet te doen. Wie weet gaat een volgend parlement het weer oppakken, maar dat is hoogstwaarschijnlijk.

Deze stap hing al een tijdje in de lucht dus die uiting bij het consulaat verbaast me ten zeerste.
Bart Bart schreef op 18 juli 2012 om 03:19:
ik ben een paar maanden geleden Amerikaans staatsburger geworden en aangezien mijn vrouw Amerikaanse is heb ik nu ondertussen ook mijn "behoud van Nederlandschap" verklaring in mijn bezit. Ik heb nu dus 2 nationaliteiten.

Toen ik naar het Nederlandse consulaat ging om mijn behoud van Nederlandschap verklaring aan te vragen, vertelde de juffrouw achter het loket mij doodleuk dat ik net op tijd was met deze aanvraag, want binnenkort is dit niet meer mogelijk.. Weet iemand hier misschien iets het fijne van ??
Twan Laan Twan Laan schreef op 8 juli 2012 om 06:51:
Je noemt heel veel standpunten die te maken hebben met het feit dat onze overheid soms een kafkaiaans instituut wordt zodra je de mondingen van de Rijn verlaten hebt. Maar ook bedrijven handelen soms louter gericht op Nederland:
- De Nederlandse Spoorwegen eisen een Nederlandse bankrekening als je een kortingkaart wilt kopen
- 's Lands grootste grootgrutter stelde doodleuk de vraag "dat kan. Naar. België, Duitsland of Luxemburg?" toen ik telefonisch meldde dat ik ging emigreren en dus een adreswijziging voor mijn klantenkaart door wilde geven. Toen ik de vraag met "nee" beantwoordde, werd het gesprek erg verwarrend, zoals elke Nederlander buiten Nederland direct zal begrijpen.
- Veel bedrijven en instanties gebruiken op hun website de o zo handige postcode-huisnummer-combinatie. Maar vergeten dat dat niet werkt buiten Nederland. Gevolg: je kunt niet terecht bij die firma's via internet, terwijl dat juist vanuit het buitenland zo handig zou wezen.
En zo heeft iedere Nederlander in het buitenland wel een lange lijst van tragikomische conversaties met bedrijven in het moederland...
Twan Laan Twan Laan schreef op 8 juli 2012 om 06:39:
Het openen van een bankrekening kan wel degelijk zonder burgerservicenummer. Helaas is er nauwelijks een Nederlandse bank die dat weet of snapt. De regel is, dat *áls* je een BSN-nummer hebt, je dat verplicht moet opgeven bij het openen van een Nederlandse bankrekening. Als je zo'n ding niet hebt, kun je de rekening toch openen! Extreem lastig: je moet je snuitwerk aan het bankloket in Nederland komen laten zien. Zelfs als die bank ook kantoren in je woonland heeft. Alternatief is een dure verklaring van een Notaris dat jij echt jij bent zoals in het paspoort staat...
Nederlander Nederlander schreef op 5 juli 2012 om 23:13:
Beste Brigitta, u zal uw Nederlanderschap verliezen, wanneer u deAmerikaanse nationaliteit aanvraagt. In onderstaande link van het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt een soortgelijk voorbeeld aangehaald. Check het voor de zekerheid bij ambassade/consulaat/ advocaat.

"U bent Nederlandse en sinds 1975 gehuwd met een Canadese man. Uw Canadese echtgenoot overlijdt op 3 mei 2003. U verkrijgt de Canadese nationaliteit op 7 januari 2004. U verliest automatisch het Nederlanderschap aangezien u niet meer gehuwd bent met een Canadees en u dus niet voldoet aan de uitzondering genoemd onder 3.. Een huwelijk wordt immers ontbonden door echtscheiding of overlijden. Maar als u voor uw 18e jaar 5 jaar onafgebroken in Canada heeft gewoond, dan verliest u het Nederlanderschap niet. U voldoet dan aan uitzondering 2."

http://www.minbuza.nl/producten-en-diensten/burgerzaken/nederlandse-nationaliteit/een-andere-nationaliteit-verkrijgen.html
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 5 juli 2012 om 17:06:
Dat is een heel goede vraag. Het antwoord daarop weet ik niet uit m'n hoofd, ik moet je daarvoor verwijzen naar een advocatenkantoor. Maar laat me eerst zelf even navragen. Kom er op terug.
Brigitta Kroon-Fiorita Brigitta Kroon-Fiorita schreef op 5 juli 2012 om 16:46:
Ik begrijp dat ik, houder van een nederlands paspoort, mijn nederlands paspoort/nationaliteit zal verliezen als ik US citizenship aanvraag, om de reden dat ik een weduwe ben en dus niet langer getrouwd ben met een American citizen. Mijn kinderen hebben beide paspoorten en nationaliteiten. Ik was in schok toen ik dat las op de website van de Ned. Ambassade. Nooit gedacht dat ik na het overlijden van mijn man mijn nederlandschap zou kunnen verliezen bij het aanvragen van een Amerikaans paspoort. Zijn daar uitzonderingen op Eelco dat je weet by chance?
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 4 juli 2012 om 21:26:
Klopt. Wel altijd tijdig verlengen dat paspoort - als je het niet doet, raak je je Nederlanderschap alsnog kwijt.
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 4 juli 2012 om 21:25:
Hi Gerda,
In principe verandert er voorlopig inderdaad nog niets, oftewel elke Nederlander die een andere nationaliteit aanvraagt, verliest het Nederlanderschap. Dit zal dus in beginsel ook voor jouw kinderen gelden - Nederlanderschap kwijt.

Niettemin zou het kunnen dat ze onder een uitzondering vallen, en dat ze dus wel hun Nederlanderschap mogen behouden als ze een andere nationaliteit aannemen. Dat moet je dan echt even bij een advocatenkantoor checken; als je wilt kan ik je een kantoor in Amsterdam suggereren.

Groeten
Eelco
Benno Groeneveld, Brooklyn, NY Benno Groeneveld, Brooklyn, NY schreef op 4 juli 2012 om 14:10:
Voor zover ik weet, kunnen kinderen met een Nederlandse vader (en pas sinds 1984 (1) ook kinderen met een Nederlandse moeder) in vele gevallen hun Nederlandse paspoort houden als zij in een ander land geboren zijn. Dat hangt een beetje van het land af, in de VS bijvoorbeeld is iedereen die in de VS geboren is automatisch Amerikaan. Ik heb onze zoon indertijd aangegeven bij het Nederlandse consulaat en vrij snel een Nederlands paspoort aangevraagd. De eerste keer dat hij dat paspoort wilde verlengen nadat hij 18 was, moest ik aantonen dat ik nog altijd Nederlander was op dat ogenblik. Hij kan dat paspoort nu gewoon zelf verlengen.
Zoek de regels op, op de website van de Nederlandse ambassade in Washington DC staan goede uitleggingen over wie wel en niet in aanmerking komt, maar die regels moeten ook elders te vinden zijn.
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 3 juli 2012 om 16:44:
Het wordt er door politiek Den Haag inderdaad niet makkelijk op gemaakt. In beginsel zullen uw kinderen dan inderdaad het Nederlanderschap verliezen. Het kan zijn dat ze in een uitzonderingscategorie vallen. Daarvoor moet u contact opnemen met een advocatenkantoor, dat gaat te diep om daar goed juridisch advies over te geven.
gerda meursing gerda meursing schreef op 3 juli 2012 om 16:17:
Hoe graag ik mijn kinderen ook gun om hun nederlandse paspoort te houden als zij en resp. amerikaans en brits paspoort aanvragen, het zal dus niet meer mogen begrijp ik uit het bovenstaand warrig verhaal. Als er niets verandert mag dit toch juist wel?
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 7 juni 2012 om 08:25:
Absoluut, geen twijfel over. Het is een wet die stamt uit de natie-staat-gedachte, en die nu volkomen achterhaald is!
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 30 mei 2012 om 03:28:
Hi Sandra,

Absoluut. De hoofdregel van de Rijkswet op het Nederlanderschap is me (en, dat moet erbij, meerderen uit ons "petitie-team") een doorn in het oog. Het is niet liberaal en het strookt niet met de huidige globaliseringstijd.

Evenwel moesten we de focus eerst op het wetsvoorstel betreffende de uitzonderingen leggen, alvorens we naar de volgende lobby kunnen schakelen. Het plan is om dat na de verkiezingen meteen te gaan doen, hetzij van binnen het parlement, hetzij van buiten, maar hopelijk via een combinatie!

Groeten
Eelco
Sandra Dakurah Sandra Dakurah schreef op 30 mei 2012 om 02:30:
Eelco bedankt dat je je hebt ingezet voor Nederlanders in het buiteland die onder één van de uitzonderingen vallen en graag de mogelijkheid van een dubbele nationaliteit willen behouden.
Maar de veel Nederlanders in het buitenland vallen niet onder een uitzondering en hebben nu al geen recht op een dubbele nationaliteit.
Veel Nederlandse paren in het buitenland hebben met een hele vreemde wetgeving te maken. Als één van de twee de nationaliteit van het nieuwe land aanneemt dan is die meteen de Nederlandse nationaliteit kwijt. Als de ander op een later tijdstip de nationaliteit van het nieuwe land aanneemt, dan valt die onder één van de uitzonderingen. Die is dan getrouwd met iemand met de nationaliteit van het nieuwe land en die mag dan Nederlander blijven. Ik kan me niet voorstellen dat de wetgeving zo bedoeld is, maar in de praktijk werkt het wel zo.
Wil je de bestaande wetgeving ter discussie gaan stellen?

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!