Verhalen / Stories

Tussen februari en april 2017 hebben Nederlanders vanuit de gehele wereld hun 'verhaal' opgeschreven: problemen waar zij geregeld mee van doen hebben. Deze verhalen, alhoewel in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 verzameld, blijven op deze website staan, juist ook voor journalisten en politici - hun waarde is nog steeds even hoog als tijdens de verkiezingen.

Deel Uw Verhaal

Ondervindt u als Nederlander in het buitenland ook problemen? Deel uw verhaal (en eventueel oplossing) hier. Denk hierbij aan de 10 hoofdpunten van deze campagne. Deze lijst is vastgesteld op basis van duizenden emails en contactpunten met Nederlanders in het buitenland over de afgelopen jaren en geeft een goed inzicht in waar u zoal tegenaan kunt lopen.

Share Your Story

Whether you reside in the Netherlands (as part of an international family) or outside the Netherlands, please share your story of what happened to you or your relative/friend dealing with Dutch issues such as dual nationality, pension rights, renewing your passport or anything else.

Schrijf een nieuw verhaal / Write a new story

 
 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je E-mail adres wordt niet gepubliceerd.
Om veiligheidsredenen slaan we je ipadres 3.237.67.179 op.
Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben.
We houden het recht om berichten te wijzigen, te verwijderen, of niet te publiceren.
1956 berichten.
Johan Johan schreef op 4 december 2012 om 23:59:
Beste Eelco

Bedankt voor al je werk
Johan
C van Rijswijk C van Rijswijk schreef op 3 december 2012 om 03:47:
Overheidsinstanties niet bereikbaar ondank hun "digitaal loket", bij verzorgings instanties kom je niet verder dan de fraaie eerste pagina. De nederlandse bureaucratie moet nog een hoop leren
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 1 december 2012 om 16:08:
Dank & graag gedaan. Op naar de volgende fase!
Koen Dircksens Koen Dircksens schreef op 1 december 2012 om 10:09:
Politici worden zelden bedankt voor hun inspanningen. Daarom: Bedankt voor al je werk, Eelco.
Koen.
Benno Groeneveld, Brooklyn, NY Benno Groeneveld, Brooklyn, NY schreef op 30 november 2012 om 19:10:
Overigens: voor uitbetaling van de Nederlandse AOW maakt het niet uit of je (nog) Nederlander bent. Voor elk jaar dat je in Nederland als inwoner ingeschreven bent na je 15e verjaardag, heb je recht op 2 procent van de AOW uitkering. Betaling begint op je 65e. Of je Nederlander bent gebleven of niet. De Sociale Verzekeringsbank (www.svb.nl) rekent keurig voor je uit waar je op je 65e recht op hebt.

Dubbele nationaliteit betekent wel dubbel werk. Eerst in je nieuwe land gewoon de regels volgen voor het naturaliseren. Dan aan een Nederlandse ambassade vragen wat de procedure is voor het behouden van je Nederlanderschap. En vergeet niet te vragen om een "Verklaring van Behoud Nederlanderschap", een papiertje dat de volgende aanvragen van Nederlandse paspoorten een stuk eenvoudiger maakt. (Nee, een Nederlands paspoort is uitsluitend een reisdocument en is niet voldoende om te bewijzen dat je Nederlander bent gebleven, daar is die officiele Verklaring voor nodig).
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 30 november 2012 om 13:33:
In het kort: eerst die andere nationaliteit verkijgen, daarna Behoud Nederlanderschap aanvragen. Beide stappen vereisen een boel (vaak officieel gecertificeerde) documenten en het is nogal wat werk. Maar het is mogelijk. Op de site van het consulaat in je regio/land moet eea meer in detail beschreven zijn.
martine martine schreef op 30 november 2012 om 10:33:
Aangaande punt 3, welke stappen moet men ondernemen om de andere nationaliteit aan te vragen?
Anna Römer Anna Römer schreef op 29 november 2012 om 18:52:
Fantastisch nieuws. Ik woon al 25 jaar in USA en heb dubbele nationaliteit. Ik ben zo blij dat ik dat kan behouden. Bedankt voor al je inspanningen hieromtrent.
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 29 november 2012 om 15:44:
Ja, dat klopt (geldt trouwens niet voor homohuwelijk, helaas). Zit wel wat administratie aan vast maar goed, is alles te overzien. Ikzelf ben Amerikaan geworden met behoud van Nederlanderschap op basis van mijn huwelijk met m'n Amerikaanse vrouw.
Marieke Marieke schreef op 29 november 2012 om 15:14:
Om even duidelijkheid te krijgen over punt 3:
Als ik trouw met mijn deense partner mag ik zowel de deense nationaliteit proberen te krijgen en de nederlandse behouden. Klopt dat?

Ik wil best verder onderzoeken welke nadelen ik ondervind, doordat ik geen deense nationaliteit heb. Ik weet dat er met het pensioen wat problemen zijn en dat ik minder rechten heb dan denen. Het liefst wil ik de nederlandse nationaliteit behouden. Interesse?
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 29 november 2012 om 14:49:
Hier komen ze:


1) Als u in het land van die andere nationaliteit bent geboren en u daar uw hoofdverblijf heeft op het moment dat u de andere nationaliteit krijgt, dan verliest u het Nederlanderschap niet.

2) Als u voor uw 18e jaar 5 jaar lang onafgebroken hoofdverblijf heeft gehad in het land van die andere nationaliteit, dan verliest u het Nederlanderschap niet.

3) Als u een andere nationaliteit wilt krijgen, verliest u het Nederlanderschap niet als u gehuwd bent met, of geregistreerd partner bent van, iemand van die andere nationaliteit.
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 29 november 2012 om 14:48:
Dag Peter,
ten eerste bedankt voor je indirecte stem! Ten tweede: de strijd om herstel van Nederlanderschap van oud-Nederlanders gaat gewoon door. We'll keep you posted!
Groeten
Eelco
Peter van der Laan Peter van der Laan schreef op 29 november 2012 om 13:19:
Hello Eelco, kon helaas niet op je stemmen omdat mijn Nederlanderschap is afgepakt, maar mijn dochter - in Canada geboren, maar wel Nederlander! - heeft voor de eerste keer gestemd en een voorkeurstem op je uitgebracht. Ik hoop nog steeds dat mijn Nederlanderschap uiteindelijk wordt hersteld.
T. Besse, Frankrijk T. Besse, Frankrijk schreef op 29 november 2012 om 11:33:
Kun je mij vertellen wat die drie uitzonderingen zijn waar je over schrijft?
Henrica van der Weiden Henrica van der Weiden schreef op 29 november 2012 om 00:14:
Ik heb ook meegedaan. Je moet er wat voor over hebben om te kunnen stemmen. In ieder geval is het beter dan die opvallend oranje enveloppen. Als die in de bezorgzak van een ontevreden en zin in saboteren bezorger terechtkomen. Ik wil geen beroepsgroep beledigen, maar ook een fraudegevoelige methode!
Ik verwacht eigenlijk wel reacties van mensen die geen printer hebben enz.
Ik ga voor een goed beveiligde cyberspacemethode, maar dat is nog een weg te gaan...
Bert Effing Bert Effing schreef op 12 november 2012 om 14:05:
Ik heb het ook ontvangen en het fake stembiljet naar Venhuizen opgestuurd. Snap echter niet goed wat men wil " onderzoeken ".
A) print uit B) vul in, en C) plak postzegel en stuur op.

Welke " Oen " heeft dit bedacht maar nog erger : Welke "Oen " bij BZ heeft hier opdracht toe gegeven? En dit onderzoek kost naar ik aanneem ook geld! En de deelnemers sponseren ieder 75 EuroCent aan postzegels.Het geheel is zeer fraudegevoelig, immers ik kan ontelbare keren dit biljet uitprinten en het aan mijn buren geven , die niet eens NL staatsburger zijn.

Ik snap hier werkelijk NIKS van!

Overigens heb ik op de Planetenpartij gestemd, maar mijn favoriet " Q " stond er helaas niet op :))
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 9 november 2012 om 16:20:
Hi Arthur, ja ik ook! Heb er zojuist over geschreven, zie de laatste blog op deze site.

...En dank voor je stem!!!

groeten
Eelco
Arthur Arthur schreef op 9 november 2012 om 15:55:
Gefeliciteerd met het resultaat. Eén van de voorkeursstemmen was die van mij, en ik heb vanuit Florida gestemd.

Ik heb vandaag een email ontvangen uit Den Haag van “Bureau Kiezers buiten Nederland” om een nieuw stembiljet voor het buitenland te testen (http://www.teststembiljet.nl). Dit lijkt me een goed initiatief en ik ga eraan meedoen.
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 7 oktober 2012 om 12:41:
Dank Paul! De strijd is nog lang niet afgelopen, en we zijn al bezig met follow-up acties. Wordt nader bekend gemaakt!
P. Nijssen P. Nijssen schreef op 6 oktober 2012 om 23:48:
Eelco,

Ook van mijn zijde uit dank voor jouw inzet. Om zeker te weten dat jouw stem zou tellen heb ik iemand in NL gemachtigd. Ook hier het voorkeur voor het Electronisch stemmen, maar dan wel zonder Digi-D nummer aangezien velen van ons in het buitenland deze nog steeds niet in hun bezit kunnen krijgen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!