Verhalen / Stories

Tussen februari en april 2017 hebben Nederlanders vanuit de gehele wereld hun 'verhaal' opgeschreven: problemen waar zij geregeld mee van doen hebben. Deze verhalen, alhoewel in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 verzameld, blijven op deze website staan, juist ook voor journalisten en politici - hun waarde is nog steeds even hoog als tijdens de verkiezingen.

Deel Uw Verhaal

Ondervindt u als Nederlander in het buitenland ook problemen? Deel uw verhaal (en eventueel oplossing) hier. Denk hierbij aan de 10 hoofdpunten van deze campagne. Deze lijst is vastgesteld op basis van duizenden emails en contactpunten met Nederlanders in het buitenland over de afgelopen jaren en geeft een goed inzicht in waar u zoal tegenaan kunt lopen.

Share Your Story

Whether you reside in the Netherlands (as part of an international family) or outside the Netherlands, please share your story of what happened to you or your relative/friend dealing with Dutch issues such as dual nationality, pension rights, renewing your passport or anything else.

Schrijf een nieuw verhaal / Write a new story

 
 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je E-mail adres wordt niet gepubliceerd.
Om veiligheidsredenen slaan we je ipadres 3.239.109.55 op.
Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben.
We houden het recht om berichten te wijzigen, te verwijderen, of niet te publiceren.
1956 berichten.
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 5 oktober 2017 om 17:15:
Dankjewel Servaas!
Servaas van Beekum Servaas van Beekum schreef op 5 oktober 2017 om 14:32:
Welaan, een perfecte en goed getimede actie met enorme impact. Alle lof voor Eelco: doordat je er al jaren mee bezig bent, je geloofwaardugheid hoog is en je dus een perfecte dBase hebt opgebouwd, kon dit een succesvolle actie worden.
Goed lijkt me ook dat de thematiek van in het buitenland wonende Nederlanders voor het eerst op de agenda staat. Nu nog een kabinet die daar wat mee doet
Servaas van Beekum, Sydney
Cornelis Cornelis schreef op 5 oktober 2017 om 13:46:
Volgens mij kun je als buitenlander wel een rekening openen op naam van een door jou op te richten stichting. Voorwaarde is wel dat de stichting is ingeschreven op een adres in Nederland.
Richard Richard schreef op 5 oktober 2017 om 13:12:
Ik wil iedereen die heeft meegeholpen aan dit initiatief ongelooflijk bedanken. Wij zaten in één van de slechtste situaties door deze wet. We wonen in een corrupte dictatuur, mijn partner komt uit een semi-corrupte dictatuur. En hoewel we het nu nog leuk vinden, wilden we snel terug weer terug naar het mooie Nederland waar we allebei zoveel van houden. Deze nieuwe wet vernietigde onze 'exit-strategie'. Mijn optimisme zegt dan: "we vinden wel wat." Mijn vrouw daarentegen was verschrikkelijk emotioneel. We zaten namelijk vast. De keuze was tussen een dictatuur met mijn vrouw, of Nederland met mijn familie. Ik ben zo dankbaar dat deze keuze nu niet meer gemaakt hoeft te worden.

Voor de tegenstanders; ik begrijp jullie punt, buitenlanders zijn eng en vies. Maar de partners van Nederlanders zitten al heel snel vuistdiep in de Nederlandse samenleving gebakken. Mijn vrouw praat met mijn familie, mijn vrienden en is altijd omsingeld door Nederlands sprekend mensen. Haar Nederlands is heel schoon en correct, en aangeleerd ondanks dat ze geen enkele les heeft gevolgd. Dit zijn niet de mensen die onaangepast Nederland vervuilen, of in criminaliteitscijfers opduiken. Dit zijn de mensen waar ook jij verliefd op kan worden. Op reis, of zelfs in Nederland als je, zoals ik, een buitenlandse student tegen het lijf loopt. Het kan de beste overkomen, dus laten we proberen om het hen niet *te* moeilijk te maken.

Dank allemaal voor de hulp. Ik waardeer het ontzettend.
Monika de Neef, Nieuw-Zeeland Monika de Neef, Nieuw-Zeeland schreef op 5 oktober 2017 om 02:19:
Geweldig! Deze fantastische overwinning is een signaal dat we gezamenlijk veel kunnen bereiken!
Eelco, ik ben heel blij met jouw toewijding en hart voor Nederlanders in het buitenland! Geweldig dat je, door te communiceren op het niveau van principes en door het focussen op samenwerking, ook Jan Nagel en vele anderen hebt weten te overtuigen van een ander, vaak ongezien, perspectief op deze zaak.
Zoals ik in mijn mail naar Jan Nagel schreef: “Een bloeiende en duurzame toekomst is alleen mogelijk als we onze wortels onthouden en voeden! Naar mijn mening gaat de geest van dit wetsvoorstel voorbij aan de belangen van Nederlanders in het buitenland, en zijn onze situaties en levensverhalen niet goed doordacht. Het gaat niet alleen om een wetsvoorstel op papier, het gaat om de diepere principes van ons Nederlanderschap, waar ik en velen met mij trots op zijn!”
Ik hoop van harte dat alle mensen die hun Nederlanderschap onbedoeld kwijt zijn geraakt dit weer snel recht kunnen zetten. Mijn Nieuw-Zeelandse partner is echt stomverbaasd dat de Nederlandse wet zo is geregeld dat je zomaar je Nederlanderschap kwijt kunt raken.
Ik hoop ook van harte dat politici in toekomstige besluitvorming rekening houden met onze Nederlandse wortels en beseffen dat ook velen met mij permanent geregistreerd als kiezer buiten Nederland zijn of incidenteel hun stem uitbrengen tijdens verkiezingen, en in die zin ook meewerken aan een bloeiende, duurzame toekomst van Nederland!
Eelco, veel succes met volgende stappen, zoals hopelijk het recht zetten van verloren Nederlandschap. Mijn steun heb je en ik bedank je graag via een donatie.
Bart Bart schreef op 5 oktober 2017 om 01:17:
Over schenkingen gesproken ...

De Belastingdienst vindt dat ik "het middelpunt van mijn levensbelangen" in het buitenland heb. Daardoor ben ik in Nederland niet aangifteplichtig en giften zijn daardoor lastig op mijn Nederlandse inkomen in mindering te brengen. Dat wil zeggen, ik moet natuurlijk eerst Nederlands inkomen hebben.

Misschien geldt datzelfde voor vele andere Nederlanders in het buitenland?

Alhoewel ... wellicht kan ik giften toch als aftrekpost opvoeren als ik bijvoorbeeld rente heb van een Nederlandse spaarrekening, Op dat soort inkomen geldt bronbelasting en giften zijn daarop waarschijnlijk wel in mindering te brengen. Echter, dan moet ik eerst een totaalsaldo hebben van meer dan 20.000 euro hebben en ik moet uit alsnog aangifte doen.

Afijn, ik hoop dat dit nuttige informatie is.

Hartelijke groet,
Bart, San Diego.
Leo Huisman Leo Huisman uit Puerto Sagunto schreef op 4 oktober 2017 om 23:31:
Ik begrijp dat er veel Nederlanders zijn die problemen hebben met stemmen vanuit het buitenland, maar ik heb juist veel steun ontvangen vanuit Nederland ( Gemeente Den Haag) om voortaan continu ingeschreven te staan voor komende verkiezingen.
IK ben nu ingeschreven bij de gemeente Den Haag en krijg automatisch alle verkiezingen een deelname formulier zonder dat ik dat iedere keer moet aanvragen.
Wel zo handig nu we waarschijnlijk iedere 6 maanden moeten gaan stemmen omdat de politici er niet uit komen hoe of wat.
Admin-antwoord door: Eelco Keij
Good for you - maar bij velen ging het fout. Hopelijk behoort dit tot het verleden.
Wouter Wouter schreef op 4 oktober 2017 om 21:57:
Super gedaan 50Plus en Eelco!
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 4 oktober 2017 om 21:09:
Lees het hier, onder punt 2: https://eelcokeij.com/2017/08/17/presentatie-birmingham-woe-30-aug-a-s-stemming-wetsvoorstel-33-852-oproep-evaluatie-tk-verkiezingen/

Het gaat over Nederlander mogen worden voor niet-Nederlanders, en daarmee raakt het veel Nederlanders in het buitenland met een buitenlandse partner.
Gerda Meursing Gerda Meursing schreef op 4 oktober 2017 om 21:01:
Door al het mailgeweld ben ik de draad kwijt. Wat is er nu eigenlijk verworpen en wat betekent dit voor iemand die zijn pas kwijt is door vrijwillig Amerikaan te worden.
Ancella Voets Ancella Voets schreef op 4 oktober 2017 om 20:25:
Allereerst gefeliciteerd met deze overwinning en dank voor de geweldige actie! Hoewel ik zelf in het buitenland woon, gaan mijn gedachten niet alleen uit naar Nederlanders in het buitenland en hun buitenlandse partners, maar ook naar al die andere mensen in en buiten Nederland die om wat voor reden dan ook Nederlander willen worden en ook gedupeerd zouden zijn door deze regeling. Hun stemmen worden meestal niet gehoord en ik ben blij dat we een bijdrage hebben kunnen leveren die heeft voorkomen dat Nederland nog onvriendelijker wordt voor (toekomstige) nieuwe Nederlanders. Want ook ik schaam me geregeld als het hierover gaat...
Anne-marie Dekker Anne-marie Dekker schreef op 4 oktober 2017 om 18:01:
Heel goed nieuws ! Veel dank voor al jullie moeite .
Pieter J. Cramwinckel Pieter J. Cramwinckel schreef op 4 oktober 2017 om 17:48:
Uitstekende aktie op touw gezet , Eelco. Gefeliciteerd.!
Jacqueline van de Geer Jacqueline van de Geer schreef op 4 oktober 2017 om 13:58:
Dank voor de inzet van allen en natuurlijk Eelco, nu hopelijk door pakken met de andere heikele punten aan hetnederlandse paspoort, zoals een dubbel paspoort kunnen hebben, ik hoop van harte ook dat diegenen die hun Nedrlandschap verloren hebben, deze weer terug kunnen krijgen!
Karin Karin schreef op 4 oktober 2017 om 11:43:
Woehoeeee fantastisch nieuws, well done!!!
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 4 oktober 2017 om 10:36:
Dag Wouter, heel erg gewaardeerd - dankjewel!!
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 4 oktober 2017 om 10:36:
Dankjewel Hanneke!
Hanneke gelderblom Hanneke gelderblom schreef op 4 oktober 2017 om 10:20:
Hoera voor eelco joj bent een ongelofelijke doorzetter voor een goede zaak en bewijst dat je dan ook met andere partijen zoals 50+ kunt samenwerken. Hulde en ga zo door
Robin Robin schreef op 4 oktober 2017 om 09:43:
Voor de liefhebber: de bijdrage van Jan Nagel is terug te lezen en te zien op deze website: https://www.eerstekamer.nl/verslag/20171003/verslag

"Voorzitter, dank aan u en de Kamer voor de gelegenheid van deze heropening. Wij hebben die aangevraagd om een in onze ogen nieuw gegeven met deze Kamer en de staatssecretaris te kunnen bespreken.

Afgelopen weekend plaatste een ons onbekend iemand een oproep aan een beperkte groep Nederlanders in het buitenland met het verzoek de Eerste Kamerfractie van 50PLUS ervan te overtuigen dat 50PLUS tegen het aan de orde zijnde wetsvoorstel 33853 moet stemmen. Het centrale thema is de wijziging dat Nederlanders die gehuwd zijn of die met een partner staan geregistreerd het naturalisatieproces niet vanuit het buitenland kunnen laten verlopen, maar dat de buitenlandse partner eerst drie jaar in Nederland moet wonen. Op deze oproep ontvingen wij maar liefst 800 tot 900 zelfstandige brieven, in uiterst redelijke bewoordingen, met een vaak goede onderbouwing van de eigen situatie. Zowel dit overrompelende aantal, in zeer korte tijd, als de schildering van de betekenis van de wetswijziging voor betrokkenen is voor ons reden geweest om de Kamer te verzoeken deze actuele gebeurtenis aan de staatssecretaris te mogen voorleggen.

We hebben een aantal brieven doorgestuurd. Het is waar dat ook wetsbepalingen die nu al gelden de briefschrijvers ernstig pijn doen. Maar dat is een reden te meer om ervoor te waken dat dit gevoel door nieuwe wijzigingen verder wordt vergroot. Dacht de politiek aanvankelijk dat dit maar een zeer beperkte groep raakt, hoewel die ook belangrijk is, het moet voor iedereen toch een openbaring zijn dat de ontevredenheid en de angst voor de toekomst zo massaal leven onder de bijna 1 miljoen Nederlanders in het buitenland.

Wij menen dat Den Haag deze signalen, wellicht door onbekendheid, sterk heeft onderschat en niet zonder meer kan negeren. De vele onderbouwde brieven laten een veelzijdige problematiek zien. Ik geef kort vier voorbeelden. De heer Jan Hendriks, Nederlander die in Peru woont en werkt, wil zijn oude dag graag in Nederland doorbrengen met zijn Peruaanse levensgezel, maar door deze wet wordt dat praktisch onmogelijk. De heer Jan Pieter Tromp, werkend in Oman en gehuwd met een Braziliaanse, maakt zich grote zorgen over het flinke aantal Nederlanders in zijn omgeving dat direct getroffen wordt. De heer Nieuwenhuis uit Canada heeft kinderen en kleinkinderen die in Nederland wonen. Hij wil op zijn oude dag met zijn partner naar zijn familie in Nederland terug, maar meent dat dit in de nieuwe wetgeving niet meer mogelijk zal zijn. Ten slotte een Nederlandse vrouw in de Verenigde Staten die kankerpatiënt is. Vanwege haar euthanasieverklaring wil zij op een gegeven moment naar Nederland kunnen terugkeren met haar partner, maar zij vreest dat dit onmogelijk wordt vanwege de eisen die gelden voor een verblijfsvergunning en de inkomenseisen. Zij lijdt in dubbel opzicht. Talrijke gezinnen, zo blijkt uit de brieven, waarvan de partner van de Nederlander zelfstandig in het buitenland is, zullen uit elkaar worden gedreven door inkomens- en verblijfseisen. Er worden eisen gesteld die in dit flextijdperk zeer vaak niet haalbaar zijn. In de toekomstige situatie moet de partner drie jaar langer wachten.

Wij zijn getroffen door de omvang en de ernst van de problemen die Nederlanders in het buitenland gaan raken als deze wet doorgaat. Het zijn reacties vanuit de praktijk en niet van achter het Haagse bureau. Wij verzoeken de staatssecretaris zijn visie op deze massale reacties en de inhoud ervan te geven. Wij vragen hem of hij bereid is dit wetsvoorstel dan ook terug te nemen."
Robin Robin schreef op 4 oktober 2017 om 09:40:
Geweldig nieuws! Veel dank aan Eelco, de heer Nagel en al die anderen die zich steeds maar blijven inzetten. Topwerk!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!