Verhalen / Stories

Tussen februari en april 2017 hebben Nederlanders vanuit de gehele wereld hun 'verhaal' opgeschreven: problemen waar zij geregeld mee van doen hebben. Deze verhalen, alhoewel in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 verzameld, blijven op deze website staan, juist ook voor journalisten en politici - hun waarde is nog steeds even hoog als tijdens de verkiezingen.

Deel Uw Verhaal

Ondervindt u als Nederlander in het buitenland ook problemen? Deel uw verhaal (en eventueel oplossing) hier. Denk hierbij aan de 10 hoofdpunten van deze campagne. Deze lijst is vastgesteld op basis van duizenden emails en contactpunten met Nederlanders in het buitenland over de afgelopen jaren en geeft een goed inzicht in waar u zoal tegenaan kunt lopen.

Share Your Story

Whether you reside in the Netherlands (as part of an international family) or outside the Netherlands, please share your story of what happened to you or your relative/friend dealing with Dutch issues such as dual nationality, pension rights, renewing your passport or anything else.

Schrijf een nieuw verhaal / Write a new story

 
 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je E-mail adres wordt niet gepubliceerd.
Om veiligheidsredenen slaan we je ipadres 54.226.23.160 op.
Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben.
We houden het recht om berichten te wijzigen, te verwijderen, of niet te publiceren.
1950 berichten.
Anneke mulligan Anneke mulligan schreef op 10 oktober 2017 om 17:05:
Fantastisch...Misschien helpt het mij niet want ik ben vorig jaar mijn nederlandschap kwijt geraakt door het te laat verlengen. Maar hoop toch.....
Hester B Hester B schreef op 10 oktober 2017 om 17:03:
Goed nieuws voor alle eerste generatie Nederlanders, maar hoe zit het met hun nageslacht? Ik weet niet of ik " Gelijktijdig komt er voor volgende generaties een verplicht keuzemoment dat daadwerkelijk leidt tot het behoud van niet meer dan één nationaliteit." nou als positief zou willen bestempelen.

Mijn nageslacht zal hoogstwaarschijnlijk twee nationaliteiten hebben en ook een duurzame relatie met beide landen opbouwen en willen behouden. Op dit moment is het voor eerste generatie Nederlandse migranten slecht geregeld, maar hun kinderen kunnen in principe zonder veel problemen een dubbele nationaliteit behouden, ook ná hun 18de, zonder gedwongen te worden voor de nationaliteit van pappa of mamma te kiezen.

Indien een kind werkelijk hoofdzakelijk in 1 land is opgegroeid is het wellicht logisch om hem/haar op z´n 18e te laten kiezen, maar hoe zit het met alle kinderen die in meerdere landen worden grootgebracht? Het lijkt mij zeer onwenselijk om hen te dwingen 1 nationaliteit te kiezen, als zij zich gevoelsmatig en cultureel even thuis voelen in beiden landen.
Mandy Mandy schreef op 10 oktober 2017 om 16:57:
Heb je ook een PayPal optie?

Dankje heel heel hartelijk voor alles wat je doet!

M.vr.gr.,
Mandy
John den Haan John den Haan schreef op 10 oktober 2017 om 16:54:
Eelco,

Mijn stem op jou en D'66 was het dubbel en dwars waard. We hebben hoe dan ook enorm veel aan je te danken.

John
Benno Groeneveld Benno Groeneveld schreef op 10 oktober 2017 om 16:28:
Als ik het zo oppervlakkig en snel lees, is dit weer voornamelijk gericht op mensen die naar Nederland KOMEN, weinig voor mensen die Nederland VERLATEN. Nederlanders wonen verder NIET alleen in het Verenigd Konikrijk, sommige van ons zijn oceanen ver van Nederland!
Dhr A.Donker Dhr A.Donker schreef op 10 oktober 2017 om 16:21:
Keep up the great work, kudos towards you Eelco !
Ina Oost Topper Ina Oost Topper schreef op 7 oktober 2017 om 17:09:
Je moet er voor vechten !
Het is een uniek Nederlands argument, 'Te Laat' - geen ander land goet zo kleinzielig.( 'tKostte me 4 jaar tijd om paspoort te herkrijgen.)
Jan Ven Jan Ven schreef op 6 oktober 2017 om 21:05:
Heel erg bedankt, j
Hans van Os Hans van Os schreef op 5 oktober 2017 om 21:30:
Bedankt Eelco voor dit succes en prachtig voorbeeld van directe democratie! Mijn vrouw doet morgen haar inburgeringsexamens en omdat we in het buitenland wonen was dit zonder jouw initiatief waarschijnlijk voor niks geweest. Hulde!
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 5 oktober 2017 om 17:16:
Nou, dan moest ik daar maar eens over nadenken. Heel interessant, dank Cornelis!
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 5 oktober 2017 om 17:16:
Dank Wouter!
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 5 oktober 2017 om 17:15:
Dankjewel Bart, daar ga ik over nadenken.
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 5 oktober 2017 om 17:15:
Heel erg bedankt Monika, heel fijn!!
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 5 oktober 2017 om 17:15:
Dank voor je toelichting Richard.
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 5 oktober 2017 om 17:15:
Dankjewel Servaas!
Servaas van Beekum Servaas van Beekum schreef op 5 oktober 2017 om 14:32:
Welaan, een perfecte en goed getimede actie met enorme impact. Alle lof voor Eelco: doordat je er al jaren mee bezig bent, je geloofwaardugheid hoog is en je dus een perfecte dBase hebt opgebouwd, kon dit een succesvolle actie worden.
Goed lijkt me ook dat de thematiek van in het buitenland wonende Nederlanders voor het eerst op de agenda staat. Nu nog een kabinet die daar wat mee doet
Servaas van Beekum, Sydney
Cornelis Cornelis schreef op 5 oktober 2017 om 13:46:
Volgens mij kun je als buitenlander wel een rekening openen op naam van een door jou op te richten stichting. Voorwaarde is wel dat de stichting is ingeschreven op een adres in Nederland.
Richard Richard schreef op 5 oktober 2017 om 13:12:
Ik wil iedereen die heeft meegeholpen aan dit initiatief ongelooflijk bedanken. Wij zaten in één van de slechtste situaties door deze wet. We wonen in een corrupte dictatuur, mijn partner komt uit een semi-corrupte dictatuur. En hoewel we het nu nog leuk vinden, wilden we snel terug weer terug naar het mooie Nederland waar we allebei zoveel van houden. Deze nieuwe wet vernietigde onze 'exit-strategie'. Mijn optimisme zegt dan: "we vinden wel wat." Mijn vrouw daarentegen was verschrikkelijk emotioneel. We zaten namelijk vast. De keuze was tussen een dictatuur met mijn vrouw, of Nederland met mijn familie. Ik ben zo dankbaar dat deze keuze nu niet meer gemaakt hoeft te worden.

Voor de tegenstanders; ik begrijp jullie punt, buitenlanders zijn eng en vies. Maar de partners van Nederlanders zitten al heel snel vuistdiep in de Nederlandse samenleving gebakken. Mijn vrouw praat met mijn familie, mijn vrienden en is altijd omsingeld door Nederlands sprekend mensen. Haar Nederlands is heel schoon en correct, en aangeleerd ondanks dat ze geen enkele les heeft gevolgd. Dit zijn niet de mensen die onaangepast Nederland vervuilen, of in criminaliteitscijfers opduiken. Dit zijn de mensen waar ook jij verliefd op kan worden. Op reis, of zelfs in Nederland als je, zoals ik, een buitenlandse student tegen het lijf loopt. Het kan de beste overkomen, dus laten we proberen om het hen niet *te* moeilijk te maken.

Dank allemaal voor de hulp. Ik waardeer het ontzettend.
Monika de Neef, Nieuw-Zeeland Monika de Neef, Nieuw-Zeeland schreef op 5 oktober 2017 om 02:19:
Geweldig! Deze fantastische overwinning is een signaal dat we gezamenlijk veel kunnen bereiken!
Eelco, ik ben heel blij met jouw toewijding en hart voor Nederlanders in het buitenland! Geweldig dat je, door te communiceren op het niveau van principes en door het focussen op samenwerking, ook Jan Nagel en vele anderen hebt weten te overtuigen van een ander, vaak ongezien, perspectief op deze zaak.
Zoals ik in mijn mail naar Jan Nagel schreef: “Een bloeiende en duurzame toekomst is alleen mogelijk als we onze wortels onthouden en voeden! Naar mijn mening gaat de geest van dit wetsvoorstel voorbij aan de belangen van Nederlanders in het buitenland, en zijn onze situaties en levensverhalen niet goed doordacht. Het gaat niet alleen om een wetsvoorstel op papier, het gaat om de diepere principes van ons Nederlanderschap, waar ik en velen met mij trots op zijn!”
Ik hoop van harte dat alle mensen die hun Nederlanderschap onbedoeld kwijt zijn geraakt dit weer snel recht kunnen zetten. Mijn Nieuw-Zeelandse partner is echt stomverbaasd dat de Nederlandse wet zo is geregeld dat je zomaar je Nederlanderschap kwijt kunt raken.
Ik hoop ook van harte dat politici in toekomstige besluitvorming rekening houden met onze Nederlandse wortels en beseffen dat ook velen met mij permanent geregistreerd als kiezer buiten Nederland zijn of incidenteel hun stem uitbrengen tijdens verkiezingen, en in die zin ook meewerken aan een bloeiende, duurzame toekomst van Nederland!
Eelco, veel succes met volgende stappen, zoals hopelijk het recht zetten van verloren Nederlandschap. Mijn steun heb je en ik bedank je graag via een donatie.
Bart Bart schreef op 5 oktober 2017 om 01:17:
Over schenkingen gesproken ...

De Belastingdienst vindt dat ik "het middelpunt van mijn levensbelangen" in het buitenland heb. Daardoor ben ik in Nederland niet aangifteplichtig en giften zijn daardoor lastig op mijn Nederlandse inkomen in mindering te brengen. Dat wil zeggen, ik moet natuurlijk eerst Nederlands inkomen hebben.

Misschien geldt datzelfde voor vele andere Nederlanders in het buitenland?

Alhoewel ... wellicht kan ik giften toch als aftrekpost opvoeren als ik bijvoorbeeld rente heb van een Nederlandse spaarrekening, Op dat soort inkomen geldt bronbelasting en giften zijn daarop waarschijnlijk wel in mindering te brengen. Echter, dan moet ik eerst een totaalsaldo hebben van meer dan 20.000 euro hebben en ik moet uit alsnog aangifte doen.

Afijn, ik hoop dat dit nuttige informatie is.

Hartelijke groet,
Bart, San Diego.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!