Verhalen / Stories

Tussen februari en april 2017 hebben Nederlanders vanuit de gehele wereld hun 'verhaal' opgeschreven: problemen waar zij geregeld mee van doen hebben. Deze verhalen, alhoewel in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 verzameld, blijven op deze website staan, juist ook voor journalisten en politici - hun waarde is nog steeds even hoog als tijdens de verkiezingen.

Deel Uw Verhaal

Ondervindt u als Nederlander in het buitenland ook problemen? Deel uw verhaal (en eventueel oplossing) hier. Denk hierbij aan de 10 hoofdpunten van deze campagne. Deze lijst is vastgesteld op basis van duizenden emails en contactpunten met Nederlanders in het buitenland over de afgelopen jaren en geeft een goed inzicht in waar u zoal tegenaan kunt lopen.

Share Your Story

Whether you reside in the Netherlands (as part of an international family) or outside the Netherlands, please share your story of what happened to you or your relative/friend dealing with Dutch issues such as dual nationality, pension rights, renewing your passport or anything else.

Schrijf een nieuw verhaal / Write a new story

 
 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je E-mail adres wordt niet gepubliceerd.
Om veiligheidsredenen slaan we je ipadres 18.212.93.234 op.
Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben.
We houden het recht om berichten te wijzigen, te verwijderen, of niet te publiceren.
1950 berichten.
Melissa Melissa schreef op 11 oktober 2017 om 04:55:
Als je in NL woont en ingeschreven staat is het ook geen probleem om je NL paspoort te verlengen ook al heb je een 2e nationaliteit.

Probleem doet zich voor op NL consulaten in het buitenland. Daar vraagt men bij het verlengen of je ook een 2e nationaliteit hebt.

Zo ja, dan moet je aantonen dat je onder een van de huidige uitzonderingen valt om te mogen verlengen.
Sas Sas schreef op 11 oktober 2017 om 03:53:
Ik vind die van het nageslacht zorgwekkend. Zeker aangezien die van mij in de toekomst in meerdere landen gaat opgroeien en 3 nationaliteiten zal hebben... In de toekomst nog steeds 1 moeten kiezen, is best achterhaald, aangezien zat westerse landen dat allang niet meer doen. Zo heeft Australië er geen probleem mee
Mark Mark schreef op 11 oktober 2017 om 02:06:
Enig idee hoelang zoiets gaat duren. Ik zou graag amerikaans staatsburger worden maar wil mijn nederlanderschap niet verlieze. Want inderdaad, eens een nederlander altijd een Nederlander
Henk Teutscher Henk Teutscher schreef op 11 oktober 2017 om 01:31:
Geweldig! Ik denk dat de verkiezingen j.l hebben getoond hoe wij er overdenken, met 60000 tot 70000 uitgebrachte stemmen , door nederlanders in het buitenland en de ondertekening van de PETITIE met meer dan 25000 mensen. Eindelijk worden ze wakker in Den Haag. In Nederland hebben ze een partij voor de dieren en ik geloof dat de tijd is gekommen dat we een partij oprichten voor Nederlanders in buitenland met lijsttrekker Eelco Keij want zonder hem was dit nooit zover gekomen. BEDANKT EELCO.KEEP UP THE GOOD WORK.
Ron Ron schreef op 11 oktober 2017 om 01:24:
Voor het verlengen van het nl paspoort heb je een geldige verblijfsvergunning nodig, om te bewijzen dat je legaal in het land bent. Indien je echter een tweede paspoort heb zul je deze niet kunnen overleggen en kun je in de toekomst ook je nl paspoortniet verlengen
Wouter Wouter schreef op 11 oktober 2017 om 00:47:
Begrijp ik het nu goed dat voor een aankomende eerste generatie emigranten/immigranten het beleid verruimd wordt? Heeft dit betrekking op de huidge eerste generatie? En zo niet, over welke eerste generatie hebben ze het dan? Wordt er nog iets gedaan aan het archaïsch onderscheid tussen getrouwde en ongetrouwde Nederlanders in het buitenland wat betreft de mogelijkheden voor dubbele nationaliteit?

Natuurlijk, het is een stap in de goede richting, maar zoals ik het interpreteer blijft het uitgangspunt hetzelfde: Nederland wil in principe geen dubbele nationaliteit toestaan, maar zal met de glimlach van een boer met kiespijn een uitzondering maken. Tot aan juni afgelopen jaar maakte het niet veel uit welk Frans motto we op onze paspoorten hadden. EU-regelingen gaven iedereen de mogelijkheid om waar dan ook in de EU te gaan wonen en werken. Voor Nederlanders in het VK is dit nu anders en één van de opties om de onzekerheid weg te nemen is het aannemen van de Britse nationaliteit. Dit is nu dus de situatie: de Britse autoriteiten duwen de 'EU immigranten' weg vanwege een vals idee dat het land het heft weer in eigen hand moet nemen, en de Nederlandse regering duwt in principe nog steeds de eigen expats weg vanwege twijfel over 'het Nederlands gevoel' van deze expats.

Kortom, het kan een stap voorwaarts zijn in een soortement processie van Echternach, maar het voelt nog steeds als een trap na bovenop de vuistslag die Brexit al was. Ik vrees dat enkele coalitiepartners nog steeds vastzitten in 19de-eeuwse ideeën van nationaliteit en identiteit en dat daardoor nog steeds een boterbriefje de enige lakmoestest van vaderlandsliefde is.
Bart Bart schreef op 11 oktober 2017 om 00:28:
Hoi Eelco,

En ook van harte gefeliciteerd met deze ontwikkeling. Dat is een flinke stap vooruit.

Ik heb zojuist een donatie van 100 euro gedaan, maar is het verzenden van een nieuwsbrief misschien goedkoper te doen? Dan kunnen die 90 dollar per nieuwsbrief weer ergens anders aan besteed worden! 🙂

Hartelijke groet,
Bart, San Diego.
Bart Bart schreef op 11 oktober 2017 om 00:23:
Hoi Edwin,

Toen ik de laatste keer een nieuw paspoort aanvroeg, werd er op het formulier gevraagd of ik nog een andere nationaliteit had.

Groet,
Bart, San Diego
Sanne Sanne schreef op 10 oktober 2017 om 22:08:
Ben erg bezorgd over de dual nationality van mijn dochters die door dit nieuwe regeerakkoord waarschijnlijk nu wel weer moeten kiezen als ze 18 worden. Dus de ouders mogen nu wel twee nationaliteiten maar voor 18-jarigen (die de toekomst zijn) wordt de duale optie weer afgenomen. Not happy
Nicky Cooper Nicky Cooper schreef op 10 oktober 2017 om 21:49:
Bedankt voor al je inzet. Laten we hopen dat dit snel tot conclusie komt - voor maart 2019.
Marit Marit schreef op 10 oktober 2017 om 21:30:
Recentelijk teruggekeerd naar Nederland vanuit Australië met drie kinderen met dubbele nationaliteit (NL moeder en AUS vader) en wij maken ons ook zorgen om:
Gelijktijdig komt er voor volgende generaties een verplicht keuzemoment dat daadwerkelijk leidt tot het behoud van niet meer dan één nationaliteit.
Dat gaat erg moeilijk worden..
Anneloes Anneloes schreef op 10 oktober 2017 om 20:29:
Fantastisch nieuws Eelco. Ik zie dat ik in de toekomst weer mijn Nederlanderschap terug kan krijgen. Bedankt voor al het harde werk en alles wat je hiervoor gedaan hebt.
Nico Nico schreef op 10 oktober 2017 om 20:02:
Ik heb al een aantal jaren een dubbele nationaliteit, maar heel krom, mijn kinderen, die voor de Ghanese wet Ghanees zijn, mogen die nationaliteit niet aannemen omdat zij dan hun Nederlanderschap verliezen. Tegelijkertijd moeten zij steeds uitleggen waarom zij een visum voor Ghana nodig hebben en kunnen zij geen permanente verwijdevergunning krijgen omdat zij volgens de Ghanese wet Ghanees zijn. Misschien eindelijk uit die impasse. Nico
Ann Ann schreef op 10 oktober 2017 om 19:32:
Heel veel dank Eelco!!
Henk Henk schreef op 10 oktober 2017 om 19:05:
Net een nieuw Nederlands pasport voor 10 jaar .
Is het safe om nu al een usa pasport aan te vragen ?
Dafne Stoelhorst Dafne Stoelhorst schreef op 10 oktober 2017 om 18:28:
Dus mijn dochter die in Engeland geboren is en dubbele nationaliteit (door naturalisatie) verkreeg moet straks een keuze gaan maken? Die is 14 jaar lang opgegroeit met de gedachten dat ze beiden heeft en mag houden (en het is nogal een beslissing om te maken als je 18 bent)? Zeker nu met Brexit is haar de Nederlandse nationaliteit nog dierbaarder? Waarom kunnen ze niet doen zoals Engeland. Geboren in het buitenland geeft je recht op dubbele nationaliteit maar niet op het recht om die nationaliteit door te geven. Daarvoor moet je eerst zoveel jaar weer in Engeland wonen. Dit stopt dat kinderen een keuze moeten maken, maar het stopt ook dat generatie naar generatie recht heeft op een nationaliteit waar ze geen band meer mee hebben. Dat hele 'aankomende eerste generatie/volgende generaties' is heel erg onduidelijk en als het betekend dat onze kinderen de dupe worden dan is dit geen stap voorruit, maar 1 stap voorruit voor sommige en 2 stappen achteruit voor anderen. Het is belangrijk dat er een regeling komt voor emigranten maar tevens een bescherming voor kinderen die zijn geboren onder de huidige 'dubbele nationaliteits' regelingen.
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 10 oktober 2017 om 18:04:
Zeker - en bij voorbaat dank!
Ga naar https://eelcokeij.com/product/donatie/ en doorloop de stappen - op het eind zie je dan de paypal optie.

Groeten,
Eelco
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 10 oktober 2017 om 18:03:
Nee hoor, het VK staat daar expliciet als 'voorbeeld' genoemd. Ik denk dat dit een heel belangrijke stap is vandaag.
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 10 oktober 2017 om 18:02:
We moeten inderdaad de concrete voorstellen afwachten. Ben heel benieuwd. Maar eea getuigt van een nieuwe mentaliteit!
edwin edwin schreef op 10 oktober 2017 om 17:47:
Keuzemoment? Volgens mij wordt sinds enige tijd helemaal nergens bijgehouden of burgers een tweede nationaliteit bezitten. Voor toekomstige generaties (waar sprake van is) is het al helemaal ondoenlijk om dat nog uit te zoeken. Ik spreek uit ervaring; mijn zoontje (in NL geboren) heeft een dubbele nationaliteit (die hij weer aan zijn kinderen zou kunnen doorgeven). De NL overheid weet in de eerste plaats niet dat hij deze heeft en in de tweede plaats niet welke dat is (om het nog moeilijker te maken: hij heeft een gewoon Nederlandse naam). Laat ze dat maar eens uitzoeken....

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!