Verhalen / Stories

Tussen februari en april 2017 hebben Nederlanders vanuit de gehele wereld hun 'verhaal' opgeschreven: problemen waar zij geregeld mee van doen hebben. Deze verhalen, alhoewel in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 verzameld, blijven op deze website staan, juist ook voor journalisten en politici - hun waarde is nog steeds even hoog als tijdens de verkiezingen.

Deel Uw Verhaal

Ondervindt u als Nederlander in het buitenland ook problemen? Deel uw verhaal (en eventueel oplossing) hier. Denk hierbij aan de 10 hoofdpunten van deze campagne. Deze lijst is vastgesteld op basis van duizenden emails en contactpunten met Nederlanders in het buitenland over de afgelopen jaren en geeft een goed inzicht in waar u zoal tegenaan kunt lopen.

Share Your Story

Whether you reside in the Netherlands (as part of an international family) or outside the Netherlands, please share your story of what happened to you or your relative/friend dealing with Dutch issues such as dual nationality, pension rights, renewing your passport or anything else.

Schrijf een nieuw verhaal / Write a new story

 
 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je E-mail adres wordt niet gepubliceerd.
Om veiligheidsredenen slaan we je ipadres 3.237.29.69 op.
Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben.
We houden het recht om berichten te wijzigen, te verwijderen, of niet te publiceren.
1957 berichten.
M.Ackermans M.Ackermans heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 14:12
Eelko ik applaudisseer het feit dat iemand eindelijk eens lobbyt voor ons emigranten en ja het is een stap vooruit misschien voor velen. Persoonlijk heb ik nooit de nationaliteit van mijn exman aangenomen, wilde ik ook niet. Maar met deze regeling ga je wel weer terug in de tijd voor onze kinderen, doordat zij geboren zijn in een land waar ze eigenlijk de nationaliteit niet van kwijt kunnen worden ze door Nederland aan de kant gezet. Mijn dochter wil Nederlandse zijn en is dat in hart en nieren, waarom zou ze dat op moeten geven?
Elsje Prins Elsje Prins heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 10:14
I have lived in the UK for over 45 years and this is a major move forwards if parliament approves the proposal.
It will make my life in the UK so much more rewarding and will ease my mind about the future.
Curious to know what the next step is and especially timescales. Brexit is a reality and time is short for Dutch citizens in the U.K. despite guarantees that we will continue to enjoy the same rights as we have now, it remains to be seen what will happen in the end, Dual nationality will guarantee my future in the UK while remaining true to my Dutch roots and identity.
Micky Micky heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 09:27
Het opent in elk geval ook een mogelijkheid voor mij en velen met mij die hun Nederlanderschap al zijn verloren. Ik blijf hopen dat ik mn paspoort kan terugkrijgen, want toch echt geboren en getogen als Nederlandse en het aannemen van een andere nationaliteit maakt mij niet minder Nederlandse. Ik vertrouw erop dat jullie voor ons blijven vechten! Goed werk!
Marie-Jeanette Marie-Jeanette heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 07:23
In aanvulling op Hester's opmerking: ja, ik wil ook graag weten hoe dat eruit gaat zien voor mijn kinderen die in het buitenland geboren zijn. Op het ogenblik hoeven zij niet te kiezen op hun 18e, maar moeten voor hun 28e verjaardag interesse tonen in hun Nederlanderschap (i.e. paspoort aanvragen of Bewijs van Nederlanderschap, en dat elke 10 jaar vernieuwen). Ik hoop dat dat zo blijft, Eelco. Ze spreken Nederlands en ook hun cultuurwaarde is Nederlands. 18 is te jong om een daadwerkelijke keuze te maken. B.v. oudste dochter is na haar studie naar Nederland gegaan om haar 'roots' te ontdekken. Dat kan verrijkend werken voor betrekkingen tussen beide landen!
Eric Eric heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 05:53
Wanneer moet een kind kiezen. Op je 18e verjaardag weet je nog zo weinig van de wereld. En dan moet je opeens kiezen? Wij leven in een wereld dat steeds kleiner word. Niet in een dorp waar iedereen hetzelfde moet zijn. Dit gedoe verwacht ik van de PVV, en misschien VVD, niet D66!
Eric Eric heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 05:44
Dit is beslist geen goed nieuws. Als kind was ik allotchotoon in m'n eignen land omdat mijn moeder een Nederlandse paspoort had en niet mijn vader! Pas op m'n 37ste verjaardag kreeg ik mijn Nederlandse nationaliteit. Met een Nederlandse vader en niet-Nederlandse moeder had ik ander keuzen gemaakt (ik wou altijd graag in Nederland studeeren maar dacht dat dat nooit kon omdat ik geen Nederlandse paspoort had) want dan zou ik als kind al een dubbele nationaliteit gehad.

Ik moest daar jaren lang aan werken en hopen. Nu zie ik dat mijn kinderen waarschijnlijk hun Nederlandse nationaliteit kwijt raken omdat zij nu dubbele nationaliteit bezitten en minderjarig zijn. Het komt niet vaak voor dat ik mij zorgen maak maar met Eelco's naare bericht voel ik mij beroerd. Eerst zorgt Nederland er voor dat een historische verkeerdheid goed word gemaakt. Dan doet Canada vreemd met Canadezen die buiten Canada zijn geboren (mijn kinderen zijn niet Canadees omdat ik die nationaliteit bezit!). Nu gaat Nederland weer regressieve dingen doen met nationaliteitswetgeving 🙁 🙁 :(.
Eric Eric heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 05:31
@Edwin. Het maakt niet uit of hij gewoon een Nederlandse naam heeft want je kind raakt z'n nationaliteit met terugwerkende kracht kwijt zodra de overheid het in de gaten heeft (en, je moet aangeven of je een tweede nationaliteit hebt... anders is het bedrog).
Melissa Melissa heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 04:55
Als je in NL woont en ingeschreven staat is het ook geen probleem om je NL paspoort te verlengen ook al heb je een 2e nationaliteit.

Probleem doet zich voor op NL consulaten in het buitenland. Daar vraagt men bij het verlengen of je ook een 2e nationaliteit hebt.

Zo ja, dan moet je aantonen dat je onder een van de huidige uitzonderingen valt om te mogen verlengen.
Sas Sas heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 03:53
Ik vind die van het nageslacht zorgwekkend. Zeker aangezien die van mij in de toekomst in meerdere landen gaat opgroeien en 3 nationaliteiten zal hebben... In de toekomst nog steeds 1 moeten kiezen, is best achterhaald, aangezien zat westerse landen dat allang niet meer doen. Zo heeft Australië er geen probleem mee
Mark Mark heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 02:06
Enig idee hoelang zoiets gaat duren. Ik zou graag amerikaans staatsburger worden maar wil mijn nederlanderschap niet verlieze. Want inderdaad, eens een nederlander altijd een Nederlander
Henk Teutscher Henk Teutscher heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 01:31
Geweldig! Ik denk dat de verkiezingen j.l hebben getoond hoe wij er overdenken, met 60000 tot 70000 uitgebrachte stemmen , door nederlanders in het buitenland en de ondertekening van de PETITIE met meer dan 25000 mensen. Eindelijk worden ze wakker in Den Haag. In Nederland hebben ze een partij voor de dieren en ik geloof dat de tijd is gekommen dat we een partij oprichten voor Nederlanders in buitenland met lijsttrekker Eelco Keij want zonder hem was dit nooit zover gekomen. BEDANKT EELCO.KEEP UP THE GOOD WORK.
Ron Ron heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 01:24
Voor het verlengen van het nl paspoort heb je een geldige verblijfsvergunning nodig, om te bewijzen dat je legaal in het land bent. Indien je echter een tweede paspoort heb zul je deze niet kunnen overleggen en kun je in de toekomst ook je nl paspoortniet verlengen
Wouter Wouter heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 00:47
Begrijp ik het nu goed dat voor een aankomende eerste generatie emigranten/immigranten het beleid verruimd wordt? Heeft dit betrekking op de huidge eerste generatie? En zo niet, over welke eerste generatie hebben ze het dan? Wordt er nog iets gedaan aan het archaïsch onderscheid tussen getrouwde en ongetrouwde Nederlanders in het buitenland wat betreft de mogelijkheden voor dubbele nationaliteit?

Natuurlijk, het is een stap in de goede richting, maar zoals ik het interpreteer blijft het uitgangspunt hetzelfde: Nederland wil in principe geen dubbele nationaliteit toestaan, maar zal met de glimlach van een boer met kiespijn een uitzondering maken. Tot aan juni afgelopen jaar maakte het niet veel uit welk Frans motto we op onze paspoorten hadden. EU-regelingen gaven iedereen de mogelijkheid om waar dan ook in de EU te gaan wonen en werken. Voor Nederlanders in het VK is dit nu anders en één van de opties om de onzekerheid weg te nemen is het aannemen van de Britse nationaliteit. Dit is nu dus de situatie: de Britse autoriteiten duwen de 'EU immigranten' weg vanwege een vals idee dat het land het heft weer in eigen hand moet nemen, en de Nederlandse regering duwt in principe nog steeds de eigen expats weg vanwege twijfel over 'het Nederlands gevoel' van deze expats.

Kortom, het kan een stap voorwaarts zijn in een soortement processie van Echternach, maar het voelt nog steeds als een trap na bovenop de vuistslag die Brexit al was. Ik vrees dat enkele coalitiepartners nog steeds vastzitten in 19de-eeuwse ideeën van nationaliteit en identiteit en dat daardoor nog steeds een boterbriefje de enige lakmoestest van vaderlandsliefde is.
Bart Bart heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 00:28
Hoi Eelco,

En ook van harte gefeliciteerd met deze ontwikkeling. Dat is een flinke stap vooruit.

Ik heb zojuist een donatie van 100 euro gedaan, maar is het verzenden van een nieuwsbrief misschien goedkoper te doen? Dan kunnen die 90 dollar per nieuwsbrief weer ergens anders aan besteed worden! 🙂

Hartelijke groet,
Bart, San Diego.
Bart Bart heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 00:23
Hoi Edwin,

Toen ik de laatste keer een nieuw paspoort aanvroeg, werd er op het formulier gevraagd of ik nog een andere nationaliteit had.

Groet,
Bart, San Diego
Sanne Sanne heeft geschreven op 10 oktober 2017 om 22:08
Ben erg bezorgd over de dual nationality van mijn dochters die door dit nieuwe regeerakkoord waarschijnlijk nu wel weer moeten kiezen als ze 18 worden. Dus de ouders mogen nu wel twee nationaliteiten maar voor 18-jarigen (die de toekomst zijn) wordt de duale optie weer afgenomen. Not happy
Nicky Cooper Nicky Cooper heeft geschreven op 10 oktober 2017 om 21:49
Bedankt voor al je inzet. Laten we hopen dat dit snel tot conclusie komt - voor maart 2019.
Marit Marit heeft geschreven op 10 oktober 2017 om 21:30
Recentelijk teruggekeerd naar Nederland vanuit Australië met drie kinderen met dubbele nationaliteit (NL moeder en AUS vader) en wij maken ons ook zorgen om:
Gelijktijdig komt er voor volgende generaties een verplicht keuzemoment dat daadwerkelijk leidt tot het behoud van niet meer dan één nationaliteit.
Dat gaat erg moeilijk worden..
Anneloes Anneloes heeft geschreven op 10 oktober 2017 om 20:29
Fantastisch nieuws Eelco. Ik zie dat ik in de toekomst weer mijn Nederlanderschap terug kan krijgen. Bedankt voor al het harde werk en alles wat je hiervoor gedaan hebt.
Nico Nico heeft geschreven op 10 oktober 2017 om 20:02
Ik heb al een aantal jaren een dubbele nationaliteit, maar heel krom, mijn kinderen, die voor de Ghanese wet Ghanees zijn, mogen die nationaliteit niet aannemen omdat zij dan hun Nederlanderschap verliezen. Tegelijkertijd moeten zij steeds uitleggen waarom zij een visum voor Ghana nodig hebben en kunnen zij geen permanente verwijdevergunning krijgen omdat zij volgens de Ghanese wet Ghanees zijn. Misschien eindelijk uit die impasse. Nico

Eelco Keij