Verhalen / Stories

Tussen februari en april 2017 hebben Nederlanders vanuit de gehele wereld hun 'verhaal' opgeschreven: problemen waar zij geregeld mee van doen hebben. Deze verhalen, alhoewel in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 verzameld, blijven op deze website staan, juist ook voor journalisten en politici - hun waarde is nog steeds even hoog als tijdens de verkiezingen.

Deel Uw Verhaal

Ondervindt u als Nederlander in het buitenland ook problemen? Deel uw verhaal (en eventueel oplossing) hier. Denk hierbij aan de 10 hoofdpunten van deze campagne. Deze lijst is vastgesteld op basis van duizenden emails en contactpunten met Nederlanders in het buitenland over de afgelopen jaren en geeft een goed inzicht in waar u zoal tegenaan kunt lopen.

Share Your Story

Whether you reside in the Netherlands (as part of an international family) or outside the Netherlands, please share your story of what happened to you or your relative/friend dealing with Dutch issues such as dual nationality, pension rights, renewing your passport or anything else.

Schrijf een nieuw verhaal / Write a new story

 
 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je E-mail adres wordt niet gepubliceerd.
Om veiligheidsredenen slaan we je ipadres 3.237.29.69 op.
Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben.
We houden het recht om berichten te wijzigen, te verwijderen, of niet te publiceren.
1957 berichten.
Nienke Nienke heeft geschreven op 13 oktober 2017 om 19:25
Ook voor ons is dit heel goed nieuws. Ik voel me als Nederlander in het VK echt in het nadeel vergeleken met veel andere Europeanen hier, die wel gewoon een dubbele nationaliteit mogen hebben. Heel scheef allemaal, en ik ben ontzettend blij dat dit nu eindelijk wordt rechtgetrokken. Bedankt voor al het harde werk!
Andre Andre heeft geschreven op 13 oktober 2017 om 10:07
Eelco
We weten allemaal hoe lang dit soort zaken in Nederland kan duren. Heb je enige inzage of dit voor de huidige geplande "Brexit" datum , eind Maart 2019 , al mogelijk zal zijn?
Andre
Eelco Keij Eelco Keij heeft geschreven op 13 oktober 2017 om 08:58
Dank voor je stem Miranda, en wat mij betreft komt er een regeling die:
- de kinderen van jouw kinderen pas dwingt tot een keuze (en niet jouw kinderen, of mijn kinderen for that matter, die ook in het buitenland zijn geboren)
- met daarop de nodige uitzonderingen, denk aan taal, verbondenheid, dat soort dingen

Qua eindresultaat willen we hetzelfde. Het lobbywerk is zeker nog niet klaar, maar dit nieuwe denken vind ik een stap in de goede richting.
Eelco Keij Eelco Keij heeft geschreven op 13 oktober 2017 om 08:56
Hebben is hebben. Als je eenmaal duaal bent, blijf je dat ook - mits je tijdig je NLse paspoort blijf vernieuwen. Hoe dat met het Britse paspoort zit, weet ik niet.
Anoniempje Anoniempje heeft geschreven op 13 oktober 2017 om 03:27
Ik heb net een dubbele nationaliteit maar nog geen Brits paspoort kan ik nu dan eindelijk van mijn Britse man scheiden? Of moet ik wachten op de nieuwe wet?
Miranda Miranda heeft geschreven op 12 oktober 2017 om 22:20
Dank je voor al je harde werk Eelco. We hebben voor je gestemd vanuit Engeland en heb ook de familie in Nederland overgehaald om hetzelfde te doen! Alhoewel er een oplossing blijkt te zijn voor 1e generatie immigranten en emigranten, die ik verwelkom, maak ik me erg zorgen over de zogenaamde 2e generaties. Wij wonen in Brexit Engeland en hebben het moeilijk met wat er hier gebeurt. De kinderen hebben momenteel dubbele nationaliteit (NL moeder, GB vader) en zijn erg trots up hun NL paspoort; ze voelen zich verdrietig voor hun vriendjes die freedom of movement gaan verliezen maar zijn zo blij dat Europa nog steeds hun toekomst is. Cultureel gezien zijn ze sterk verbonden met Nederland en ook Frankrijk waar we een huis hebben. We voelen ons trotse Europeanen en Brexit heeft dat gevoel alleen nog maar versterkt. Het komt hard aan om nu te lezen dat ze wellicht op hun 18e een keuze moeten maken die vrijwel onmogelijk is. Als ze het Nederlandse paspoort willen behouden, dan kunnen ze waarschijnlijk niet in Engeland blijven, waar ze zijn opgegroeid en veel vrienden hebben. Als ze voor een Engels paspoort gaan, dan is hun Europese droom voorbij . Voel me erg in de steek gelaten on their behalf en hoop echt dat je hier iets aan kunt doen. Dank je.
Eelco Keij Eelco Keij heeft geschreven op 12 oktober 2017 om 10:02
mail me eerst even voor een afspraak ajb, dan zetten we een skype meeting op, ok? ejkeij - gmail
Bart Bart heeft geschreven op 12 oktober 2017 om 05:17
Ik heb veel ideeën om het goedkoper te maken, maar om zeker te zijn dat mijn ideeën daadwerkelijk aansluiten bij jouw situatie, kan ik je via Skype of FaceTime bereiken?

Hartelijke groet,

Bart, San Diego

PS; Ik dacht dat ik deze reactie al eerder geplaatst had, maar ik zie hem niet meer terug. Nu maar hopen dat ik niet 2x gereageerd heb. :p
Johann Johann heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 17:22
Ben ik mee eens, mijn kinderen hebben NL en GB nationaliteit en post-Brexit wil ik hun niet tot een keuze dwingen; hoewel ze in GB opgroeien hebben ze het voordeel de mogelijkheid om zich tzt in de EU te vestigen. Dus wordt voor mij de keuze om een Brits paspoort te aan te vragen wel erg beperkt.
Eelco Keij Eelco Keij heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 17:12
Zie mijn antwoord op M. Ackersmans Dafne
Eelco Keij Eelco Keij heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 17:12
In principe nog niet nee, want de huidige wet geldt gewoon nog.

Dit is de situatie nu, totdat er een nieuwe wet wordt aangenomen: http://eelcokeij.com/2015/01/09/kamervragen-dubbele-nationaliteit/
Eelco Keij Eelco Keij heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 17:11
zie mijn antwoord op M. Ackermans - en ik denk niet dat het over de huidige generatie gaat, maar over de volgende.
Eelco Keij Eelco Keij heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 17:10
Ik sta open voor suggesties Bart - want hoe meer lezers, hoe duurder het wordt! En heel erg bedankt voor je donatie!!
Eelco Keij Eelco Keij heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 17:09
zie mijn antwoord op M. Ackermans Wouter
Eelco Keij Eelco Keij heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 17:09
Nee, maar hopelijk dus binnen deze regeringstermijn
Eelco Keij Eelco Keij heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 17:08
zie mijn antwoord op M. Ackermans Eric!
Eelco Keij Eelco Keij heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 17:08
Er is in het regeerakkoord niets opgenomen over al diegenen die tegen hun zin het Nederlanderschap verloren hebben - daar blijf ik me natuurlijk voor hardmaken, dat er een brede reparatiewet komt. Maar het regeerakkoord geeft wel hoop tot meer ruimte in het 'denken' hierbij.
Eelco Keij Eelco Keij heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 17:06
Dat is te snel geredeneerd. De antwoorden moeten nog komen. Het huidige systeem kan eigenlijk niet slechter. De mindset is nú wel duidelijk anders. Zoals ik het lees (maar ook ik weet het niet helemaal zeker hier), zullen mijn kinderen niet hoeven te kiezen, maar hún kinderen weer wel, mits in het buitenland geboren - en wellicht komen daar weer uitzonderingen op. Het is nog onduidelijk hoe wetsvoorstellen er uit zullen zien. Dat er niet ongebreideld paspoorten kunnen worden uitgegeven tot in lengte van generaties, vind ik een begrijpelijk uitgangspunt en compromis. Ik ben zelf ook op de achtergrond informatie aan het inwinnen, zodra ik meer weet, doe ik een lange FAQ in een newsletter. Maar nogmaals, voor mij is dit positief. Ik weet ook heel zeker dat D66 over de gehele lijn zeker geen verslechtering wil.
Eelco Keij Eelco Keij heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 17:03
Nog onduidelijk. Hangt overigens ook van Oostenrijkse wetgeving af.
Judith Judith heeft geschreven op 11 oktober 2017 om 17:01
Is het ook de bedoeling dat er iets geregeld gaat worden voor Nederlanders die in Oostenrijk wonen en met een Oostenrijker trouwen/getrouwd zijn.... kunnen die in de toekomst ook beide nationaliteiten hebben ??

Eelco Keij