Verhalen / Stories

Tussen februari en april 2017 hebben Nederlanders vanuit de gehele wereld hun 'verhaal' opgeschreven: problemen waar zij geregeld mee van doen hebben. Deze verhalen, alhoewel in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 verzameld, blijven op deze website staan, juist ook voor journalisten en politici - hun waarde is nog steeds even hoog als tijdens de verkiezingen.

Deel Uw Verhaal

Ondervindt u als Nederlander in het buitenland ook problemen? Deel uw verhaal (en eventueel oplossing) hier. Denk hierbij aan de 10 hoofdpunten van deze campagne. Deze lijst is vastgesteld op basis van duizenden emails en contactpunten met Nederlanders in het buitenland over de afgelopen jaren en geeft een goed inzicht in waar u zoal tegenaan kunt lopen.

Share Your Story

Whether you reside in the Netherlands (as part of an international family) or outside the Netherlands, please share your story of what happened to you or your relative/friend dealing with Dutch issues such as dual nationality, pension rights, renewing your passport or anything else.

Schrijf een nieuw verhaal / Write a new story

 
 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je E-mail adres wordt niet gepubliceerd.
Om veiligheidsredenen slaan we je ipadres 54.226.23.160 op.
Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben.
We houden het recht om berichten te wijzigen, te verwijderen, of niet te publiceren.
1950 berichten.
Bart Bart schreef op 12 oktober 2017 om 05:17:
Ik heb veel ideeën om het goedkoper te maken, maar om zeker te zijn dat mijn ideeën daadwerkelijk aansluiten bij jouw situatie, kan ik je via Skype of FaceTime bereiken?

Hartelijke groet,

Bart, San Diego

PS; Ik dacht dat ik deze reactie al eerder geplaatst had, maar ik zie hem niet meer terug. Nu maar hopen dat ik niet 2x gereageerd heb. :p
Johann Johann schreef op 11 oktober 2017 om 17:22:
Ben ik mee eens, mijn kinderen hebben NL en GB nationaliteit en post-Brexit wil ik hun niet tot een keuze dwingen; hoewel ze in GB opgroeien hebben ze het voordeel de mogelijkheid om zich tzt in de EU te vestigen. Dus wordt voor mij de keuze om een Brits paspoort te aan te vragen wel erg beperkt.
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 11 oktober 2017 om 17:12:
Zie mijn antwoord op M. Ackersmans Dafne
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 11 oktober 2017 om 17:12:
In principe nog niet nee, want de huidige wet geldt gewoon nog.

Dit is de situatie nu, totdat er een nieuwe wet wordt aangenomen: https://eelcokeij.com/2015/01/09/kamervragen-dubbele-nationaliteit/
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 11 oktober 2017 om 17:11:
zie mijn antwoord op M. Ackermans - en ik denk niet dat het over de huidige generatie gaat, maar over de volgende.
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 11 oktober 2017 om 17:10:
Ik sta open voor suggesties Bart - want hoe meer lezers, hoe duurder het wordt! En heel erg bedankt voor je donatie!!
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 11 oktober 2017 om 17:09:
zie mijn antwoord op M. Ackermans Wouter
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 11 oktober 2017 om 17:09:
Nee, maar hopelijk dus binnen deze regeringstermijn
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 11 oktober 2017 om 17:08:
zie mijn antwoord op M. Ackermans Eric!
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 11 oktober 2017 om 17:08:
Er is in het regeerakkoord niets opgenomen over al diegenen die tegen hun zin het Nederlanderschap verloren hebben - daar blijf ik me natuurlijk voor hardmaken, dat er een brede reparatiewet komt. Maar het regeerakkoord geeft wel hoop tot meer ruimte in het 'denken' hierbij.
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 11 oktober 2017 om 17:06:
Dat is te snel geredeneerd. De antwoorden moeten nog komen. Het huidige systeem kan eigenlijk niet slechter. De mindset is nú wel duidelijk anders. Zoals ik het lees (maar ook ik weet het niet helemaal zeker hier), zullen mijn kinderen niet hoeven te kiezen, maar hún kinderen weer wel, mits in het buitenland geboren - en wellicht komen daar weer uitzonderingen op. Het is nog onduidelijk hoe wetsvoorstellen er uit zullen zien. Dat er niet ongebreideld paspoorten kunnen worden uitgegeven tot in lengte van generaties, vind ik een begrijpelijk uitgangspunt en compromis. Ik ben zelf ook op de achtergrond informatie aan het inwinnen, zodra ik meer weet, doe ik een lange FAQ in een newsletter. Maar nogmaals, voor mij is dit positief. Ik weet ook heel zeker dat D66 over de gehele lijn zeker geen verslechtering wil.
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 11 oktober 2017 om 17:03:
Nog onduidelijk. Hangt overigens ook van Oostenrijkse wetgeving af.
Judith Judith schreef op 11 oktober 2017 om 17:01:
Is het ook de bedoeling dat er iets geregeld gaat worden voor Nederlanders die in Oostenrijk wonen en met een Oostenrijker trouwen/getrouwd zijn.... kunnen die in de toekomst ook beide nationaliteiten hebben ??
M.Ackermans M.Ackermans schreef op 11 oktober 2017 om 14:12:
Eelko ik applaudisseer het feit dat iemand eindelijk eens lobbyt voor ons emigranten en ja het is een stap vooruit misschien voor velen. Persoonlijk heb ik nooit de nationaliteit van mijn exman aangenomen, wilde ik ook niet. Maar met deze regeling ga je wel weer terug in de tijd voor onze kinderen, doordat zij geboren zijn in een land waar ze eigenlijk de nationaliteit niet van kwijt kunnen worden ze door Nederland aan de kant gezet. Mijn dochter wil Nederlandse zijn en is dat in hart en nieren, waarom zou ze dat op moeten geven?
Elsje Prins Elsje Prins schreef op 11 oktober 2017 om 10:14:
I have lived in the UK for over 45 years and this is a major move forwards if parliament approves the proposal.
It will make my life in the UK so much more rewarding and will ease my mind about the future.
Curious to know what the next step is and especially timescales. Brexit is a reality and time is short for Dutch citizens in the U.K. despite guarantees that we will continue to enjoy the same rights as we have now, it remains to be seen what will happen in the end, Dual nationality will guarantee my future in the UK while remaining true to my Dutch roots and identity.
Micky Micky schreef op 11 oktober 2017 om 09:27:
Het opent in elk geval ook een mogelijkheid voor mij en velen met mij die hun Nederlanderschap al zijn verloren. Ik blijf hopen dat ik mn paspoort kan terugkrijgen, want toch echt geboren en getogen als Nederlandse en het aannemen van een andere nationaliteit maakt mij niet minder Nederlandse. Ik vertrouw erop dat jullie voor ons blijven vechten! Goed werk!
Marie-Jeanette Marie-Jeanette schreef op 11 oktober 2017 om 07:23:
In aanvulling op Hester's opmerking: ja, ik wil ook graag weten hoe dat eruit gaat zien voor mijn kinderen die in het buitenland geboren zijn. Op het ogenblik hoeven zij niet te kiezen op hun 18e, maar moeten voor hun 28e verjaardag interesse tonen in hun Nederlanderschap (i.e. paspoort aanvragen of Bewijs van Nederlanderschap, en dat elke 10 jaar vernieuwen). Ik hoop dat dat zo blijft, Eelco. Ze spreken Nederlands en ook hun cultuurwaarde is Nederlands. 18 is te jong om een daadwerkelijke keuze te maken. B.v. oudste dochter is na haar studie naar Nederland gegaan om haar 'roots' te ontdekken. Dat kan verrijkend werken voor betrekkingen tussen beide landen!
Eric Eric schreef op 11 oktober 2017 om 05:53:
Wanneer moet een kind kiezen. Op je 18e verjaardag weet je nog zo weinig van de wereld. En dan moet je opeens kiezen? Wij leven in een wereld dat steeds kleiner word. Niet in een dorp waar iedereen hetzelfde moet zijn. Dit gedoe verwacht ik van de PVV, en misschien VVD, niet D66!
Eric Eric schreef op 11 oktober 2017 om 05:44:
Dit is beslist geen goed nieuws. Als kind was ik allotchotoon in m'n eignen land omdat mijn moeder een Nederlandse paspoort had en niet mijn vader! Pas op m'n 37ste verjaardag kreeg ik mijn Nederlandse nationaliteit. Met een Nederlandse vader en niet-Nederlandse moeder had ik ander keuzen gemaakt (ik wou altijd graag in Nederland studeeren maar dacht dat dat nooit kon omdat ik geen Nederlandse paspoort had) want dan zou ik als kind al een dubbele nationaliteit gehad.

Ik moest daar jaren lang aan werken en hopen. Nu zie ik dat mijn kinderen waarschijnlijk hun Nederlandse nationaliteit kwijt raken omdat zij nu dubbele nationaliteit bezitten en minderjarig zijn. Het komt niet vaak voor dat ik mij zorgen maak maar met Eelco's naare bericht voel ik mij beroerd. Eerst zorgt Nederland er voor dat een historische verkeerdheid goed word gemaakt. Dan doet Canada vreemd met Canadezen die buiten Canada zijn geboren (mijn kinderen zijn niet Canadees omdat ik die nationaliteit bezit!). Nu gaat Nederland weer regressieve dingen doen met nationaliteitswetgeving 🙁 🙁 :(.
Eric Eric schreef op 11 oktober 2017 om 05:31:
@Edwin. Het maakt niet uit of hij gewoon een Nederlandse naam heeft want je kind raakt z'n nationaliteit met terugwerkende kracht kwijt zodra de overheid het in de gaten heeft (en, je moet aangeven of je een tweede nationaliteit hebt... anders is het bedrog).

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!