Verhalen / Stories
Tussen februari en april 2017 hebben Nederlanders vanuit de gehele wereld hun 'verhaal' opgeschreven: problemen waar zij geregeld mee van doen hebben. Deze verhalen, alhoewel in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 verzameld, blijven op deze website staan, juist ook voor journalisten en politici - hun waarde is nog steeds even hoog als tijdens de verkiezingen.
Deel Uw Verhaal
Ondervindt u als Nederlander in het buitenland ook problemen? Deel uw verhaal (en eventueel oplossing) hier. Denk hierbij aan de 10 hoofdpunten van deze campagne. Deze lijst is vastgesteld op basis van duizenden emails en contactpunten met Nederlanders in het buitenland over de afgelopen jaren en geeft een goed inzicht in waar u zoal tegenaan kunt lopen.
Share Your Story
Whether you reside in the Netherlands (as part of an international family) or outside the Netherlands, please share your story of what happened to you or your relative/friend dealing with Dutch issues such as dual nationality, pension rights, renewing your passport or anything else.
Wat is de reden dat ze ons dit niet willen geven, bang dat het veel geld zal gaan kosten ons te moeten bij staan bij noodgevallen in ons buitenland ?.
Jammer, dat ik daar geen antwoord op hoor, als ik er aan denk, dat ik in verleden een tendership heb gemist omdat ik geen 2 paspoorten had en dan te horen dat zoveel buitenlanders een dubbel paspoort krijgen, Marokanen enz. en als ik een
paspoort neem van Australie moet ik een visum aanvragen om naar mijn geboorteland te geen, nee.. hier zijn geen woorden voor, ze verplichten me gewoon om buitenlander te worden.
Maar.. ik doe het niet, ik blijf een nederlands paspoort houden en blijf wachten tot dat ik er 2 mag hebben, zodat
ik mezelf ook een 1e rangs burger kan voelen in mijn emigratieland.
Het draait allemaal om geld en daarom geven ze ons geen recht op 2 paspoorten.
Hoe interpreteer ik de woorden in het regeerakkord “Het kabinet bereidt in samenhang voorstellen voor ter modernisering van het nationaliteitsrecht”? Betekend dat dat de consensus van het kabinet is dat deze modernisering uberhautpt een goed idee is en dat het meestaal een kwestie van tijd is totdat het voorstel wet wordt? Of betekend dat dat er alleen maar een mogelijkheid is dat dit gaat gebeuren? In andere woorden, wat zijn, in uw mening, de kansen dat de modernisering en het toestaan van dubbele nationaliteit inderdaad wet wordt? (50/50? 80/20? enz.)
Verder vroeg ik me af of de pagina hieronder de juiste plek is om de status van de wetsvoorstel te tracken? Of komt er een nieuwe voorstel in plaats van deze?
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/wetsvoorstellen/detail?cfg=wetsvoorsteldetails&qry=wetsvoorstel:34632(R2080)
Ten slotte vroeg ik me af of het mogelijk is om de laatste 2-3 van uw newsletters te krijgen? Ik heb me nog maar net ingeschreven voor uw newsletters stel maar begreep dat de oude edities veel relevante informatie inhouden.
Bij voorbaat dank!
Weet u toevallig hoe lang ongeveer we moeten wachten tot er duidelijkheid is met de voorstel voor de modernisering van de nationaliteitsrecht? Is dat een kwestie van 1-2 jaar of kan het een stuk langer duren?
Bij voorbaat dank!
Ilya
Ik ben een Nederlandse burger wonend in het Verenigd Koninkrijk. Ik zou graag de Britse nationaliteit willen krijgen om, nadat het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten, mijn rechten in het land te beschermen. Ik zou mijn Nederlandse nationaliteit graag echter willen behouden.
Daarom vroeg ik me af of het mogelijk is om op de hoogte gehoud te kunnen worden m.b.t. de staat van de voorstel van D66 om het nationaliteitsrecht te moderniseren? (bijvoorbeeld, of het verworpen is of op de weg is om wet te worden)
Bij voorbaat dank.
Met vriendelijke groet,
Ilya
Een collega bevindt zich in de volgende, waarschijnlijk op kernpunten niet unieke situatie. Zij heeft de Canadeze en de Nederlandse nationaliteit - in Canada geboren met een Nederlandse vader. Sinds haar 18de heeft ze nooit langer dan 10 jaar buiten de EU gewoond, bv de laatste 15+ jaren in Groot Brittannië. Ze heeft dus tot nu toe haar Nederlanderschap steeds kunnen behouden. We vragen ons af wat de consequenties zijn voor deze situatie als post-Brexit Groot Brittannië geen EU land meer is. Gaat ze haar Nederlandse nationaliteit op den duur automatisch verliezen? Dit zou ingrijpende gevolgen hebben voor bv haar recht om in Groot Brittannië te mogen werken.
Ik vraag me ook af of bij de in het vooruitzicht gestelde veranderingen rondom dubbele nationaliteit hiermee rekening gehouden gaat worden.
Onderwerp: Behoud van Nederlandse Nationaliteit
Vraag:
Geachte heer/mevrouw,
Mijn dochter, Tessa, is geboren in Oman en heeft sinds haar geboorte een Nederlands en Brits paspoort. Ze wordt volgende maand 18 jaar en heeft onafgebroken, met haar Nederlands/Schotse ouders in Oman gewoond. Deze zomer verlaat ze Oman voor een vierjarige studie in Aberdeen, Schotland. Ze is dan al enige maanden meerderjarig en woont in de EU (dit ivm de 10 jaar regel die niet van toepassing is omdat ze in de EU woont).
Tessa's Britse paspoort verloopt in februari 2021 en haar Nederlandse paspoort in juli 2021. Op dat moment zal ze in Schotland wonen dat dan geen deel meer uitmaakt van de EU (dit ivm de 10 jaar regel die nu wel van toepassing is omdat ze buiten de EU woont).
Het doel van mijn vragen zijn om haar keuze van nationaliteit zo lang mogelijk uit te stellen en ik zou hierover graag uw advies tegemoet zien.
1. Kan mijn dochter haar Nederlandse paspoort verlengen in juli 2021, terwijl ze buiten de EU woont en een Brits paspoort heeft?
2. Kan mijn dochter haar Nederlandse paspoort verlengen in juli 2021, terwijl ze buiten de EU woont en geen Brits paspoort meer heeft?
3. Klopt het dat de 10 jaar regel voor Tessa in gaat op het moment dat het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer uitmaakt van de EU?
4. Als dit klopt, heeft Tessa dan vanaf dat moment (maart 2019) nog 10 jaar de tijd om te kiezen om haar Nederlandse nationaliteit te behouden?
5. Afhankelijk van hoe de eerste twee vragen zijn beantwoord, heeft het zin om nu, vlak voor haar 18de verjaardag een nieuw paspoort aan te vragen, terwijl haar huidige paspoort nog niet verlopen is? Kan dit, en zo ja, is een 10-jarig paspoort mogelijk voor personen jonger dan 18 jaar?
Ik dank u hartelijk voor het beantwoorden van mijn vragen en kijk uit naar uw reactie.
----------------------------------------------
Na het verzenden van het bericht realiseerde ik me dat de 10-jaar regel al zal ingaan op haar verjaardag volgende maand (maart 2018), omdat ze opdat moment als meerderjarige buiten de EU woont. Tot het einde van haar studie in de zomer van 2022 zal ze niet langer dan een jaar in de EU hebben gewoond, omdat het Verenigd Koninkrijk vanaf maart 2019 geen lid van de EU meer zal zijn (mijn dochter heeft op dat moment dan 7 maanden in de EU gewoond, hetgeen korter is dan het vereiste jaar).
De gedetailleerdheid van het antwoord vond ik teleurstellend en geeft mij de indruk dat de overheid haar vingers niet wil branden aan gedane uitspraken, waarvoor ik overigens wel begrip voor kan opbrengen. Echter, voor Nederlanders in een vergelijkbare situatie is het lastig om betrouwbare informatie te krijgen en de overheid lijkt me de enige instantie om deze te verstrekken. Mijn eerste twee vragen hadden niets met de Britse regelgeving te maken: het wel of niet verlengen van een Nederlands paspoort is een Nederlandse aangelegenheid die, neem ik aan, is vastgelegd in de Nederlandse wetgeving.
De reactie die ik ontving kunt u hieronder lezen. Misschien zijn er andere expats in een vergelijkbare situatie die wellicht helderheid kunnen verschaffen op basis van hun eigen ervaringen .
Hartelijk dank voor uw e-mail waarin u een aantal vragen heeft over de paspoorten (Brits en Nederlands) van uw dochter met betrekking tot de Brexit.
Omdat ik alleen beschik over wet- en regelgeving van de Nederlandse overheid kan u alleen informeren over het Nederlandse paspoort van uw dochter. Uw dochter U behoudt de Nederlandse nationaliteit als zij aan één van onderstaande voorwaarden voldoet:
- van de 10 jaar woont zij minimaal 1 jaar in het Koninkrijk der Nederlanden of binnen de EU;
- zij verlengt steeds op tijd het Nederlandse paspoort of vraagt een verklaring van Nederlanderschap aan. Op tijd wil zeggen: voordat de periode van 10 jaar verstrijkt dat een paspoort geldig is. Vanaf de dag dat u het paspoort (of verklaring) ontvangt, gaat een nieuwe periode van 10 jaar in.
Voor het Britse paspoort verwijs ik u graag door naar de ambassade van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland ('s-Gravenhage). Onderstaand treft u de contactgegevens aan:
Telefoon: +31 70 427 04 27
Internet: https://ukinnl.fco.gov.uk/en/
E-mail: ukinnl@fco.gov.uk
Ik vertrouw erop dat ik u voldoende heb geïnformeerd. Mocht u toch nog vragen hebben, kunt u contact opnemen met Informatie Rijksoverheid via het contactformulier, bellen met 1400 of uw vraag stellen via @Rijksoverheid.
Met vriendelijke groet,
.....
Hoogachtend,
Danno Lahr
Hoe staat het met de Surinamers die tijdens de onafhanleijkheid in 1975 hun Nederlandse nationaliteit hebben verloren.
Levensbewijs Svb :rappel brief verzonden 8-8-2017 alleen per post en deze niet ontvangen Wel een bericht via mijnoverheid strafkorting op mijn aow wegens te laat inzenden van levensbewijs.
Abnamro zelfde verhaal alleen per post verzonden en niet ontvangen terwijl bankmail beschikbaar is. Abn zegt de rekening op per 14-1-2018 omdat ik geen woonadres in Nederland heb Waarschijnlijk is de oplossing naar Nederland vliegen nieuwe en/of rekening openen met mijn zoon of dochter .Ben al 50 jaar klant bij deze bank maar meedenken ho maar Kosten +/- € 1000
Als ik belangrijke post verstuur gaan deze aangetekend maar dat zullen deze twee instanties wel te duur vinden
P.S betaal nog steeds belasting in Nederland
Ik denk dat deze passage over de dubbele nationaliteit een grote stap voor een mens, maar een klein stapje voor de mensheid is. Positief is, dat ook de confessionele partijen blijkbaar praten willen over dubbele nationaliteiten en niet alleen maar de deur zo veel mogelijk dicht willen houden. Positief is ook, dat de discussie blijkbaar niet alleen gevoerd is met het oog op de niet-Nederlanders die de Nederlandse nationaliteit verkrijgen, maar ook vanuit de Nederlanders die een andere nationaliteit willen aannemen - Brexit-zij-dank.
Argwaan krijg ik bij de passage over de "volgende generaties", die "een keuze moeten maken". Daar voel ik weer die confessionele partijen die de deur dan maar op deze manier dicht willen proberen te houden. En daarmee zal de discussie voort blijven duren, en wel via de PVV-bezwaren over "de Marokkanen die wel een dubbele nationaliteit mogen". Immers, ook de gedwongen keuze voor één nationaliteit zal er toe leiden dat er een uitzonderingsclausule moet komen voor hen die niet kúnnen kiezen omdat ze hun "andere" nationaliteit niet kúnnen opgeven.
Ik heb bij de verlenging van mijn paspoort in juni 2016 besloten om de Amerikaanse nationaliteit aan te vragen omdat het personeel van het consulaat in New York mij verzekerde dat dit geen gevolgen zou hebben voor mij en mijn dochter (aangezien ik met een Amerikaan getrouwd ben). Op haar 18e zou ze gewoon haar Nederlandse nationaliteit behouden en niet moeten kiezen tussen Amerikaanse en Nederlandse nationaliteit. Haar vader is immers Nederlander, en dus zij ook, eens en voor altijd. Net als voor Nederlanders in Nederland.
Deze zomer stond ik op het punt om mijn dochter in te schrijven in het bevolkingsregister bij Landelijke Taken in Den Haag, zodat zij later geen bureaucratische problemen zou hebben, mocht zij in Nederland willen studeren en wonen.
Voor haar inschrijving zou een rechtszaak nodig zijn, aangezien haar afstamming complex is. Dit zou tot wel E 1500 kunnen kosten werd mij verteld door een gespecialiseerde advokaat. Na het lezen van de door u uitgelichte passage van het regeerakkoord ben ik blij de procedure nog niet in gang te hebben gezet. Loopt mijn dochter kans op haar 18e echt te moeten kiezen? Een volledig tweetalig meisje, dat in Sinterklaas gelooft, op muziek van K3 danst, alles over Puk van de Petteflet weet, maar ook van Haloween houdt en de ruby red slippers van Dorothy kent?
Misschien heb ik de tekst van het regeerakkoord in deze niet goed begrepen. Kunt u opheldering verschaffen? [Ik heb op u gestemd.]
Curious as to the timescales for the proposal to go through parliament