Verhalen / Stories

Tussen februari en april 2017 hebben Nederlanders vanuit de gehele wereld hun 'verhaal' opgeschreven: problemen waar zij geregeld mee van doen hebben. Deze verhalen, alhoewel in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 verzameld, blijven op deze website staan, juist ook voor journalisten en politici - hun waarde is nog steeds even hoog als tijdens de verkiezingen.

Deel Uw Verhaal

Ondervindt u als Nederlander in het buitenland ook problemen? Deel uw verhaal (en eventueel oplossing) hier. Denk hierbij aan de 10 hoofdpunten van deze campagne. Deze lijst is vastgesteld op basis van duizenden emails en contactpunten met Nederlanders in het buitenland over de afgelopen jaren en geeft een goed inzicht in waar u zoal tegenaan kunt lopen.

Share Your Story

Whether you reside in the Netherlands (as part of an international family) or outside the Netherlands, please share your story of what happened to you or your relative/friend dealing with Dutch issues such as dual nationality, pension rights, renewing your passport or anything else.

Schrijf een nieuw verhaal / Write a new story

 
 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je E-mail adres wordt niet gepubliceerd.
Om veiligheidsredenen slaan we je ipadres 54.90.159.192 op.
Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben.
We houden het recht om berichten te wijzigen, te verwijderen, of niet te publiceren.
1927 berichten.
Danno Lahr Danno Lahr uit Aspen, Co schreef op 29 november 2017 om 02:31:
Ik heb nog niet alle berichten gelezen, het zijn er veel... Ik weet niet of ik moet lachen of huilen. Dit is een diep-trieste beleidsvoering die pal indruist op de Europese wetgeving en EU doctrine! Wat heeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hier over te zeggen? Oh en de minister van buitenlandse zaken? Bedankt Eelco voor het belangen behartigen. Als burgerdiplomaten zijn wij emigranten onbetaalde culturele afgezanten. Het moet toch niet gekker? Ik zat eerder te denken aan een ere-paspoort met een special verzilverd bandje. Het is onredelijk "opa en oma" te omschrijven als "heeft geen diepe band met het land". Geboren en getogen uit Hollandse ouders heeft toch geen houdbaarheidsdatum als een zak chips? Ik durf ons "ontmachtigd" Nederlanderschap netwerk uit te dagen met dat van de officiële ambtelijke consulaire bijstand op YELP!
Hoogachtend,
Danno Lahr
sondro wroko sondro wroko schreef op 7 november 2017 om 20:19:
Hi Eelco,
Hoe staat het met de Surinamers die tijdens de onafhanleijkheid in 1975 hun Nederlandse nationaliteit hebben verloren.
Admin-antwoord door: Eelco Keij
Dat is een interessante vraag. Weet ik niet. Ga 's kijken of ik daar achter kan komen.
H. Reurekas H. Reurekas uit Mae Moh Thailand schreef op 5 november 2017 om 08:03:
Voorop de thaise post in onbetrouwbaar.
Levensbewijs Svb :rappel brief verzonden 8-8-2017 alleen per post en deze niet ontvangen Wel een bericht via mijnoverheid strafkorting op mijn aow wegens te laat inzenden van levensbewijs.
Abnamro zelfde verhaal alleen per post verzonden en niet ontvangen terwijl bankmail beschikbaar is. Abn zegt de rekening op per 14-1-2018 omdat ik geen woonadres in Nederland heb Waarschijnlijk is de oplossing naar Nederland vliegen nieuwe en/of rekening openen met mijn zoon of dochter .Ben al 50 jaar klant bij deze bank maar meedenken ho maar Kosten +/- € 1000
Als ik belangrijke post verstuur gaan deze aangetekend maar dat zullen deze twee instanties wel te duur vinden
P.S betaal nog steeds belasting in Nederland
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 16 oktober 2017 om 17:24:
Twan, dit regeerakkoord is inderdaad pas het begin van de nieuwe discussie. Ik zeg wel met nadruk 'nieuw', want tot vorige week zat het jaren potdicht. Het betekent ook dat er nog werk aan de winkel is vanuit onze hoek. Newsletter volgt binnenkort, ben info aan het verzamelen.
Twan Twan schreef op 16 oktober 2017 om 11:33:
Ik heb lang moeten nadenken over een reactie, waarschijnlijk ook omdat veel paragrafen van het regeeraccoord me bijzonder slecht op de maag liggen.
Ik denk dat deze passage over de dubbele nationaliteit een grote stap voor een mens, maar een klein stapje voor de mensheid is. Positief is, dat ook de confessionele partijen blijkbaar praten willen over dubbele nationaliteiten en niet alleen maar de deur zo veel mogelijk dicht willen houden. Positief is ook, dat de discussie blijkbaar niet alleen gevoerd is met het oog op de niet-Nederlanders die de Nederlandse nationaliteit verkrijgen, maar ook vanuit de Nederlanders die een andere nationaliteit willen aannemen - Brexit-zij-dank.
Argwaan krijg ik bij de passage over de "volgende generaties", die "een keuze moeten maken". Daar voel ik weer die confessionele partijen die de deur dan maar op deze manier dicht willen proberen te houden. En daarmee zal de discussie voort blijven duren, en wel via de PVV-bezwaren over "de Marokkanen die wel een dubbele nationaliteit mogen". Immers, ook de gedwongen keuze voor één nationaliteit zal er toe leiden dat er een uitzonderingsclausule moet komen voor hen die niet kúnnen kiezen omdat ze hun "andere" nationaliteit niet kúnnen opgeven.
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 16 oktober 2017 om 11:06:
Geen inzage. Ik verwacht wel dat eea op de tafel van het parlement zal liggen voor die tijd - maar of het dan ook alles op tijd er doorheen zal zijn? Geen idee. Ik blijf uiteraard op de achtergrond polswerk verrichten.
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 16 oktober 2017 om 07:52:
Zo lees ik het wel ja, maar we moeten zien wat de concrete plannen zijn. Overigens kan NL niet bepalen wat Oostenrijk zelf wil: als Oostenrijk dual nationality niet toelaat, heb je nog steeds een probleem.
Henrik Spoon Henrik Spoon uit Ithaca NY schreef op 15 oktober 2017 om 18:28:
De passage uit het regeerakkoord waar u uit citeert "Gelijktijdig komt er voor volgende generaties een verplicht keuzemoment dat daadwerkelijk leidt tot het behoud van niet meer dan één nationaliteit.” baart mij zorgen:


Ik heb bij de verlenging van mijn paspoort in juni 2016 besloten om de Amerikaanse nationaliteit aan te vragen omdat het personeel van het consulaat in New York mij verzekerde dat dit geen gevolgen zou hebben voor mij en mijn dochter (aangezien ik met een Amerikaan getrouwd ben). Op haar 18e zou ze gewoon haar Nederlandse nationaliteit behouden en niet moeten kiezen tussen Amerikaanse en Nederlandse nationaliteit. Haar vader is immers Nederlander, en dus zij ook, eens en voor altijd. Net als voor Nederlanders in Nederland.

Deze zomer stond ik op het punt om mijn dochter in te schrijven in het bevolkingsregister bij Landelijke Taken in Den Haag, zodat zij later geen bureaucratische problemen zou hebben, mocht zij in Nederland willen studeren en wonen.
Voor haar inschrijving zou een rechtszaak nodig zijn, aangezien haar afstamming complex is. Dit zou tot wel E 1500 kunnen kosten werd mij verteld door een gespecialiseerde advokaat. Na het lezen van de door u uitgelichte passage van het regeerakkoord ben ik blij de procedure nog niet in gang te hebben gezet. Loopt mijn dochter kans op haar 18e echt te moeten kiezen? Een volledig tweetalig meisje, dat in Sinterklaas gelooft, op muziek van K3 danst, alles over Puk van de Petteflet weet, maar ook van Haloween houdt en de ruby red slippers van Dorothy kent?

Misschien heb ik de tekst van het regeerakkoord in deze niet goed begrepen. Kunt u opheldering verschaffen? [Ik heb op u gestemd.]
Admin-antwoord door: Eelco Keij
Zoals ik het begrijp, gaat het keuze-moment over de volgende generatie (uw kleinkinderen, en trouwens ook de mijne, ik zit in dezelfde situatie). Geen perfecte oplossing maar ik zal met voorstellen komen om het nog verder te verzachten.
Elsje Elsje schreef op 15 oktober 2017 om 08:16:
Good news. I hope this becomes a reality before the UK Leaves the EU.
Curious as to the timescales for the proposal to go through parliament
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 14 oktober 2017 om 13:58:
nog niet nee
Nienke Nienke schreef op 13 oktober 2017 om 19:25:
Ook voor ons is dit heel goed nieuws. Ik voel me als Nederlander in het VK echt in het nadeel vergeleken met veel andere Europeanen hier, die wel gewoon een dubbele nationaliteit mogen hebben. Heel scheef allemaal, en ik ben ontzettend blij dat dit nu eindelijk wordt rechtgetrokken. Bedankt voor al het harde werk!
Andre Andre schreef op 13 oktober 2017 om 10:07:
Eelco
We weten allemaal hoe lang dit soort zaken in Nederland kan duren. Heb je enige inzage of dit voor de huidige geplande "Brexit" datum , eind Maart 2019 , al mogelijk zal zijn?
Andre
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 13 oktober 2017 om 08:58:
Dank voor je stem Miranda, en wat mij betreft komt er een regeling die:
- de kinderen van jouw kinderen pas dwingt tot een keuze (en niet jouw kinderen, of mijn kinderen for that matter, die ook in het buitenland zijn geboren)
- met daarop de nodige uitzonderingen, denk aan taal, verbondenheid, dat soort dingen

Qua eindresultaat willen we hetzelfde. Het lobbywerk is zeker nog niet klaar, maar dit nieuwe denken vind ik een stap in de goede richting.
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 13 oktober 2017 om 08:56:
Hebben is hebben. Als je eenmaal duaal bent, blijf je dat ook - mits je tijdig je NLse paspoort blijf vernieuwen. Hoe dat met het Britse paspoort zit, weet ik niet.
Anoniempje Anoniempje schreef op 13 oktober 2017 om 03:27:
Ik heb net een dubbele nationaliteit maar nog geen Brits paspoort kan ik nu dan eindelijk van mijn Britse man scheiden? Of moet ik wachten op de nieuwe wet?
Miranda Miranda schreef op 12 oktober 2017 om 22:20:
Dank je voor al je harde werk Eelco. We hebben voor je gestemd vanuit Engeland en heb ook de familie in Nederland overgehaald om hetzelfde te doen! Alhoewel er een oplossing blijkt te zijn voor 1e generatie immigranten en emigranten, die ik verwelkom, maak ik me erg zorgen over de zogenaamde 2e generaties. Wij wonen in Brexit Engeland en hebben het moeilijk met wat er hier gebeurt. De kinderen hebben momenteel dubbele nationaliteit (NL moeder, GB vader) en zijn erg trots up hun NL paspoort; ze voelen zich verdrietig voor hun vriendjes die freedom of movement gaan verliezen maar zijn zo blij dat Europa nog steeds hun toekomst is. Cultureel gezien zijn ze sterk verbonden met Nederland en ook Frankrijk waar we een huis hebben. We voelen ons trotse Europeanen en Brexit heeft dat gevoel alleen nog maar versterkt. Het komt hard aan om nu te lezen dat ze wellicht op hun 18e een keuze moeten maken die vrijwel onmogelijk is. Als ze het Nederlandse paspoort willen behouden, dan kunnen ze waarschijnlijk niet in Engeland blijven, waar ze zijn opgegroeid en veel vrienden hebben. Als ze voor een Engels paspoort gaan, dan is hun Europese droom voorbij . Voel me erg in de steek gelaten on their behalf en hoop echt dat je hier iets aan kunt doen. Dank je.
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 12 oktober 2017 om 10:02:
mail me eerst even voor een afspraak ajb, dan zetten we een skype meeting op, ok? ejkeij - gmail
Bart Bart schreef op 12 oktober 2017 om 05:17:
Ik heb veel ideeën om het goedkoper te maken, maar om zeker te zijn dat mijn ideeën daadwerkelijk aansluiten bij jouw situatie, kan ik je via Skype of FaceTime bereiken?

Hartelijke groet,

Bart, San Diego

PS; Ik dacht dat ik deze reactie al eerder geplaatst had, maar ik zie hem niet meer terug. Nu maar hopen dat ik niet 2x gereageerd heb. :p
Johann Johann schreef op 11 oktober 2017 om 17:22:
Ben ik mee eens, mijn kinderen hebben NL en GB nationaliteit en post-Brexit wil ik hun niet tot een keuze dwingen; hoewel ze in GB opgroeien hebben ze het voordeel de mogelijkheid om zich tzt in de EU te vestigen. Dus wordt voor mij de keuze om een Brits paspoort te aan te vragen wel erg beperkt.
Eelco Keij Eelco Keij schreef op 11 oktober 2017 om 17:12:
Zie mijn antwoord op M. Ackersmans Dafne

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!