Verhalen / Stories

Tussen februari en april 2017 hebben Nederlanders vanuit de gehele wereld hun 'verhaal' opgeschreven: problemen waar zij geregeld mee van doen hebben. Deze verhalen, alhoewel in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 verzameld, blijven op deze website staan, juist ook voor journalisten en politici - hun waarde is nog steeds even hoog als tijdens de verkiezingen.

Deel Uw Verhaal

Ondervindt u als Nederlander in het buitenland ook problemen? Deel uw verhaal (en eventueel oplossing) hier. Denk hierbij aan de 10 hoofdpunten van deze campagne. Deze lijst is vastgesteld op basis van duizenden emails en contactpunten met Nederlanders in het buitenland over de afgelopen jaren en geeft een goed inzicht in waar u zoal tegenaan kunt lopen.

Share Your Story

Whether you reside in the Netherlands (as part of an international family) or outside the Netherlands, please share your story of what happened to you or your relative/friend dealing with Dutch issues such as dual nationality, pension rights, renewing your passport or anything else.

Schrijf een nieuw verhaal / Write a new story

 
 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je E-mail adres wordt niet gepubliceerd.
Om veiligheidsredenen slaan we je ipadres 45.12.149.25 op.
Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben.
We houden het recht om berichten te wijzigen, te verwijderen, of niet te publiceren.
1957 berichten.
Robert E Hartwig Robert E Hartwig uit 1700 Medfield road Raleigh NC 27607 heeft geschreven op 24 mei 2021 om 23:13
May 23 2021
Dear Eelco,

Let me write this in English as it goes quicker than writing in Dutch!

I just received an email from my son in London, with the heading:
Could I close my Dutch nationality automatically ?

I thought that we had the passport “turbulence” in the Dutch parliament behind us, but now I see a new “shark in the waters” , namely
“The loss period of 10 years RECOMMENCES, on obtaining a valid passport.”!

It looks like this means that if you renew your passport in time, then you can keep on extending the 10 year window indefinitely, and as such keep on living in the US, without having to move to the EU for a year.

Any suggestions will be welcome,

Robert E Hartwig
Prof Math emer NCSU

Data: age 80; Dutch passport expires 14 June 2017; have US passport; wife American.
Maria Adriaans Maria Adriaans uit Kensington, CA, USA heeft geschreven op 14 september 2019 om 21:06
Goedemorgen Eelco,
Ik ben door een Nederlandse vriendin attent gemaakt op u/Eelco Keij en ben nu verhalen van andere Nederlanders in het buitenland aan het lezen. Bedankt dat u zich inzet voor ons! Ik vind het erg moeilijk om dingen als pensioen kwesties te begrijpen en te regelen, en uit te vinden hoe ik een Nederlandse adviseur vindt die ervaring heeft met onze situatie. In mijn geval: ik woon sinds 1996 in Californië, heb dubbele nationaliteit en krijg binnen afzienbare tijd te maken met pensioen/lijfrente polis/erfrecht etc. Heeft U misschien tips om zo iemand te vinden en/of waar ik meer kan lezen over pension rights? Bij voorbaat hartelijk dank!
Beheerdersantwoord van: Eelco Keij
Beste Maria,

Bedankt voor je bericht. Er is helaas nog niet echt een sectie over dit onderwerp, al zul je als je je vraag post in de Facebook-groep "Nederlanders in Amerika" heel veel relevante reacties krijgen, dus mijn advies is om daar mee te beginnen (https://www.facebook.com/groups/nederlandersinamerika/)

Verder heb ik mijn persoonlijke activiteiten overgegoten in een bredere, non-politieke belangenorganisatie, de Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN). We zullen je toevoegen aan de nieuwsbrief. Zie verder ook www.snbn.nl voor meer informatie!

Vriendelijke groet,
Eelco
Thijs Thijs uit Wellington heeft geschreven op 30 juni 2019 om 11:57
Hi Eelco,
Allereerst dank voor het werk dat je voor ons allemaal verricht.

Ik vroeg me af of je had gehoord of er meer mensen zijn met het volgende:
Bij vertrek uit NL 6 jaar geleden hebben wij ons huis in Nederland aangehouden en verhuurd. Recent kregen we van de hypotheekverstrekker bericht dat de verhuur in strijd is met de hypotheekvoorwaarden (ondanks eerder principeaccoord) en dat hij om die reden de dient te worden afgelost. Voor ons leidt dit tot een gedwongen verkoop van het huis in NL, omdat alle hypotheken een Nederlands inkomen vereisen. Niet ons voorkeursscenario!! 🙁
Komt dit iemand bekend voor - en heeft er iemand een oplossing?

Met vriendelijke antipodische groet!
Ilya Ilya uit Londen, VK heeft geschreven op 6 mei 2019 om 22:24
Beste Eelco,

Hartelijk dank voor uw aanhoudende inzet in het behartigen van de belangen van Nederalnders in het buitenland.

Ik heb een vrag met betrekking tot de timeline van de wetsvoorstel ter modernisering van het nationaliteitsrecht. Namelijk, wanneer, na verwachting, zal deze wetsvoorstel in werking treden:
a) in een realistische scenario;
b) in een optimistische scenario?

In uw niewusbrief van 3 december 2018 schrijft u dat het meestal 1 tot 3 jaar duurt voordat zo’n wetsvoorstel al de fasen doorlopen heeft. Ik ben benieuwd wat de “startpunt” van de 1-3 jaar is? Is het:
- of december 2016, wanneer het voorstel van Sjoerdsma en Marcouch 34632-(R2080) gepubliceerd was (link hieronder), of
- oktober 2017, wanneer het Regeerakkoord uitgegeven was,
- of een andere datum?

Ik begrijp dat er absoluut geen duidelijkheid is omtrent dit proces, echter, zou ik heel graag uw mening willen weten m.b.t de twee vermelde scearios.

Bij voorbaat dank!

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/wetsvoorstellen/detail?cfg=wetsvoorsteldetails&qry=wetsvoorstel:34632(R2080)
Beheerdersantwoord van: Eelco Keij
Beste Ilya,

Bedankt voor je bericht. Het startpunt van zo'n wetsvoorstel is wanneer de inhoudelijke behandeling begint. En dat is nog bij geen enkel wetsvoorstel zover. Maar zodra die begint, gaan we daar wel over berichten natuurlijk. Hopelijk begint de inhoudelijke behandeling nog dit jaar...

Vriendelijke groet,
Eelco
Kees kist Kees kist uit Chili heeft geschreven op 8 april 2019 om 21:00
Ik ben Nederlander. In 2000 met mijn Chileense vrouw getrouwd in Nederland en in Nederland zijn onze twee kinderen geboren.Na acht jaar zijn we naar Chili geemigreerd en sinds tien jaar zijn wij daar nog steeds woonachtig.Onze kinderen hebben dubbele nationaliteit.Zullen zij later moeten gaan kiezen?Ik denk erover om de Chileense nationaliteit aan te vragen voor mijzelf.Ben Ik een eerste generatie emigrant?
Miek Miek uit Kaap stad heeft geschreven op 4 maart 2019 om 13:16
Hi,
Ik zou super blij zijn met een antwoord op mijn vraag. Mijn 2 kinderen zijn allebei niet in nederland geboren, (1 in UK en 1 in Zuid Afrika). We zijn in overweging om terug te gaan naar Nederland. Hebben mijn kinderen recjt op studiefinanciering, ondanks ze nooit in nederland gewoont hebben, maar wel een nederlands paspoort in hun bezit hebben?

Alvast bedankt voor feedback!
Beheerdersantwoord van: Eelco Keij
Zolang ze NLs zijn, kunnen ze gewoon in NL studeren als Nederlander - dus met studiefinanciering. Zie ook https://duo.nl/particulier/
Winand van Eeghen Winand van Eeghen uit New York, NY heeft geschreven op 23 februari 2019 om 19:11
Hoe zit het om mijn dubbele nationaliteit (USA en NL) als mijn echtgenoot (US nationaliteit) komt te overlijden? Verlies je dan je Nederlandse nationaliteit net zoals met een echtscheiding?
Beheerdersantwoord van: Eelco Keij
Nee, eens hebben = blijven hebben. En na scheiding behoud je je dubbele nationaliteit ook gewoon.
Jan Kremer Jan Kremer uit Northfield, Minnesota (USA) heeft geschreven op 12 december 2018 om 19:26
Ik heb geen Nederlandse nationaliteit meer maar zou het dolgraag weer terug krijgen. Ben in 2005 naar de USA gegaan samen met mijn toenmalige Amerikaanse vrouw maar dat huwelijk liep hier al snel stuk. Werk hier voor een Internationale Studenten uitwisselingsprogramma en ben verantwoordelijk voor de visa's en daarvoor verzocht men mij de Amerikaanse Nationaliteit te hebben maar omdat ik gescheiden was verloor ik daardoor mijn Nederlandse Nationaliteit. Ondanks dat heb ik wel (1) mijn Pensioen uit Nederland , (2) een AOW uitkering uit Nederland en (3) mijn Bankrekening in Nederland (ABN/AMRO). Maar niet de Nederlandse Nationaliteit.
Ik ben nog van plan 4-5 jaar hier te werken maar dan wil ik terug naar Nederland maar omdat ik "Amerikaan" ben, zal dat moeilijker zijn dan wanneer ik ook Nederlander zou zijn (want dat ben ik).
Erik Nijland Erik Nijland uit La Paz, Bolivia heeft geschreven op 11 december 2018 om 21:59
Mijn wettelijke partner (geboren in Bolivia) en ik woonden 3 jaar in Honduras. Ze is na deze 3 jaar gestart met haar inburgeringstraject (examen A1 met 2 tienen gehaald) en heeft nu ook haar A2 naturalisatieexamen gedaan. Maar na 3 jaar was ons contract afgelopen en keerden we terug naar Bolivia (en vonden snel werk), vanwaaruit ze geen naturalisatieaanvraag mag doen. Als we in Honduras waren gebleven (zonder werk..) was dat wel mogelijk geweest. Hoe idioot zijn de Nederlandse regels. Nu zal ze dus nooit de Nederlandse nationaliteit kunnen krijgen......
Zita Stern Zita Stern uit Kuala Lumpur heeft geschreven op 24 november 2018 om 02:28
Een rijbewijs uit een EU-land kun je omzetten in een Nederlands rijbewijs, maar alleen als je in Nederland woont. Als je niet in Nederland woont en een verlenging nodig hebt, moet je naar het laatste land van uitgifte om dat aan te vragen:
Ik heb destijds in Nederland mijn rijbewijs gehaald en heb (alleen) een Nederlands paspoort. Sinds 2002 woon ik buiten Nederland. Toen mijn rijbewijs voor de eerste keer verlengd moest worden woonde ik in Italië, en omdat dat een EU-land is kon ik het daar gemakkelijk verlengen. Momenteel woon ik in Maleisië. Nu mijn rijbewijs weer verlengd moet worden leek me het logisch om dat in Nederland te doen. Het blijkt te kunnen: als je een EU-rijbewijs hebt, kun je dat omzetten in een Nederlands rijbewijs. Helaas, dat geldt alleen voor mensen (Nederlanders en mensen met een andere EU-nationaliteit) die in Nederland wonen. Om mijn rijbewijs te verlengen moet ik afreizen naar Italië. De reden kan niemand (RDW, Rijksoverheid en gemeente Den Haag) me vertellen. Ik kan aantonen dat ik een Nederlands paspoort heb, in hun systeem kunnen ze mijn oorspronkelijke Nederlandse rijbewijs terugvinden en bij verlenging moet ik sowieso mijn verlopen rijbewijs inleveren.
Nu lijkt de enige mogelijkheid om een verlenging van mijn rijbewijs te krijgen, om vanuit Maleisië naar Italië reizen met mijn gestempelde papiertje (van de Italiaanse ambassade, die zijn bereid mij dezelfde service te geven als aan Italianen) om een nieuwe pas aan te vragen. En dan moet ik nog iemand vinden die betrouwbaar is en bereid om dit daarna aan me op te sturen. Een idiote situatie en m.i. een fout in het Europese dan wel het Nederlandse systeem.
Ester Ester uit Rome heeft geschreven op 17 oktober 2018 om 16:50
Eelco, complimenten voor het vele werk dat je doet.
Ik lees bij punt 4 van je hoofdpunten dat je je inzet voor het verkrijgen van een DigiD in het buitenland. Mijn dochter, geboren in Italie maar met nederlandse nationaliteit , studeert in Italie en wil een vergoeding aanvragen voor het studentenreisproduct dat ze hier niet kan gebruiken. (Nederlanders in het buitenland kunnen hiervoor in aanmerking komen onder stricte voorwaarden, ) Voor deze aanvraag heeft ze een BSN/digid nodig. Je zou zeggen dat we mazzel hebben omdat we in Rome wonen , waar de nl ambassade een digid kan uitgeven. Maar dan ontdek je dat je eerst een BSN (burger service nummer) nodig hebt om een Digid te kunnen krijgen. 3x raden waar je een BSN kunt krijgen? Enkel en alleen in Nederland!!! Je moet er pesoonlijk naar toe, en het is niet mogelijk om iemand te machtigen. Gelukkig is Rome niet ver, en is het de moeite waard (De ov-vergoeding is in 2018 € 91,62 per maand) en vlieg je 'even' op en neer, Maar ja als je in Rio of in Tokyo woont is dat toch wel even anders. Dus het probleem ligt niet alleen bij het aanvragen van DigiD maar ook bij het verkrijgen van een BSN!
Bij punt 7 gaat het over Nederlandse studenten in het buitenland. Hier in Rome is werkelijk niemand op de hoogte dat de mogelijkheid bestaat een ov-vergoeding aan te vragen ook al heeft de student nooit in Nederland gewoond en is de volledige studie in het buitenland, ( https://duo.nl/particulier/studiefinanciering-buitenland/volledige-opleiding-in-het-buitenland.jsp ) die uiteindelijk bijna 1100 euro in het jaar bedraagt. Er zullen vast wel barrieres zijn , maar niemand heeft weet van wat wel de mogelijkheden zijn. Het ontbreekt aan voorlichting; ik ben hier stom toevallig achtergekomen, na een lange zoekzocht naar informatie over de ov-kaart, voor mijn zoon die wel in NL studeert.
Groetjes Ester
A. Afiena A. Kamminga A. Afiena A. Kamminga uit Nanaimo, Canada heeft geschreven op 9 oktober 2018 om 23:54
nou, dat doen we ook niet meer/ net een uur besteed om te voldoen aan het bovenstaande verzoek om een 'nieuw bericht' te sturen (ja, ik had iets nieuws te melden...) en 'opslaan' aangeklikt, en dat was dat, foetsjie, verdwenen/ geen bevestiging of niks. Ik denk niet dat deze website voldoende gebruiksvriendelijk is voor de gemiddelde, en wat oudere misschien? mens......
Beheerdersantwoord van: Eelco Keij
Dag, je bericht is wel zeker goed doorgekomen - het staat er op (en je reactie er na dus ook). Je hebt absoluut een valide punt dat de wet op meerdere vlakken gewoon niet klopt en onrechtvaardig is. De Denen zagen tenminste de meerwaarde in van de Denen in het buitenland voor Denemarken zelf. Zo ver zijn wij in NL nog niet. Maar we zetten de strijd voort.
A. Afiena A. Kamminga A. Afiena A. Kamminga uit Nanaimo, Canada heeft geschreven op 9 oktober 2018 om 23:46
hallo Eelco, al eerder heb ik over de absurde dubbele nationaltiteitsperikelen 'made in The Hague' mijn gemoed gelucht in deze kolommen maar nu is het tijd daar een meer recent vervolg aan toe te voegen, want het kon inmiddels nog gekker zo blijkt. Nadat ik vanaf mijn emigratie uit NL naar Canada, nu meer dan een half leven geleden, (sinds 1975) verbeten heb vastgehouden aan mijn nederlandse nationaliteit, ten koste van plenty 'hardship' zoals het niet kunnen deelnemen aan verkiezingen in mijn woonland, Canada, zelfs niet voor gemeenteverkiezingen, en het telkens om de vijf jaar met enorm veel soesah moeten verlengen van mijn residentie- kaart als wettig inwoner van Canada, en dat alles alleen om trouw te blijven aan mijn geliefde, kennelijk on-geintereseerde, geboorteland.,kan ik sinds vorig jaar eindelijk 'ongestraft door Den Haag,' de canadese nationaliteit verkrijen, OMDAT dat nu mogelijk is voor alle nederlanders die gehuwd zijn met een partner die al WEL de nationaliteit van het WOONLAND heeft/ hoezo dan? is dat fair???? en degenen die geen levenspartner hebben??? OF hun leven delen met een immigrant die OOK nederlander is?OF met iemand van een andere, kennelijk niet ' ter zake doende,' nationalitieit? voor mij is nu door puur gelukkig toeval het simultaan bezit van de nederlandse nationaliteit en die van het woonland sinds vorig jaar mogelijk geworden omdat...GET THIS! -- ik al die jaren getrouwd was en nog ben met een geboren deen dieook altijd aan zijn geboorteland trouw wilde blijven en die daarom tot voor kort in hetzelfde schuitje dobberde als ikzelf, want ook hij zou zijn oorspronkelijke, in zijn geval dus deense, nationaliteit verliezen als hij de canadese zou aannemen en ook hij heeft dat daarom nooit willen doen, hoezeer het hem bij tijden ook schade toebracht in zijn academische carriere. ECHTER, een paar jaar geleden zagen de DEENSE parlementariers eindelijk in hoe dwaas en 'counterproductive,' voor Denemarken! deze idiote regeling (parallel dus aan de moeizame burgerschapssituatie in Nederland ) was en een wetsvoorstel dat dubbele nationalteit toestaat aan in het buitenland gevestigde deense staatsburgers die het burgerschap van hun woonland daarnaast wensen aan te nemen, is toen in het deense parlement aangenomen. Mijn echtgenoot heeft vervolgens (na noodgedwongen slechts met beperkte rechten in dit land te hebben gewoond, sinds 1965!!! ) met spoed de canadese nationaliteit verkregen. EN NU zou opeens dit feit MIJzelf in staat stellen om dat ook te doen, zonder dat mij mijn dierbare nederlandschap wordt afgegraaid op grond van een wereldvreemde, wet die stinkt naar de mottenballenp. NU opeens zou ik niet langer mijn nederlands burgerschap verliezen als ik ook canadees word.... LOUTER EN ALLEEN door de toevallige omstandigheid dat het deense parlement dit onlangs heeft mogelijk gemaakt voor mijn deense echtengenoot, waarvan hij mede op mijn aandringen schielijk gebruik heeft gemaakt. NU kan ik mij voor de nederlandse wet dus ineens beroepen op het recht tot dubbele nationalteit omdat mijn levenspartner de nationalitiet van ons woonland heeft.... Dit TOEVAL maakt het mij mogelijk 'onngestraft' nederlander EN canadees te zijn. MAAR waarom wordt dat recht dan nog altijd hardnekkig onthouden aan al die andere nederlanders in de buitenlanden van de wereld, die ook vaak een heel of half mensenleven hun trouw aan het nederlandse burgerschap (met allerlei daaruit voortvloeiende problemen in hun woonland) vaak ZUUR moesten betalen? OF als ze ten einde raad dan toch maar een ander staatsburgerschap aanvroegen, dan werden en worden ze zonder pardon ontdaan van hun NEDERLANDSE GEBOORTERECHT. ZIJ wel, Ikke opeens NIET, DAT IS TOCH VAN HET ZOTTE, of niet soms? getekend, SPITTING MAD in Nanaimo/
Ester Groot Ester Groot uit Rome heeft geschreven op 4 oktober 2018 om 11:26
Nadat ik het artikel over negatief reisadvies heb gelezen, wil ik ook even mijn verhaal kwijt over onze reiservaring van afgelopen zomer. Op 5 augustus zijn we aangekomen op Lombok Indonesie, eiland dat later die avond wordt getroffen door een zware aardbeving. We hadden gelukkig een hotel gevonden in de buurt van het vliegveld, om vervolgens zo snel mogelijk weer proberen te vertekken. Na wat zoeken op internet had ik de informatie gevonden dat er een afgevaardigde van de nl ambassade in ons hotel , D'MAX hotel convention, aanwezig zou zijn voor hulp aan nederlanders. Op dag 2 ligt er een a4-tje op de balie , waar nederlanders naam telefoon nr en email konden opschrijven. Op het a4-tje was niet aangegeven wanneer iemand aanwezig zou zijn of met wie er contact opgenomen kon worden. Terwijl ik hiermee bezig ben vertelt een nederlander dat er iemand 2 minuten aanwezig is geweest, velletje opgeplakt, en daarna onmiddelijk is vertrokken. Vervolgens heb ik niemand gezien van de ambassade, geen sms of e-mail ontvangen. Bar slechte organisatie!!!! Daarin tegen, is mijn man , Italiaanse nationaliteit, gebombardeerd door sms-jes en e-mails van de italiaanse ambassade/overheid, met alle mogelijke informatie en indicaties over het verkrijgen van hulp en het verlaten van het getroffen gebied, en zelfs het thuisfront was op de hoogte gebracht
Een hemelsbreed verschil aan hulpverlening, en dat heb ik nog lang moeten aanhoren van mijn man........
René van Zummeren René van Zummeren uit San Juan de Alicante, España heeft geschreven op 12 september 2018 om 13:08
Ik heb mij vergist! pagina 1 is de nieuwste pagina....ik zag de data op pagina 97 en ging er vanuit dat dit de laatste was. Mijn excuses! Nogmaals gracias y hasta luego! René.
René van Zummeren René van Zummeren uit San Juan de Alicante, España heeft geschreven op 12 september 2018 om 13:05
Beste Eelco, ik hebn je net een bericht gestuurd en wilde daarnaast opmerken, dat de "verhalen" die uiterst interessante opmerkingen inhouden, op z´n jongst 6 jaar oud zijn. Nieuwe brieven met gedachten van mede-nederlanders is uiterst interessant voor veel mensen, denk ik. Met vriendelijke groet!
René van Zummeren René van Zummeren uit San Juan de Alicante, España heeft geschreven op 12 september 2018 om 12:42
Eelco, ten eerste hartelijk dank voor het werk dat je met zoveel inzet doet. Mijn punt qua dubbele nationaliteit is het volgende: Ik woon sinds 33 jaar in Spanje en ben hier gepensioneerd. Ik ontvang een stukje pensioen uit Nl, een heel klein beetje uit GB en het grootste gedeelte ui Spanje. Samen vormt dit alsnog weinig en kan derhalve moeilijk doneren aan jouw fonds. Maar ik kan wel met idëen etc. mijn bijdrage doen. Hierbij 2 punten van interesse: Als nederlander kan ik hier in Spanje wel alle belastingen betalen, maar kom qua stemmen niet verder dan de gemeenteraad. Dit is naar mijn denken absurd, want ook de beslissingen die op lands niveau worden genomen, hebben zeker invloed op mijn leven. Het moet mogelijk zijn, op z´n minst op europees niveau, dat mensen die wettelijk verantwoord zijn ingeschreven, hun stem kunnen laten horen in alle verkiezingen. Nu kan dat in principe alleen wanneer je de nationaliteit van het land hebt, dus paspoort, of wanneer je een dubbel paspoort hebt. Iedereen die ik hierover spreek, begrijpt niet dat europezen in Europa in een ander dan hun eigen land niet kunnen stemmen, maar Marokanen, Algerijnen etc. wél?!?! Dit is zo scheef als de toren van Pisa! Discriminatie van europezen is dat. Denk je niet dat dit argument NIET opzij te schuiven valt? // Punt 2: waarom zoveel bureaucratie? Wie beslissen er nu eigenlijk over de staat van zaken? Ik weet het niet en naar mijn weten de meeste nederlanders die hiermee te maken hebben ook niet. Het is totaal onduidelijk dat wanneer de VVD of de PVDA aan de macht is, waar je dus voor gestemd hebt, of dan ook dit soort zaken door die partij wordt behandeld. Of is het een "persoon met zware hoornen bril, in de catacomben van het Binnenhof" die dat naar zijn smaak en goedvinden behandeld? In een periode, waarin niet europezen een hele berg eisen hebben en vaak ook nog ingewilligd zin, is het totaal absurd dat diegenen die in en voor Europa hebben gewerkt niet eens kunnen stemmen binnen dit "vereenigd" systeem. Degenen die in Ceuta of Melilla de Guardia Civil bevechten met vlammenwerpers en bijtend zuur worden opgevangen, zondere enig probleem, maar degenen die werken en aan de wet voldoen worden vergeten en met hun belastinggeld wordt het systeem onderhouden, met grote gaten in het pensioenfonds (dat hier door de VVD is leeggeroofd). Dit moet veel beter en sneller kunnen voor alle werkende mensen die dit hebben opgebouwd. Vriendelijke groet!
Han Thomas Han Thomas uit Chiang Mai, Thailand heeft geschreven op 21 juli 2018 om 03:31
Dit is geen verhaal maar meer een opmerking omdat Trevor Noah (link volgt) het zo treffend zegt. Het gaat hier over het punt of de donkere Franse voetballers die de wereldcup hebben gewonnen Afrikaans zijn of Frans.

Dezelfde houding van de Franse regering zie je ook bij bijna alle Nederlandse politici: je bent Nederlander, of je bent het niet.

Ik vind dat je best allebei kunt zijn, als je als Nederlander in Amerika woont en daar uiteraard ook de Amerikaanse nationaliteit aanneemt voor allerlei praktische redenen. Andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk hebben daar veel meer begrip voor.

Dus dwing mensen niet om te kiezen; als mijn kinderen exclusief voor het Nederlanderschap zouden kiezen dan kunnen ze hun moeder's land en huizen in Thailand niet meer erven dus dat is eigenlijk geen optie. Terwijl ze cultureel meer binding hebben met Nederland / Europa.

Link: https://youtu.be/COD9hcTpGWQ
Sean de Beus Allen Sean de Beus Allen uit Australia heeft geschreven op 8 juli 2018 om 16:39
I held Dutch citizenship from my birth in March 1999 until 2013. I was born in New Zealand, which meant I also had the NZ nationality. I was born to a Dutch mother who was also born in New Zealand. She last renewed her Dutch passport in 1994, which was valid until Dec 1999. Unfortunately we were unaware of the law change in 2003 which meant dual citizens Born overseas had to renew a passport, or identity document every 10 years or they will loose the Dutch nationality. I was told I no longer had the right to a Dutch passport when I tried to apply for the first time when I was 14 years old.
Beheerdersantwoord van: Eelco Keij
Yes, that is very sad - the Dutch government changed the legislation but was very inactive in spreading the word to those potentially affected.
Matt Matt uit Rotterdam heeft geschreven op 11 juni 2018 om 21:06
Ik zit in een, wat lijkt, onmogelijke situatie. Mijn vrouw is Amerikaanse, genaturaliseerd tot Nederlandse en heeft dus op basis van de uitzondering op de regel (gehuwd met een Nederlander, ik) beide. Mijn zoontje heeft ook beide. Nederlanderschap via pappa en mamma en usa via mamma. Nu staan we op het punt terug te gaan naar de States. Eenmaal daar is de wens om ook staatsburger te worden. Affin, op basis van de uitzonderingen ben ik getrouwd met een “local” (huwelijk aldaar gesloten) MAAR deze local is OOK Nederlandse. Ik kom er niet meer uit en begrijp dus niet meer of ik nu wel, of juist niet voor een tweede nationaliteit kan kiezen. Wat me misschien nog wel meer irriteert is dat ik (als het niet kan) het nl-schap verlies terwijl mijn echtgenote als “immigrant” nl-schap heeft verkregen en dit sowieso mag houden.
Weet iemand nog hoe het echt zit?

Eelco Keij