STEMMEN VANUIT HET BUITENLAND

[ujicountdown id="EK" expire="2017/02/01 00:00" hide="true" url="" subscr="Registreer!" recurring="" rectype="second" repeats=""] om je te registeren als kiezer!

DONEER NU

UW KEUZE: STEMBILJET OF VOLMACHT?

Om te stemmen vanuit het buitenland zijn er twee verschillende methoden. Lees daarom beide opties geheel door voordat u besluit wat de beste keuze voor u is.

Nederlanders, woonachtig in het buitenland, dienen zich eerst als kiezer te registeren bij de gemeente Den Haag. Dit voor deze verkiezing tot en met 1 februari 2017 (Nederlandse tijd/datum). Maar opgepast, u heeft vervolgens twee verschillende mogelijkheden om uw stem uit te brengen: 1) Stembiljet of 2) Volmacht.

1) Stembiljet. Registreren en zelf alles verder afhandelen (u krijgt het stembiljet dan bij u thuis via de email, moet het dan zelf uitprinten, en vervolgens via reguliere post naar Den Haag terugsturen): in dat geval moet u de instructies opvolgen op www.stemmenvanuithetbuitenland.nl U komt vervolgens uit op de pagina "Ik woon elders in het buitenland". Daar vindt u dan de link naar het registratieformulier.

Let op: de reguliere post is lang niet altijd betrouwbaar. Uw stembiljet moet dus tijdig bij u thuis aangekomen zijn, en moet daarna uiterlijk op 15 maart 2017 in Den Haag aangekomen zijn (op of een daarvoor aangewezen ambassade). U zult uw stembiljet dus ruim voor 15 maart moeten opsturen - en dan hopen dat uw stembiljet daadwerkelijk aankomt.

2) Volmacht. Registreren en stemmen per volmacht vereist dat u eenmalig informatie naar Den Haag stuurt. Vervolgens ontvangt de gemachtigde "uw" stempas en kan op 15 maart 2017 voor u stemmen. Elke stemgerechtigde Nederlander in Nederland mag voor twee extra personen gemachtigd zijn. Meer informatie over stemmen per volmacht.

De voordelen van stemmen per volmacht:

a) Er is minder papieruitwisseling met Den Haag via de reguliere, internationale posterijen; daarmee verkleint u het risico dat het ergens fout gaat en uw stembiljet zoek raakt of te laat aankomt (uit ervaring weten we dat dit geregeld gebeurt!)

b) U kunt tot op het laatste moment besluiten op wie u wilt stemmen op basis van de laatste ontwikkelingen in de campagne in Nederland.

c) Er zijn steeds meer zwevende kiezers in Nederland. Uw voorkeursstem voor Eelco kan ook de volmachtgever doen besluiten voor hem te stemmen. Zo neemt u meteen deel aan de campagne!

Al geregistreerd, maar toch via volmacht willen stemmen? Dat kan. In dat geval moet u zich opnieuw registreren en dan de volmacht-optie invullen.

stem-volmacht
Eelco Keij