UW STEMBILJET STEMDOCUMENTEN STEMBILJET

Uw stembiljet bestaat uit meerdere documenten!

Het Ministerie spreekt steevast van "het" stembiljet, maar dat is juridisch incorrect: eigenlijk zijn alle papieren stemdocumenten plus het "email-stembiljet" gezamenlijk het volledige stembiljet.

Het gaat om de volgende documenten:

1) het email-stembiljet (zelf uitprinten en invullen)

2) een witte envelop

3) een oranje envelop

4) een stembewijs (moet u ondertekenen)

Pas als u het stembewijs ondertekent, het stembiljet invult, het stembiljet in de witte envelop doet, en dan de witte envelop samen met het ondertekende stembewijs in de oranje envelop doet, DAN pas kan het verzonden worden. Dus dat GEHELE PAKKET vormt het echte stembiljet. Bijzonder verwarrend. (zie ook artikel in Trouw van 17 februari 2017)

Vrijdag 24 februari: Heeft u uw stemdocumenten nog niet of te laat ontvangen? Wij hebben een speciale pagina aangemaakt waarop u dit ons kunt laten weten. Laat van u horen!

Zaterdag 18 februari: heeft u het stembiljet nog niet per email ontvangen? Hier kunt u het stembiljet downloaden en wij hebben een speciale pagina aangemaakt waar u dit ons kunt laten weten. Laat van u horen!

Woensdag 14 februari: de papieren stemdocumenten - althans de eerste "batch" - zijn verzonden! Nu kunt u echt gaan stemmen. Het kan zijn dat u uw stembiljet per email iets later krijgt. Lees aub de bijbehorende instructies voor het invullen heel zorgvuldig!

Let op (1): het is opgevallen dat van verschillende partijen het logo er wel op staat, en van andere partijen (waaronder D66) juist weer niet. Daarmee wordt de schijn gewekt dat bepaalde partijen bevoorrecht worden, en dat is jammer. Hierover ben ik navraag aan het doen: zodra ik hier meer informatie over heb, zetten we dat hier op deze site.

Let op (2): bij sommigen staat in de subject line geschreven "(FINALE CONTROLE TESTRUN)". Zoiets werkt natuurlijk verwarring in de hand: is dit nu wel of niet het geldige stembiljet? Ik adviseer u hier het bijgaande stembiljet wel als geldig te beschouwen! (En ja, ook hier ga ik navragen.)

Let op (3): de partijen 25 t/m 27 ontbreken. Dit "hoort" zo:
"De kiezers die stemmen vanuit het buitenland zijn ingedeeld in kieskring 12 (’s-Gravenhage). In kieskring 20 doen de partijen met lijstnummers 25, 26 en 27 niet mee. Daarom verspringt na lijstnummer 24 het lijstnummer naar 28."

Let op (4): Als u het risico niet wilt lopen dat uw stembiljet te laat aankomt, stuur het dus zo spoedig mogelijk op. Het stembiljet moet voor 15 maart, 15.00u lokale tijd aangekomen zijn bij één van de volgende 23 ambassades die ook als stembureau fungeren:

Den Haag, Washington D.C., Ottawa, Paramaribo, Brasilia, Canberra, Wellington, Cairo, Pretoria, Nairobi, Abu Dhabi, Tel Aviv, Singapore, Bangkok, Jakarta, Kuala Lumpur, Peking, Tokio, Ankara, Doha, Moskou, New Delhi en Muscat.

U kunt het biljet ook bij een andere ambassade inleveren, maar dat moet dan wel uiterlijk 1 maart ingeleverd zijn! (het wordt dan met interne diplomatieke post meegestuurd naar Den Haag waar het voor 15 maart aangekomen moet zijn).

Let op (5): Weeg de enveloppe goed af voor het voldoende frankeren ervan! De brief is vaak net boven de 20 gram en valt daarmee in een hogere gewichtscategorie in Nederland (dus meer postzegels nodig).

Dank voor uw voorkeurstem!

Op Eelco Keij stemmen?

Is het onduidelijk hoe u op Eelco Keij stemt op uw stembiljet? Kies lijst D66 en stem op nummer 39.

Stap 1: Kies "6. Democraten 66 (D66)"
Stap 2: Kies nummer "39" (dit is Eelco's nummer op de lijst van D66)

Zo moet uw stembiljet er uit zien als u op Eelco Keij wilt stemmen:

Eelco Keij