De stembussen zijn geopend! Gisteren zijn vanuit Den Haag de stembiljetten naar alle geregistreerde kiezers in het buitenland verstuurd – en indien zelf nog niet ontvangen: dit generieke stembiljet is hier te downloaden om verder uit te printen en in te vullen. Voor meer informatie verwijs ik graag naar de speciale verkiezingspagina van de Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN).
Zelf ben ik ook kandidaat – namens D66, op plek 29. Van de gevestigde partijen is D66 de enige partij die expliciet een Nederlander uit het buitenland op de lijst zet: als dat geen duidelijk signaal is, dan weet ik het ook niet meer. Nogmaals wil ik hierbij alle 80 (!) brief-ondersteuners van harte bedanken – mede dankzij hen is deze plek op de lijst tot stand gekomen!
Ik snap ook wel: vanuit die plek is het lastig in de Kamer komen. Maar ik ben met een meerjarentraject bezig, niet alleen met een campagne van een paar maanden. Dit traject bestaat er uit dat de Nederlanders in het buitenland, zowel als electoraat en medeburgers, herkend en erkend worden door Den Haag. Deels is dat al gelukt, bijvoorbeeld op het gebied van stemmen vanuit het buitenland (al meerdere verbeteringen, al is digitaal stemmen nog niet mogelijk), het op afstand kunnen aanvragen van de DigiD, het tegenhouden van verlechtering van de regeling rondom dubbele nationaliteit, speciale dubbele nationaliteitswetgeving voor de Nederlanders in het VK na Brexit, urgente reisaanpassingen voor Nederlanders in het buitenland tijdens de pandemie, en de recente grondwetswijziging waardoor Nederlanders in het buitenland nu ook eindelijk voor de Eerste Kamer kunnen stemmen, net zoals alle andere Nederlanders.
Bovendien: voor het eerst is het aantal geregistreerde stemmers vanuit het buitenland boven de 100.000 gekomen! Dat is bijna 2 kamerzetels, een prachtig resultaat – en onmogelijk te negeren vanuit politiek Den Haag. Eerder deze week kwam dit ook kort ter sprake, met naamsvermelding, in deze bekende Nederlandse podcast (luister vanaf 1’44”).
In 2011 begon deze reis, met een petitie vanuit een groep Nederlanders in het buitenland die zich samen “NederlanderBlijven” noemden. Na meerdere acties in de hieropvolgende jaren (zoals een politiek succesvolle rechtszaak tegen de Staat der Nederlanden), werd in 2019 op mijn initiatief de Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN) opgericht, de inmiddels wereldwijd bekende belangenorganisatie voor de Nederlanders in het buitenland.
Heel vaak nam ik het initiatief voor nieuwe acties, maar het vervolg ging nooit alleen. Soms was dit samen met mijn eigen partij, D66, die zich overduidelijk als het meest vooruitstrevend heeft getoond waar het de belangen van Nederlanders in het buitenland betreft. Dan weer verliep een vervolgactie met een groep van gelijkgezinden in het buitenland, ongeacht politieke achtergrond. En die vorm van samenwerking werd ook precies de essentie van de kracht van de SNBN: juist doordat bestuursleden allemaal een andere politieke kleur hebben, zijn we als stichting politiek-neutraal en politiek-actief tegelijk. Zowel als kandidaat-Kamerlid van D66 als voorzitter van de SNBN hoop ik de aankomende jaren bij te kunnen dragen aan nóg meer verbeteringen voor alle Nederlanders in het buitenland.
Dus hoe dan ook: tot binnenkort én daarna. En ja, een voorkeursstem bij deze Tweede Kamerverkiezingen wordt zeer gewaardeerd.
Hartelijke groet,
Eelco Keij, D66, #29 Tweede Kamerverkiezingen 2023