Deze onverwachte blogpost kon niet wachten – zojuist werd het nieuws bekend dat de regering heeft besloten dat Nederlanders buiten Nederland invloed zullen krijgen op de samenstelling van de Eerste Kamer. En terecht: zolang de Eerste Kamer (samen met de Tweede Kamer) gaat over wetgeving die ons aangaat, moeten wij het recht hebben hen hierover ter verantwoording te roepen.
Hoe? Dat gaat onderzocht worden, maar het ligt het meest voor de hand dat er voor ons een apart kiescollege voor de Eerste Kamer in het leven wordt geroepen. De minister schrijft in haar brief aan de Tweede Kamer vandaag:
“Mijn ambtsvoorganger heeft in 2014 in een notitie aan uw Kamer geschetst hoe een kiescollege eruit zou kunnen zien dat Nederlanders in het buitenland in staat stelt om via de leden van een kiescollege invloed uit te oefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer, uitgaande van een aantal grondwettelijke uitgangspunten inzake de verkiezing van de Eerste Kamer. In de bijlage bij deze brief worden deze grondwettelijke uitgangspunten nog eens op een rij gezet, alsmede een aantal belangrijke uitgangs- en aandachtspunten die ook zijn gehanteerd bij de totstandkoming van de grondwettelijke regeling met betrekking tot de kiescolleges voor de Eerste Kamer in de Caribische openbare lichamen. (…)
Rekening houdend met de (grondwettelijke) uitgangspunten die door mijn ambtsvoorganger zijn geformuleerd ben ik van oordeel dat het instellen van een kiescollege voor de Nederlanders die in het buitenland wonen de beste optie is om deze kiezers invloed te geven op de samenstelling van de Eerste Kamer. Over de wenselijkheid van het in het leven roepen van een dergelijk kiescollege en de in de bijlage bij deze brief geschetste inhoudelijke en organisatorische consequenties daarvan, zou ik graag met uw Kamer nader van gedachten wisselen.”
Overigens is dit geen dingetje: er is namelijk een Grondwetswijziging voor nodig – dus dit is niet eventjes gedaan. De nieuwe Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN) zal haar rol als waakhond dan ook serieus nemen, onder meer op dit thema. De lobby voor dit thema loopt trouwens al terug tot 2015, en geeft eens te meer aan hoezeer goede politieke ingangen & argumenten uiteindelijk resultaat kunnen opleveren.
Nu ik toch over de SNBN schrijf: deze zal in april officieel het levenslicht zien. In de aankomende nieuwsbrief gaan we alle 11 (!) bestuursleden voorstellen. We zoeken nog wel vrijwilligers ter ondersteuning op allerlei terrein – indien geïnteresseerd, mail me dan op ejkeij – at – gmail com en ik stuur je verdere concrete informatie toe!
–> Dank ook aan iedereen die al een ontwerp-logo heeft ingezonden, we zijn ontzettend positief verrast door de vele inzendingen!! Deadline is 15 maart!
[1] Kamerstukken II 2014/15, 33900, nr. 10.
Sinds ons vertrek uit Nederland hier actie voor gevoerd. Goed tehoren dat het eindelijk oor heeft gevonden.
Je moet wel een Nederlander ZIJN
Een apart Kiescollege zou wat mij betreft overbodig zijn. Waarom kunnen expats niet als inwoners van de provincie Zuid-Holland worden gerekend? Daar staan ze als immers ze meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen ook ingeschreven?
goed nieuws !!!
Het buitenland is een aparte en de grootste provincie van NL en zal juist niet door inwoners van NL vertegenwoordigd moeten worden. Een ‘local’ begrijpt simpelweg de problematiek niet waar wij NederBuitenlanders tegen aan lopen..
Alle lof voor het werk van Eelco Keij om ons geïnformeerd te houden.
Ik moet eerlijk zeggen dat “invloed op de eerste kamer” niet meteen een gevoel van daadwerkelijke invloed geeft omdat iedere keer na een verkiezing van de tweede kamer ik moest vaststellen dat politici één ding zeggen en op het moment dat het uitkomt, iets anders doen! Vrijwel alle politici blijken een vast patroon te volgen waarbij er geen correlatie is tussen wat uit hun mond komt en wat zij tijdens de rit neerzetten! Sterker nog, er komt iedere keer iets anders “uit hun mond” en het is afwachten hoe de wind staat! Ik zoek dan ook geen rationele verklaring voor discrepanties want die is er niet, het moment en het politieke gewin bepaald de agenda! Content is van ondergeschikt belang.
Vele jaren heb ook ik in Sinterklaas geloofd totdat ik doorhad dat het een vermomming was. Dat zelfde gevoel heb ik met politici en het politieke systeem die een profiel voorbrengt, namelijk een selectie van mensen die geen enkele moeite hebben met iedere soort van opportunisme en een chronisch gebrek aan empathy! Dat heet “het politieke systeem” en de burger stemt op een schaduw persoonlijkheid die iedere vorm kan aannemen, afhankelijk van de omstandigheden. In de volksmond heet dat liegen maar het is feitelijk het resultaat van selectie en een vaardigheid die samengaat met politicus zijn in het huidig stelsel. Een normaal mens overleeft niet in een dergelijk klimaat en we zien dan ook een groep komen bovendrijven die deze “vaardigheden” stevig onder de knie hebben. Dat is het profiel van onze vertegenwoordigers en dat systeem heet democratie.
Ronald.
Fantastisch!!!
Geweldig! 🙂
Een Grote stap verder!
Prima, weer een stap vooruit.
Mooi werk, Eelco
En zijn er veel NederBelgen in Wallonie ook?
Dat weet ik niet zeker, maar vermoedelijk wel ja
Omdat dat de stem van een inwoner van de andere provincies zou verwateren. De eerste kamer is immers staatkundig gekozen door de provincien en niet via 1 persoon 1 stem op nationaal niveau, en op basis van inwoneraantal van de provincie. Wellicht is dat rekenkundig op te lossen, maar het huidige voorstel is in lijn zoals sommige van de voormalige antillen ook stemrecht gekregen hebben.
Geweldig Eelco!
Daar staan ze niet ingeschreven, maar in het register niet ingezetenen (RNI). Ben het wel met je eens dat het anders opgelost zou kunnen worden. Provincie waarin men woonde bij vertrek?
Goed nieuws! Maar aangezien hier een grondwetswijziging voor nodig is, zie ik dit nog niet veranderen in de komende 10 jaar
Ben blij dat het al enige tijd speelde! Nu snel mogelijk maken!
Formeel gesproken vertegenwoordigen de leden van de Eerste Kamer de leden van de Provinciale Staten, in de praktijk zijn het vertegenwoordigers van de landelijke partijen: de zetels van de Kamer worden ook niet per provincie verdeeld. Op zich maakt het dus niet uit of er een apart Kiescollege voor niet ingezeten Nederlanders komt, of dat hun stem vertegenwoordigd wordt door de leden van de Provinciale Staten van Zuid-Holland (of van die van de provincie van hun oorspronkelijke woonplaats). Uiteindelijk telt hun stem dan gewoon mee in de verdeling van de zetels in de Eerste Kamer. Een simpele oplossing die ook geen grondwetswijziging volgens mij noodzakelijk maakt
“Formeel gesproken vertegenwoordigen de leden van de Eerste Kamer de leden van de Provinciale Staten”. Volgens mij klopt dat niet. Ze worden door hen aangewezen, maar elk EK-lid zit er als landelijk vertegenwoordiger.
Eelco: veel dank voor alle informatie !
Ik weet niet in hoeverre er gekeken kan worden naar het in Frankrijk bestaande systeem, waar als ik mij niet vergis, 5 zetels van de senaat (eerste kamer) verkozen worden door franse staatsburgers die buiten Frankrijk gevestigd zijn. Paul Kleene, Burkina Faso.
Klopt. Dat systeem heb ik ook zeker als voorbeeld aangehaald in m’n boek (2014) ‘Kapitale Connecties’. Ontzettend interessant wat die Fransen gedaan hebben.
Kan dat niet via een decreet? Hier in italie werken ze daar constant mee ( al zou ik niet aanbevelen het politieke italiaans sisteem te volgen !!)
Fantastisch
Keep up the good work, Eelco. Fantastisch nieuws.