In deze nieuwsbrief:
1. WEDSTRIJD: wie maakt het beste logo voor Stichting Nederlanders Buiten Nederland?
2. U kunt weer stemmen! Alles over EP-verkiezingen & registratie
3. Komst van een “24/7 loket” bij Buitenlandse Zaken
4. Overig nieuws:
- ABN AMRO blijft NLers buiten EU trollen
- Kortingsheffing pensioenen
- artikel internationaal scheidingsrecht
1. LOGO-WEDSTRIJD: wie maakt het beste/mooiste logo voor Stichting Nederlanders Buiten Nederland?
De nieuwe Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN) heeft voor de nieuwe website – uiteraard – een logo nodig. Een logo dat duidelijk is, treffend is en gemakkelijk onthouden wordt. In plaats van dit uit te besteden aan een commerciële partij zonder binding met het onderwerp, wil het bestuur graag Nederlanders buiten (en binnen) Nederland oproepen een zelfbedacht logo in te zenden. De winnaar krijgt niet alleen zijn/haar logo op de website, maar ook blijvende naamsvermelding. (In de tussentijd zullen wij werken aan een ‘interim logo’.) Logo’s kunnen tot 15 maart ingezonden worden!!! Dat kan via ejkeij – at – gmail com (of Facebook, LinkedIn of Twitter). ** Hoort zegt het voort **
UPDATE: de eerste logo-inzendingen zijn al binnen – hartstikke mooi! Meer inzendingen blijven welkom!

Ter achtergrond nog over het bestuur: inmiddels heeft het bestuur van de Stichting Nederlanders Buiten Nederland de eerste vergadering achter de rug – binnenkort zullen we de namen en rugnummers van alle bestuursleden bekend maken, zodra alle formaliteiten van de oprichting achter de rug zijn. Het gaat om 11 Nederlanders, woonachtig in verschillende delen van de wereld, waarvan er 9 lid zijn van een (allemaal verschillende) politieke partij. Maar niemand zit er in het bestuur namens een partij – politieke partijen hebben geen enkele invloed op de bestuurssamenstelling, plannen of activiteiten van de Stichting. Volledige politiek-neutraliteit is dan ook het kenmerk van de belangenorganisatie. En hopelijk ten overvloede, maar toch maar even herhaald: alle bestuursleden zitten er als vrijwilliger: niemand krijgt hier direct of indirect voor betaald.
Het volledige bestuur wordt in de volgende nieuwsbrief bekendgemaakt.
2. U kunt weer stemmen! Alles over EP-verkiezingen & registratie
Het is weer zover: er komen verkiezingen aan waarvoor Nederlanders buiten Nederland ook kunnen stemmen – de aankomende Europees Parlementsverkiezingen van 23 mei a.s.
Even praktisch: als u ook wilt stemmen, dan moet u hiervoor geregistreerd zijn – en dat kan t/m 11 april. Bedenkt u daarna nog dat u wilt stemmen, dan bent u te laat. Heeft u zich op of na 1 april 2017 geregistreerd, dan bent u opgenomen in het “permanente register” en dan hoeft u verder niets meer te doen. U krijgt het stembiljet dan gewoon toegestuurd (als het aankomt tenminste, de factor internationale posterijen is wel een dingetje). Weet u het niet meer zeker of u geregistreerd staat? Doe het dan voor de zekerheid nog een keer of vraag het na bij de officiële instantie via [email protected]
(Overigens is het wel bijzonder dat op deze overheidssite eigenlijk twee data staan genoemd als registratiedeadline: 10 april (“voor 11 april”) en 11 april (“uiterlijk 11 april”). Dit moet dus 11 april zijn!)
–> –> –> Belangrijk: vertrouwt u de vaak trage internationale posterijen niet? Stem dan via een gemachtigde, oftewel een VOLMACHT. Bijkomstig groot voordeel: tot op de verkiezingsdag zelf kunt u zwevende kiezer blijven en dan pas de knoop doorhakken, in plaats van weken vantevoren wanneer er nog geen verkiezingscampagne te bespeuren is.
Let op: de aanvraag voor een kiezerspas (voor als u op die datum zelf in Nederland bent en zelf wilt stemmen) of volmacht moet uiterlijk 6 weken voor de verkiezing zijn ontvangen door gemeente Den Haag.
** Dé website voor alle relevante informatie is www.stemmenvanuithetbuitenland.nl **

3. Komst van een “24/7 loket” bij Buitenlandse Zaken
Afgelopen jaar heeft het Ministerie van Buitenlandse zaken een klantonderzoek onder de Nederlanders buiten Nederland laten uitvoeren (uitvoerder: Kantar Public). Met 5000 respondenten is het aantal in absolute zin hoog, maar in relatieve zin heel laag (afgaand op 1 miljoen Nederlanders buiten Nederland: 0,5%). Desalniettemin zijn veel punten herkenbaar, al jaren bekend en nu nog meer erkend, bijvoorbeeld issues rondom —
1. Paspoorten en identiteitskaarten
2. Stemmen vanuit het buitenland
3. Aanvragen / gebruiken DigiD
4. Nederlandse nationaliteitskwesties
5. Verklaringen (van woonplaats, van gedrag, van in leven zijn
Opvallend dat het Nederlands onderwijs in het buitenland hier niet in het rijtje staat: dat zou 6 jaar geleden wel anders zijn geweest. Maar met het recente herstel van de subsidie voor het Nederlands onderwijs in het buitenland is het nu meer een ‘back burner issue’ – alhoewel dat zeker niet het geval is voor Nederlanders die in de meer remote areas wonen. En: waar deze regering de Nederlanders buiten Nederland zeker ziet staan, kan dat bij een volgende regering zomaar weer anders zijn. Waar overheidssubsidies in het spel zijn, is langetermijn-onzekerheid troef.
Interessant is dat 77% van de respondenten aangeeft “zich redelijk tot sterk verbonden voelen met Nederland” – een duidelijke indicatie van de hedendaagse Nederlander buiten Nederland, die veel meer in twee werelden tegelijk leeft dan de Nederlander die op naoorloogse grote boten voor semi-definitief naar het buitenland vertrok. De respondenten zijn niet helemaal tevreden over de dienstverlening van de overheid: “de gemiddelde waardering met een magere 5,6 is lager dan wenselijk, lager ook dan in andere onderzoeken naar overheidsdienstverlening en bevestigt eerdere geluiden dat er werk aan de winkel is. Dit wordt nog onderstreept door het feit dat een groot deel van den respondentgroep hoog opgeleid en digitaal vaardig is.”
De studie heeft nog meer interessante bevindingen, maar het voert te ver om deze één voor één hier over te schrijven, dus hierbij de links naar de Kamerbrief en de rapportage (en samenvatting):
– Kamerbrief: zie hier of hier
– Rapport
– Samenvatting rapport
Op basis van alle bevindingen heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken besloten tot het oprichten van een “24/7 Loket Buitenland” voor de Nederlanders Buiten Nederland, “een front office waar alle relevante dienstverlening van de Nederlandse overheid wordt ontsloten en dat 7 dagen per week , 24 uur per dag bereikbaar is via verschillende kanalen: online én met de optie van persoonlijk contact”. Hiervoor worden de website www.Nederlandwereldwijd.nl en het 24/7 call centre verder uitgebouwd.
Sowieso: houd zelf de site https://www.nederlandwereldwijd.nl/actueel zelf in de gaten over relevante nieuwtjes – bijvoorbeeld over de komst van mobiele consulaire teams in uw regio.
4. Overig nieuws:
a. Vervallen heffingskorting op AOW in het buitenland per 1/1/2019
De afgelopen weken hebben verschillende Nederlanders vanuit verschillende streken aan de bel getrokken over een nieuwe maatregel die per afgelopen 1 januari is ingegaan:
“Due to a change in the law, the tax credits on your pension or benefit will be discontinued with effect from 1 January 2019. Tax credits are reductions to wage and income tax.”
In oktober hebben betroffenen – als het goed is – hierover al een aankondigingsbrief gehad, maar toch valt dit voor velen rauw op het dak. Bent u ook getroffen en het er niet mee eens? Mail mij dan (ejkeij – at – gmail com) en ik stuur het door naar de Tweede Kamer.

b. ABN AMRO blijft Nederlanders buiten EU trollen
De ABN AMRO blijft de Nederlanders buiten de EU pesten. Na eerdere berichtgeving hierover – zie hier – kwam vorige week opnieuw een artikel over hoe hypotheekverstrekking aan Nederlanders buiten de EU door ABN niet meer wordt toegelaten:



Hier kunt u het artikel zelf lezen. Had ik zelf in de Tweede Kamer gezeten, dan zou ik hier flink tegen geageerd hebben.
c. Recent artikel internationale scheidingen
Wellicht wat taaie leeskost voor de niet geoefende lezer / jurist, maar niettemin aan te bevelen: het recente artikel van advocaat Marjet Groenleer (advocaat familierecht bij G&W advocaten in Den Haag) over internationale echtscheidingen, gepubliceerd in de januari editie (2019) van het Tijdschrift voor Echtscheidingsrecht (EB). Met name interessant voor Nederlanders buiten Nederland die hun echtscheiding in Nederland willen regelen. Het artikel is hier te downloaden.
** Vragen, opmerkingen? Reageer onderaan dit blog (voor iedereen leesbaar) of direct via mail (ejkeij – at – gmail com), Twitter of LinkedIn **
De Situatie rond de heffingskorting blijft onduidelijk. Onlangs werd in diverse media gerept over restitutie later.
Mijn probleem is dat ik de ambtelijke taal in tal van memo’s van de Belastingdienst en Verzekeringsbank niet meer begrijp na vele jaren buitenland. Mij is de nieuwe regelgeving volstrekt onduidelijk, behalve dan dat het resultaat een fikse vermindering van mijn AOW betekent. Krijg ik die vermindering nu later weer terug, en zo ja, wat is de bedoeling van dit alles?
Quote Telegraaf:
“Het is een van de gevolgen van de wijzigingen uit het Belastingplan, dat afgelopen september op Prinsjesdag werd gepresenteerd. Doordat de heffingskorting vooraf verdwijnt, betalen deze Nederlanders over de grens in eerste instantie meer belasting over hun AOW-uitkering en krijgen ze dus eerst netto minder overgemaakt. Hoeveel dat precies wordt, wordt pas volgend jaar duidelijk.
BEKIJK OOK:
Belastingvoordeeltje voor vrijwilligers
Maar uiteindelijk zal de regelwijziging geen invloed hebben op de netto hoogte van iemands pensioen, stelt de Sociale Verzekeringsbank (SVB), verantwoordelijk voor de AOW-uitkering. Wie eigenlijk geen recht had op de heffingskorting, krijgt nu namelijk ook geen naheffing meer. En wie wel recht had op de heffingskorting krijgt die achteraf alsnog.
Geen naheffing
„Het enige verschil is dat er niet langer sprake is van een naheffing door te veel ontvangen heffingskorting”, zegt een woordvoerder van de SVB. „Ook kunnen buitenlandse AOW-ontvangers en andere uitkeringsgerechtigden die te weinig heffingskorting krijgen dit terugvragen via de inkomstenbelasting. Voor de uitkeringsgerechtigden die recht hebben op de volledige heffing zijn er per saldo geen inkomenseffecten in 2019.”
De nieuwe situatie gaat overigens alleen op voor landen waar Nederland aan bronheffing doet. Dat zijn dus de landen waarbij Nederland zelf belasting heft voordat in dit geval het AOW-inkomen wordt overgemaakt naar het land waar de persoon op dat moment woont.”
einde quote
Normaal zou ik de eerste zijn om me te beklagen over ambtelijke regels die me geld (of tijd) kosten, maar in het geval van de vervallen heffingskorting ben ik er niet zo zeker van.
Ik woon (en ben met pensioen) in de VS en wat ik ervan weet betreft die situation – niet noodzakelijk hoe dat ligt in andere landen.
Wat pensioenen (inclusief AOW en ABP) betreft zijn er twee relevante bepalingen in het VS-NL belastingverdrag: Artikel 20, lid 1 regelt de belasting van publiekrechtelijke pensioenen (ze zijn belastbaar in NL en niet in de VS); Artikel 19. lid 1 betreft niet-publiekrechtelijk (i.e., privaatrechtelijke) pensioenen (die zijn belastbaar in de VS, maar niet in NL).
De AOW is een publiekrechtelijk pensioen en is dus niet belastbaar in de VS; dat betekent dat NL in principe wel het recht heeft dit inkomen te belasten. Het probleem is natuurlijk dat geen rekening wordt gehouden met ons totale inkomstenbeeld.
Met het ABP ligt het veel moeilijker: het kan deels publiek-, deels privaatrechtelijk zijn. Het hangt ervan af hoe (bij welke werkgevers) het is opgebouwd. In mijn geval was dat RUG en ZWO (NWO) – beide publiekrechtelijk – maar ik had ook nog een jaar lesgegeven op een niet-openbare school, en dat is privaatrechtelijk. Dus een (waarschijnlijk klein) deel van mijn ABP pensioen is belastbaar in de VS en de rest in NL. De vraag is hoe groot die delen zijn. Tot mijn grote frustratie is het ABP niet bij machte me dat te vertellen (vreemd, zij zouden toch moeten weten hoe mijn pensioen is opgebouwd???). De enige manier om erachter te komen is een verzoek in te dienen bij de belastingdienst afdeling buitenland voor vrijstelling van belasting; kennelijk kan alleen de belastingdienst uitvogelen hoe dat gesplitst moet worden. En dan moet je op de een of andere manier aantonen dat je in de VS belastingplichtig bent (werkelijk?). Er is een formulier dat waarschijnlijk door de IRS gewaarmerkt moet worden (good luck with government shut-downs), of je kunt een copie van een recente aangifte en aanslag (leuk, wij kennen hier geen aanslagen, alleen aangiften) insluiten. Ik ben dit op het moment aan het proberen, maar het kan twee maanden duren en dan mag je hopen dat ze het per email sturen.
De vraag hier is hoe je dat allemaal uitlegt in je VS aangifte. Een tip van Intuit is om formulier 4852 te gebruiken. Het geeft de mogelijkheid het inkomen, het belastbaar deel, en de argumentatie te specificeren.
Nog een opmerking betreffende AOW en (VS) Social Security: er was eerder een discussie over de SS WEP (windfall) regeling die tot gevolg heeft dat een deel van deAOW kan worden afgetrokken van de SS. Dat hangt af van het aantal jaren dat men SS belasting heeft betaald. Als dat meer dan 30 jaar was, wordt er niets afgetrokken.
Ik moet hier twee correcties bij aantekenen:
1. De belastbaarheid van publiekrechtelijke pensioenen is niet geregeld in artikel 20, lid 1, maar in artikel 20, lid 2.
2. Wat ik schreef betreffende de belastbaarheid van publiekrechtelijke pensioenen (in NL, niet in de VS) is correct voor groene kaart houders (zoals Nederlandse onderdanen). Deze pensioenen zijn wel belastbaar in de VS voor Amerikaanse onderdanen (artikel 20, lid 2b).