Eelco Keij
  • NIEUWS
  • EELCO KEIJ
  • HOOFDPUNTEN
  • CAMPAGNE
  • KAART
  • VERHALEN
  • DONEER
  • NIEUWS
  • EELCO KEIJ
  • HOOFDPUNTEN
  • CAMPAGNE
  • KAART
  • VERHALEN
  • DONEER
6 november 2018  |  By Eelco Keij In Campagne Nieuws

Ingezonden blog: De Amerikaanse Windfall Elimination Provision

Dank aan Hugo Kijne (woonachtig in de VS) voor dit ingezonden artikel, op basis van persoonlijke ervaring. Hugo Kijne – gepensioneerd na 43 jaar gewerkt te hebben aan Nederlandse en Amerikaanse universiteiten – ontvangt een ABP pensioen en een Social Security uitkering. Dit jaar werd Hugo getroffen door de ‘Windfall Elimination Provision’ (zie artikel); het kostte 8 maanden om de fouten van de Social Security Administration, onder andere een miscalculatie inzake een overpayment met $7000 dollar in zijn nadeel, gecorrigeerd te krijgen.

Als u in de VS woont en ‘iets’ met pensioen / AOW heeft, dan raad ik u aan door te lezen!

– Eelco Keij

 

De Amerikaanse Windfall Elimination Provision

Emigranten die eerst in Nederland een pensioen hebben opgebouwd en daarna lang genoeg in de VS hebben gewerkt om in aanmerking te komen voor ‘social security benefits’, wat vergelijkbaar is met onze AOW, moeten rekening houden met de Windfall Elimination Provision (WEP). De Amerikaanse wet bepaalt dat een deel van een pensioen over inkomen waarvoor geen social security belasting is betaald van iemands maandelijkse social security uitkering kan worden afgehouden. De reden voor deze bepaling is dat social security wordt berekend over het gemiddelde inkomen dat iemand in de VS verdiend heeft. Omdat inkomen aan het begin van een carrière normaal gesproken lager is dan tegen het einde, hebben mensen bij wie die beginjaren niet meetellen een voordeel waardoor zij een hogere uitkering krijgen, en daar bovenop nog eens een pensioen over inkomen waarvoor geen social security belasting is betaald. Om die ‘onrechtvaardigheid’ te corrigeren wordt een deel van dat pensioen van de uitkering afgehouden.

Hoewel op het eerste gezicht redelijk en logisch is de WEP dat in veel gevallen niet. Het is goed voorstelbaar dat iemand die in Nederland een klein pensioen heeft opgebouwd alvorens naar de VS te emigreren en daar uiteindelijk een social security uitkering te ontvangen, een hogere uitkering zou hebben gekregen dan de huidige uitkering en het pensioen bij elkaar genomen als zijn/haar hele carrière zich in de VS had afgespeeld. Maar het is nu eenmaal de wet.

Het werkt zo: Als je social security aanvraagt, moet je aangeven of je een buitenlands pensioen ontvangt of gaat ontvangen. Op een gegeven moment, vaak jaren later, informeert de Social Security Administration (SSA) wanneer dat pensioen is ingegaan. Vervolgens maken zij een berekening hoeveel te hoog jouw social security uitkering is geweest, en die ‘overpayment’ moet je terugbetalen, terwijl je maandelijkse uitkering met een bepaald bedrag wordt gekort. De korting kan nooit meer dan 50% van je buitenlandse pensioen zijn en is afhankelijk van het jaar waarin je 62 wordt (het First Year of Eligibility) en het aantal jaren dat je in de VS ‘significant earnings’ hebt gehad en daarover social security belasting hebt betaald.

Het kan dus zijn dat je opeens een brief ontvangt met de mededeling dat je duizenden dollars moet terugbetalen en dat je maandelijkse uitkering drastisch wordt gekort om die overpayment terug te halen. De SSA wil zich nogal eens in de getallen vergissen en je kan een ‘request for reconsideration’ indienen, maar zij nemen er de tijd voor om zo’n beroep te behandelen, en je moet je er dus op voorbereiden dat je minstens een half jaar een aanzienlijk gereduceerde uitkering ontvangt en daarvoor spaargeld achter de hand hebt. Over de WEP kan je alle nodige informatie vinden op de SSA website, onder andere een ‘WEP table’ met maandelijkse kortingsbedragen en een calculator waarmee je jouw overpayment kan berekenen.

Hugo Kijne

Gerelateerd

16 replies added

  1. Gé Faber 6 november 2018 Beantwoorden

    Dit is de eerste keer dat ik hiervan hoor. Bedankt voor de waarschuwing

  2. Henri 6 november 2018 Beantwoorden

    Bedankt. Goede informatie.

  3. Arnold Rots 6 november 2018 Beantwoorden

    Toen ik mij aanmeldde op het plaatselijk SSA kantoor, vertelde ik de dame dat ik AOW en ABP ontving, maar ze zei dat dat geen effect zou hebben en liet het dus achterwege. Mijn interpretatie van de informatietabel betreffende belastingverdragen van BuZa is that AOW en ABP niet belastbaar zijn in de VS omdat het overheidspensioenen zijn.

  4. Francina 8 november 2018 Beantwoorden

    Ik had hetzelfde gedacht vanwege de informatie die ik van Social Security hier gekregen had.

  5. Francina 8 november 2018 Beantwoorden

    P.S. Over AOW gesproken, ik kreeg vandaag een brief die aankondigde dat ik per 1 januari minder AOW kan verwachten omdat de heffingskortingen dan niet meer toegepast worden en er meer belastingen ingehouden zullen worden.

  6. Bert Menco 8 november 2018 Beantwoorden

    Over ABP moet je wel belasting betalen in de VS (en je kan de Nederlandse belasting aftrekken), over AOW betaal je in de VS geen belasting. WEP schijnt middels willekeur te worden toegepast. Bij mij wordt als sinds mijn pensioen een groot stuk SSA-pensioen achtergehouden, bij anderen, onder vergelijkbare omstandigheden, niet. Ik denk dat dit met dienstdoende ambtenaren te maken heeft. Nu wordt dit nog gekker daar Nederlanders in de VS vanaf 2019 ook over hun AOW in Nederland belasting moeten gaan betalen; een alleszins zeer onredelijke situatie

    Helaas wordt van mijn SSA-pensioen (na 25 werkjaren hier), reeds sinds 2011een aanzienlijk bedrag, ongeveer ¼, ingehouden vanwege de WEP en ik moest indertijd ook nog een voor mij groot bedrag, meer dan $1000, terugbetalen (indien ik 30 jaar hier gewerkt zou hebben zou de WEP niet van toepassing zijn). Ik heb deze onredelijke regeling toen op alle mogelijke manieren, zelfs middels een advocate, proberen te bestrijden, echter zonder succes. Ik heb het idee dat de regeling slechts hier en daar wordt toegepast, dat is als je de pech hebt dat je papieren bij een overijverige ambtenaar terecht komen. Dit, zoals ook uit deze discussie blijkt, sommige mensen wel “gepakt” worden, andere niet, ook in mijn omgeving. Nu kreeg ik gisteren, 7 november, daar bovenop ook nog een brief “Onderwerp: lager AOW-pensioen of lagere Anw-uitkering” van de Nederlandse SVB waarin gemeld werd dat Nederlanders die in het buitenland wonen, in ieder geval de VS, vanaf volgend jaar Nederlandse belasting moeten gaan betalen over hun AOW (en ik betaal behalve de WEP ook nog inkomstenbelasting hier over de rest van mijn SSA pensioen). Ik belde de SVB en mij werd verteld dat me op de hoogte is van de WEB-regeling maar dat die belasting er desalniettemin komt. Dit betekend dus dat Nederlanders in de VS nu tweemaal “gepakt’ gaan worden, middels de WEP en middels het Nederlandse belastingsysteem, zeer onrechtvaardig m.i. Uit eerdere ervaring verwacht ik niet dat het veel zin zal hebben met de SSA hier nogmaals te gaan praten. Ik vind het alleszins prima om belasting te betalen maar dit is een erg onredelijke en vervelende situatie.

  7. Arnold Rots 14 november 2018 Beantwoorden

    Bert Menco: Is ABP niet een publiekrechtelijk pensioen? De tabel geeft als referentie 20, lid 2 en geeft als commentaar “Tenzij inwoner en onderdaan USA”. Ik ben een inwoner, maar niet een onderdaan.
    Jouw opmerking deed me herinneren dat ik inderdaad ooit eens had ontdekt waarom ik geen last had van WEP: ik heb meer dan 30 werkjaren in de VS. Bedankt!

  8. Armin 15 januari 2019 Beantwoorden

    Er is in de commentaren enige verwarring over belasttbaarheid en de WEP regeling. Dat zijn twee verschillende zaken. WEP is van toepassing op AOW, dus als een SSA ambtenaar zegt van niet heeft die ongelijk (maar heb je geluk). Het staat zelfs expliciet in het totalisatie verdrag! Dat staat los van of de AOW belast wordt en de regelingen om eventueel dubbel betaalde belastingen terug te krigen.

    In eerste instantie vond ik de WEP oneerlijk klinken, maar als je de achtergrond leest wordt het al iets eerlijker: de achtergrond is dat lagere inkomens in de VS een hoger % SSA krijgen dan hogere inkomens. De manier waarop men echter SSA benefits berekent is nogal onhandig, en rekent voor elk jaar dat je niet in de VS woonde/betaalde 0 dollar inkomen. Zou je dus bijvoorbeeld $60.000 per jaar verdienen voor 10 jaar lang, en daarvoor 20 jaar in Nederland gewerkt hebben, rekent de Amerikaanse overheid alsof je al die 30 jaar in de VS premie betaald hebt, maar slechts een klein inkomen van $20.000 gehad hebt. En dan krijg je een hogere uitkering omdat je als een klein verdiener gezien wordt. Maar in realiteit heb je al die jaren elders gewerkt en daar ook pensioen opgebouwd en ben je dus geen klein verdiener.

    Wat natuurlijk wel oneerlijk is is de willekeur.

  9. Arnold Rots 15 januari 2019 Beantwoorden

    De SSA ambtenaar die zegt dat WEP niet van toepassing is heeft het niet noodzakelijk bij het verkeerde eind, zoals eerder in deze discussie aangehaald is. WEP is alleen van toepassing als men minder dan 30 jaar SS tax heeft betaald.

  10. Vincent 11 mei 2019 Beantwoorden

    Ik heb een paar vragen over WEP:
    1. Welke pensioenen tellen mee voor de SSA met betrekking tot WEP?
    Kijkt de SSA alleen naar AOW of ook naar Nederlandse bedrijfspensioenen? Van de SSA website krijg ik de indruk dat het eigenlijk alleen gaat om uitkeringen als SS en AOW. Ik krijg de indruk dat bedrijfspensioenen buiten schot blijven. Is dat correct?
    Indien dat het geval is waarom zijn ABP pensioenen dan toch inbegrepen? (zoals ik begrijp van een van de reacties)
    Aangezien ik sinds 1990 in de VS woon, verwacht ik minder dan de helft van het volle AOW pensioen. Voor mij is het NL bedrijfspensioen vele maten groter dan de AOW. Het is dus belangrijk om te weten of dat wel of niet buiten schot blijft.
    2. In mijn geval zijn de “years of substantial earnings” minder dan 20. Volgens de WEB Chart komt dat neer op een mogelijke SS-benefit vermindering van $ 463 per maand. Die vermindering is dan groter dan mijn AOW.
    Ik lees op de SSA website: “if you get a small pension we won’t reduce your SSB by more than half your pension …”. “Small” is hier een sleutelwoord; hoe klein is klein?
    Is het mogelijk dat er omstandighegen zijn waaronder het financieel beter is om de AOW niet aan te vragen?

  11. [email protected] 16 juni 2020 Beantwoorden

    Ik zie deze blog nu pas, maar volgens mij triggerd the AOW GEEEN WEP (maar Pensioen wellicht wel?)
    Zie hier: https://secure.ssa.gov/apps10/poms.nsf/lnx/0201701320

    In Nederland en 6 andere landen is de AOW afhankelijk van RECIDENCY en NIET VAN INKOMEN!

    Is er iemand die het ECHT weet? Ik zie dat mensen wel WEP betalen, maar is dat terecht? En betaal ja dat vanwege je AOW die je ontvangt? Dan is dat toch fout en vanwege SSA /IRS onwetendheid?

    • Eelco Keij 29 juni 2020 Beantwoorden

      * Dit blog is opgegaan in Stichting Nederlanders buiten Nederland, zie http://www.snbn.nl voor meer informatie *

  12. Barbara Lopes Cardozo 24 juni 2020 Beantwoorden

    Ik vond deze informatie op de Social Security website. De WEP is dus NIET van toepassing op de AOW in Nederland.
    Er is ook een website waar je zelf kunt bepalen welk “foreign pension” wel of niet de WEP triggert.
    https://www.ssa.gov/international/wep_disclaimer.html

    C.
    TN 10 (03-04)
    GN 01701.320 Types of Pensions in Totalization Agreement Countries That Will Not Trigger the
    Windfall Elimination Provision (WEP)
    Introduction
    Some agreement countries pay pensions that are based entirely on nonwork-related factors such as
    residence. Other pensions paid by agreement countries may be based entirely on work or on a
    combination of work and nonwork factors (e.g., work and voluntary contributions) .
    Policy
    Foreign pensions that are based entirely on nonwork factors do not cause the WEP to apply in the
    computation of a regular (non-Totalization) primary insurance amount (PIA). Foreign pensions that
    are based on work or a combination of work and nonwork factors may cause the WEP to apply. However,
    when a foreign pension is based on a combination of work and nonwork factors, only that portion of
    the foreign pension attributable to work will be considered for purposes of applying the guarantee
    provision of the WEP.

    Kinds Of Pensions From Agreement Countries

    The following chart shows the types of benefits paid by agreement countries that will not cause the
    WEP to apply. Generally, the types of pensions are based on residence. If a type of benefit paid by
    an agreement country is not listed, assume that it may cause the WEP to apply.
    COUNTRY TYPE OF BENEFIT
    Australia Social Security
    Canada Old-Age Security (OAS)
    Denmark Folkepension (FP)

    Finland National Pension Scheme (NPS)
    Netherlands National Insurance Scheme (AOW)
    Norway Basic Pension Program
    Sweden Basic Pension Program

    • Eelco Keij 29 juni 2020 Beantwoorden

      * Dit blog is opgegaan in Stichting Nederlanders buiten Nederland, zie http://www.snbn.nl voor meer informatie *

  13. Ben 3 september 2020 Beantwoorden

    Deze reductie geldt niet als je meer dan 30 jaar Social Security hebt opgebouwd in de VS. En ook in Nederland AOW hebt opgebouwd. Dat is de enige uitzondering.

  14. Ben 3 september 2020 Beantwoorden

    Dat geloof ik ook als je hun informatie goed doorleest.

Geef een reactie Reactie annuleren


Volg Eelco Keij

Laatste Nieuws

  • SNBN veel-nieuwsbrief juli 2019: ING, jongetje in Spanje en meer woensdag, 31, jul
  • 1/3 van EP-stemdocumenten buitenland komt niet aan dinsdag, 21, mei
  • Heb jij je stemdocumenten (niet) op tijd ontvangen?  maandag, 13, mei
  • Nieuwsbrief St. Nederlanders Buiten Nederland (mei 2019) maandag, 6, mei
  • Winnend logo, website live, oproep regionaal vertegenwoordigers vrijdag, 29, mrt

Eelco op Twitter

Nieuws Archief

  • juli 2019 (1)
  • mei 2019 (3)
  • maart 2019 (2)
  • februari 2019 (2)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (1)
  • november 2018 (3)
  • oktober 2018 (3)
  • september 2018 (2)
  • augustus 2018 (4)
  • juli 2018 (1)
  • juni 2018 (2)
  • mei 2018 (1)
  • april 2018 (1)
  • maart 2018 (2)
  • februari 2018 (2)
  • januari 2018 (2)
  • december 2017 (1)
  • november 2017 (3)
  • oktober 2017 (3)
  • september 2017 (4)
  • augustus 2017 (1)
  • juli 2017 (1)
  • juni 2017 (2)
  • mei 2017 (2)
  • april 2017 (2)
  • maart 2017 (7)
  • februari 2017 (8)
  • januari 2017 (3)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (2)
  • oktober 2016 (3)
  • september 2016 (2)
  • augustus 2016 (1)
  • juni 2016 (1)
  • mei 2016 (5)
  • maart 2016 (2)
  • februari 2016 (3)
  • januari 2016 (2)
  • december 2015 (1)
  • november 2015 (1)
  • oktober 2015 (2)
  • september 2015 (2)
  • juli 2015 (2)
  • juni 2015 (1)
  • april 2015 (1)
  • maart 2015 (1)
  • januari 2015 (2)
  • december 2014 (2)
  • november 2014 (1)
  • oktober 2014 (1)
  • september 2014 (2)
  • juli 2014 (1)
  • juni 2014 (1)
  • mei 2014 (3)
  • april 2014 (2)
  • maart 2014 (5)
  • februari 2014 (5)
  • januari 2014 (3)
  • december 2013 (3)
  • november 2013 (2)
  • oktober 2013 (1)
  • augustus 2013 (1)
  • juli 2013 (2)
  • juni 2013 (6)
  • mei 2013 (4)
  • april 2013 (4)
  • maart 2013 (2)
  • februari 2013 (1)
  • januari 2013 (1)
  • november 2012 (5)
  • oktober 2012 (1)
  • september 2012 (6)
  • augustus 2012 (9)
  • juli 2012 (6)
  • juni 2012 (2)
  • mei 2012 (1)
  • april 2012 (1)
  • maart 2012 (2)
  • februari 2012 (2)
  • januari 2012 (1)

Vragen of opmerkingen?





[recaptcha]

Copyright 2017 - Eelco Keij
Alle rechten voorbehouden

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Website ontwerp & ontwikkeling: Internetbureau Jun-E-Jay
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.Ok