Eelco Keij
  • NIEUWS
  • EELCO KEIJ
  • HOOFDPUNTEN
  • CAMPAGNE
  • KAART
  • VERHALEN
  • DONEER
  • NIEUWS
  • EELCO KEIJ
  • HOOFDPUNTEN
  • CAMPAGNE
  • KAART
  • VERHALEN
  • DONEER
3 oktober 2018  |  By Eelco Keij In Campagne Nieuws

“Reisadvies in crisis”

In dit gastblog vertelt Frans Betgem (Chiang Mai) over zijn ervaring met de reisadviezen zoals die door Buitenlandse Zaken worden afgegeven. Deze reisadviezen zijn voor grote verbetering vatbaar, zo stelt hij. Zie zijn artikel hieronder.

Wat is uw ervaring? Herkent u het geschetste beeld of juist helemaal niet? Graag reactie via dit blog of stuur een mail naar ejkeij – at – gmail com!

Via de website www.NederlanderWereldwijd.nl publiceert het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) het zogenaamde reisadvies, gekoppeld aan de kleurcodes groen, geel, oranje en rood. De site trekt maandelijks 21.000 bezoekers: een groot aantal mensen verlaat zich hierop.

Vanuit mijn internationale ervaring, zowel bij een reisorganisatie in de Filipijnen als via mijn eigen bedrijf in Chiang Mai (Thailand) volg ik de relevante reisadviezen al jaren. Ik ben erg geschrokken van wat ik over de reisadviezen te weten ben gekomen.

Ten eerste is de samenstelling van het reisadvies zeer ondoorzichtig, en daarmee niet of nauwelijks verifieerbaar. Op de website van de overheid wordt uitgelegd dat een afdeling op BuZa verantwoordelijk is voor het reisadvies. Dit advies wordt gebaseerd op informatie uit bronnen van verschillende herkomst zoals ambassades van andere landen, bedrijven en inlichtingendiensten. Ook de Nederlandse vertegenwoordiging wordt genoemd als bron: “De Nederlandse ambassades en consulaten weten wat er speelt in een land. Ze bezoeken gebieden om de veiligheidssituaties te beoordelen en spreken met lokale autoriteiten en andere organisaties.“ Het reisadvies wordt zorgvuldig samengesteld, zo luidt de boodschap. Het is onmogelijk na te gaan of deze informatie klopt: concrete bronvermelding blijft namelijk achterwege.

Ten tweede worden juist de waardevolle en lokale hulpkrachten, te weten de Honorair Consuls, gemarginaliseerd en zelfs genegeerd. De 345 (onbezoldigde) Honorair Consuls die Nederland wereldwijd heeft, stuurden eind juli een brandbrief naar Minister Blok (VVD) waarin ze zich beklagen niet of nauwelijks geraadpleegd te worden. Ze schrijven: “Sometimes we are even confronted with absolute nonsense in our travel advice”, toevoegend dat de Nederlandse belastingbetaler recht heeft op een “up-to-date and 100% correct travel advice.”

                    Hier naar toe dan maar?

Ten derde wordt een deel van de adviezen geschreven door mensen die overduidelijk niet deskundig zijn op het gebied van de betreffende landen: wanneer je zelf al jaren in een land woont, prik je daar gelijk doorheen. Vaak blijft de informatie onder het kopje “laatste ontwikkelingen” maandenlang staan en wordt informatie overgenomen van websites van andere landen zonder enige bronvermelding en verificatie. Het advies komt daardoor vaak niet overeen met de werkelijkheid en is soms ronduit misleidend. Zelf ben ik regelmatig in gebieden die de overheid afraadt te bezoeken. Overbodige negatieve reisadviezen en feitelijk onjuiste informatie worden verlengd en blijven op de site staan totdat er iemand een email stuurt om daar op te wijzen. Ik heb dat verschillende malen gedaan hetgeen leidde tot wijzigingen in het advies.

Ten vierde heeft een ondeugdelijk oranje of rood reisadvies een ander negatief gevolg: stakeholders in de Nederlandse en buitenlandse toeristenindustrie – denk aan touroperators, chauffeurs en homestay eigenaren – worden hierdoor financieel benadeeld waardoor hun broodwinning op het spel staat. Het reisadvies lijkt daarmee louter geschreven voor verzekeringsmaatschappijen en voor de ANVR. Niet voor reizigers.

Onlangs werd bekend via een onderzoek (uitgevoerd in opdracht van BuZa) dat Nederlanders zich niet goed voorbereiden wanneer ze op reis gaan. Dat was de conclusie van een begin dit jaar werd uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ik vermoed een verband tussen deze slechte voorbereiding en het kwalitatief arme reisadvies van de overheid.

Kortom, het reisadvies van de overheid is onprofessioneel, gemakzuchtig, slecht georganiseerd en unfair. Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland moeten een veel actievere en waarneembare rol (mogen) spelen in het opstellen van het reisadvies. Daarnaast moet actief contact worden gezocht met Nederlanders ter plaatse voor input en advies, die ook op deze wijze hun continue onofficiële ambassadeursrol voor Nederland kunnen vervullen.

 

Frans Betgem, Chiang Mai

Gerelateerd

20 replies added

  1. Ernst Sittig 3 oktober 2018 Beantwoorden

    Ik herken het geschetste beeld volkomen. Ga zelf sinds jaar en dag liever af op directe contacten ter plaatse en laat BuZa BuZa.
    Aan de andere kant kan ik me voorstellen dat de Nederlandse overheid zich niet waagt aan een advies dat misschien achteraf onjuist blijkt, met akelige, mogelijk fatale, gevolgen. Maar een calamiteit blijft zelfs in een “veilig” land altijd mogelijk…..

    V.w.b. de “officiële” reisadviezen zou ik zeggen: liever helemaal niet dan slecht.

  2. Nico van Staalduinen 3 oktober 2018 Beantwoorden

    Ik ben het hier 100% meet eens en heb dat meerdere maken bij de Nederlandse ambassade in Ghana aangekaart. Steeds hetzelfde antwoord: wij geven dat reis advises niet. Nico van Staalduinen uit Ghana

  3. tanzschule-swinganddance 3 oktober 2018 Beantwoorden

    Eelco, I have always been using these….
    Travel Advisories – Bureau of Consular Affairs – US Department of State
    https://travel.state.gov/…/travel/…/traveladvisories/traveladvisories…

    As a first step in planning any trip abroad, check the Travel Advisories for your intended destination. You can see the world at a glance on our color-coded map.

    ‎Mexico Travel Advisory · ‎Worldwide Caution · ‎Travel.State.Gov · ‎Iraq Travel Advisory

    Travel Advisories – US Department of State
    https://www.state.gov/developer/210732.htm

    The Department of State (DoS), bureau of Consular Affairs (CA) issues travel information in the form of Travel Advisories on the bureau website; …

    Country Information
    https://travel.state.gov/content/passports/en/country.html

    Country Specific Information, Travel Alerts, and Travel Warnings are vital parts of this program. We provide Country Specific Information for every country of the …

    • Eelco Keij 4 oktober 2018 Beantwoorden

      Een link is weggevallen, vermoedelijk bedoelde je: https://travel.state.gov/content/travel/en/traveladvisories/traveladvisories.html (met dank aan Peter voor de oplettendheid)

  4. Paul 3 oktober 2018 Beantwoorden

    Het reisadvies lijkt een juridische rugdekking geschreven door ambtenaren die ver van de realiteit staan. Hoewel de kleur-gecodeerde kaart redelijk klopt maar ook niet actueel wordt gehouden. Het advies voor het orange gekleurde deel zou moeten luiden: “reis alleen met personen die over betrouwbaare lokale informatie beschikken”. De rest van de “informatie” is echt “Too little, too late” en kan beter achterwege gelaten worden. Het reisadvies is een symptoom van de steeds grotere kloof tussen de ambassades en de Nederlanders in het buitenland. De ambtelijke processen worden steeds centraler geregisseerd en een kleurloos en onjuist reisadvies is een onontkoombaar gevolg. Voor de Nederlanders in het buitenland een amusant moment als weer een reisadvies in de inbox komt (Too little, too late), maar voor personen in de reisindustrie vaker schadelijk. In de huidige situatie is het onwaarschijnlijk dat een reisadvies van redelijke kwaliteit geleverd kan worden en derhalve kan het beter achterwege gelaten worden en de resterende energie gestopt wordt in het actueel houden van de gecodeerde kaart met een aangepaste legenda.

  5. camillelemmensCamille 4 oktober 2018 Beantwoorden

    Goed artikel.
    Reisadviezen voor een heel land kloppen vaak niet. Sommige delen van een land hebben mischien een advies nodig maar lang niet alle of andere delen van hetzelfde land.
    De NL overheid zou er zeker goed aan doen om NL’ers ter plaatse om advies te vragen.

  6. Koert 4 oktober 2018 Beantwoorden

    Goed stuk. Er spelen vanuit het ministerie natuurlijk allerlei belangen mee rondom het verstrekken van zo’n reisadvies, men zal al relatief snel op ‘safe’ gaan zitten.

    Daarom pleiten we, vanuit de JoHo Foundation, al jaren voor een goed en duurzaam netwerk van Nederlanders in het buitenland dat een dergelijke signaleringsfunctie zou kunnen hebben. Wat meer de info en adviezen vanuit de praktijk van alledag, met genoeg nuance. Overigens ook op allerlei andere onderwerpen hoor dan ‘het reisadvies’.

    Er melden zich regelmatig Nederlanders bij ons die een dergelijke rol kunnen (en willen) spelen. Denk alleen al aan de partners van expats, plus de duizenden Nederlanders met bedrijven en bedrijfjes in het buitenland.

    Het opstarten van zo’n netwerk gaat nog wel, maar hoe je het duurzaam -jaar in jaar uit- onderhoudt, de financiering ervan, wie heeft of neemt verantwoordelijkheid voor geboden info (of laat je het aan de community), hoe duid je de info die gedeeld wordt, op welke manier(en) deel je de info, wat heb je retour te bieden aan diegenen die hun tijd investeren…dat zijn interessante vragen 😉 Ik heb er met BuZa ook wel eens over gesproken.

    We zijn daarin als organisatie rondom talentontwikkeling en internationale samenwerking ruim 20 jaar onderweg, gaandeweg komen er steeds meer antwoorden, maar we hebben de eindbestemming nog niet ontdekt.

  7. Stefan van Dijk 4 oktober 2018 Beantwoorden

    Reisadviezen van BuZa zijn idd erg vreemd. In Kosovo – waar ik mede woon omdat het juist zo veilig en rustig is – staat het praktisch altijd op ‘geel’, terwijl je hier als vrouw nog gewoon ’s avonds over straat kunt en er nog nooit een aanslag is geweest o.i.d.

    Parijs en Londen zijn helemaal groen, terwijl daar juist vreselijke dingen zijn gebeurd de afgelopen jaren.

  8. Nieko Maatjes 4 oktober 2018 Beantwoorden

    Het reisadvies Oekraïne toont de Krim al jarenlang rood (“zeer ernstige veiligheidsrisico’s”, “levensbedreigende situatie”), mijns inziens schromelijk overdreven.

    Wat mij echter meer stoort, is dat MinBuZa weigert om in het reisadvies op te nemen dat Europese bankpassen en SIM-kaarten het vanwege de Europese sancties niet doen. Mocht je tóch besluiten naar de Krim te reizen, dan is het wel vrij cruciaal om dat te weten.

    (Overigens heeft https://www.landenkompas.nl/krim dat vrij netjes wél vermeld.)

  9. Alfred Tuinman 4 oktober 2018 Beantwoorden

    geheel eens met de auteur – ook in India is het allemaal heel vreemd geformuleerd.

  10. Selma en Albert 7 oktober 2018 Beantwoorden

    Vorige jaar hier in Brazilie omgeving São Paulo een gele koorts uitbraak. Mensen stonden uren in de rij voor een gele koorts prik. Weken lang bleef men maar publiceren dat vacinatie alleen in het noorden van Brazilie noodzakelijk was. Diverse emailtje en PB berichten verstuurt met links naar publicaties in kranten helaas duurde het nog weken dat de boel werdt aangepast en zelfs een Nederlander na terugkomst in het ziekenhuis belande.

    Op dit moment gaan er geruchte dat het mobiele aanvraagstation voor paspoorten Fortaleza aandoet tot op heden geen oficiele berichten hierover gezien terwijl er ongetwijfeld mensen zijn die dat graag ruim van te voren willen weten.

  11. Richard Meijer 7 oktober 2018 Beantwoorden

    Vandaag zijn er verkiezingen in Brazilië. Een aantal Nederlanders kreeg vandaag via BZK een bericht in de mailbox:

    “In Brazilië worden op 7 oktober 2018 presidents- en parlementsverkiezingen gehouden. In aanloop naar, tijdens en na de verkiezingen kunnen demonstraties en stakingen voorkomen”

    Toch wel handig als je pas op de dag van de verkiezingen op de hoogte wordt gebracht dat er in de aanloop naar die verkiezingen demonstraties en stakingen kunnen voorkomen.

    Wat verder opvalt is dat er een aantal Nederlanders wel dit bericht hebben gekregen, maar andere Nederlanders, waaronder ikzelf weer niet.

    Het reisadvies voor Brazilië is even afgezien van dit “incident” een complete farce. In een groot aantal favela’s in de grote steden van Brazilë is een ware burgeroorlog aan de gang. Kijk je op het kaartje van Brazilië in het reisadvies dan zie je code geel voor geheel Brazilië.

  12. Albert Borsje 10 oktober 2018 Beantwoorden

    Niet echt een puntje reis advies maar meer informatie verstrekking aan Nederlanders in het buitenland.
    Buza heeft vorige jaar besloten om alle lokale websites van consulaten en ambasades op te heffen en alles onder de site “Nederland wereldwijd” te plaatsen. Ik weet niet hoe het met andere landen zit maar in het geval van Brazilie is daarbij heel veel belangrijke informatie verloren gegaan informatie die betrekking heeft op erkende vertalers, locaties voor pasfoto´s medische en juridise personen die de Nederlandse taal beheersen etc.

  13. Frans Betgem 23 oktober 2018 Beantwoorden

    Hoi Koert, Goedemorgen. Dank voor de reactie. Ik ben wel geinteresseerd om te helpen met jullie initiatief. De reisadviezen van de overheid zijn ongeloofwaardig en regelmatig misleidend. Stuur me aub een email. Groetjes Frans

  14. Frans Betgem 23 oktober 2018 Beantwoorden

    Dank voor alle reacties! Groetjes Frans

  15. Koert 24 oktober 2018 Beantwoorden

    Frans, leuk, dank voor je enthousiasme. Zie je mail. Ben zeker bereid om eens te inventariseren wie vanuit welk land zijn of haar expertise zou willen delen. Omtrent reisadviezen, maar bv. ook nuttige tips & trics voor Nederlanders die plannen hebben zich in een bepaald land voor langere tijd te vestigen.

  16. Paul 24 oktober 2018 Beantwoorden

    Koert,
    Ik weet niet hoe het in andere landen gaat, maar hier in de Filippijnen hebben Nederlanders een forum waar eigenlijk alle informatie op staat en waar op alle vragen ook geantwoord wordt. Welliswaar krijg je vaak verschillende opinies, maar dat is logische en je kan altijd zelf uitzoeken wat jouw insteek wordt. Het lijkt me dat dit in veel andere landen ook loopt. Waar niet, dan zou een nieuw infosysteem mooi zijn, maar vaak zou een verwijzing naar een bestaand forum voldoende moeten zijn.

    Deĺ Engelsen hebben een “warden” systeem waar per gebied een persoon bijhoudt waar landgenoten zich bevinden en die dan ook makkelijk informatie door kan geven. Als er in zijn gebied iets voorvalt, deelt de warden die informatie met zijn kring en andere wardens in het land. Een prachtig systeem, zeker als er een software ontwikkeld zou kunnen worden als support want het bijhouden van spreadsheets is voor veel wardens een lastige zaak. Als deze software ook berichten zou kunnen managen, dan zou het thuisfront zich altijd kunnen informeren.

  17. Koert 25 oktober 2018 Beantwoorden

    Paul, dank voor je input, nuttig. Dergelijke fora zijn heel waardevol, ik kan me voorstellen dat er een schat aan informatie te vinden is. Bedoel je dan deze: http://www.dutch-phforum.com?

    Mijn ervaring is dat “de Nederlandse expats en emigranten groep” in het ene land best goed georganiseerd en erg actief is, in het andere land minder of niet. Alleen al een inventarisatie van dergelijke fora, wereldwijd, zou al een mooie eerste startklus kunnen zijn! Ik kan me ook voorstellen dat er naast fora, ook andere kanalen zijn, denk bv. aan actieve Facebook-groepen per land. De keuzehulp die we bij JoHo bieden aan vanuit NL oriënterende expats en emigranten (vaak particulieren of MKB) bevat al een lange -maar ook nog verre van complete lijst- aan nuttige links, algemeen en per land. Tegelijkertijd is mijn ervaring dat mensen niet alleen op een link-lijst zitten te wachten en dat bv. deze fora toch nog lang niet altijd gevonden worden.

    Wat ik tot nu toe zie is dat er daarnaast behoefte bestaat aan een soort “uit de fora gedestilleerde” landeninfo, die de grote lijnen behandelt als je erover nadenkt voor langere tijd naar land x te gaan. Geen algemene landeninfo, die is overal min of meer wel te vinden, maar juist info geënt op de groep expats, emigranten, werkzoekers. Geen “statisch boek”, maar info per thema die ook onderhouden wordt, periodiek updates krijgt e.d. Fora zijn dan daaraan ondersteunend (en/of voedend), gericht op de vraag-antwoord manier van jezelf oriënteren. En inderdaad zoals je al schetst, vervolgens de (jouw) rode draad destilleren uit de vele meningen.

    Bovenstaande goed organiseren, dat kost -zoals jij ook al zegt- zeker tijd (en geld), zeker als je het met specifieke software zou gaan ondersteunen en mensen hebt die de info onderhouden en soms ook duiden. Dat duurzaam opzetten kan denk ik niet zonder een overkoepelend “iets”, samen met een grote en dynamische (wisselende) groep van ondersteunende vrijwilligers. Het is een activiteit die wel bij onze organisatie zou passen…hoewel zeker extra funding nodig zou zijn om het goed te doen én op de langere termijn vol te houden.

    Tips vanuit andere landen voor reeds actieve fora/groepen/websites, of mensen die het leuk lijkt op deze manier “correspondent” te zijn, zijn zeker welkom! Geef een reactie, of stuur een mail.

  18. Frans Betgem 29 oktober 2018 Beantwoorden

    Hoi Koert, ik heb geen email van je ontvangen. Stuur aub naar [email protected]. Dank en groetjes
    Frans

  19. Koert 1 november 2018 Beantwoorden

    Frans, zojuist verstuurd. Groet, Koert

Geef een reactie Reactie annuleren


Volg Eelco Keij

Laatste Nieuws

  • SNBN veel-nieuwsbrief juli 2019: ING, jongetje in Spanje en meer woensdag, 31, jul
  • 1/3 van EP-stemdocumenten buitenland komt niet aan dinsdag, 21, mei
  • Heb jij je stemdocumenten (niet) op tijd ontvangen?  maandag, 13, mei
  • Nieuwsbrief St. Nederlanders Buiten Nederland (mei 2019) maandag, 6, mei
  • Winnend logo, website live, oproep regionaal vertegenwoordigers vrijdag, 29, mrt

Eelco op Twitter

Nieuws Archief

  • juli 2019 (1)
  • mei 2019 (3)
  • maart 2019 (2)
  • februari 2019 (2)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (1)
  • november 2018 (3)
  • oktober 2018 (3)
  • september 2018 (2)
  • augustus 2018 (4)
  • juli 2018 (1)
  • juni 2018 (2)
  • mei 2018 (1)
  • april 2018 (1)
  • maart 2018 (2)
  • februari 2018 (2)
  • januari 2018 (2)
  • december 2017 (1)
  • november 2017 (3)
  • oktober 2017 (3)
  • september 2017 (4)
  • augustus 2017 (1)
  • juli 2017 (1)
  • juni 2017 (2)
  • mei 2017 (2)
  • april 2017 (2)
  • maart 2017 (7)
  • februari 2017 (8)
  • januari 2017 (3)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (2)
  • oktober 2016 (3)
  • september 2016 (2)
  • augustus 2016 (1)
  • juni 2016 (1)
  • mei 2016 (5)
  • maart 2016 (2)
  • februari 2016 (3)
  • januari 2016 (2)
  • december 2015 (1)
  • november 2015 (1)
  • oktober 2015 (2)
  • september 2015 (2)
  • juli 2015 (2)
  • juni 2015 (1)
  • april 2015 (1)
  • maart 2015 (1)
  • januari 2015 (2)
  • december 2014 (2)
  • november 2014 (1)
  • oktober 2014 (1)
  • september 2014 (2)
  • juli 2014 (1)
  • juni 2014 (1)
  • mei 2014 (3)
  • april 2014 (2)
  • maart 2014 (5)
  • februari 2014 (5)
  • januari 2014 (3)
  • december 2013 (3)
  • november 2013 (2)
  • oktober 2013 (1)
  • augustus 2013 (1)
  • juli 2013 (2)
  • juni 2013 (6)
  • mei 2013 (4)
  • april 2013 (4)
  • maart 2013 (2)
  • februari 2013 (1)
  • januari 2013 (1)
  • november 2012 (5)
  • oktober 2012 (1)
  • september 2012 (6)
  • augustus 2012 (9)
  • juli 2012 (6)
  • juni 2012 (2)
  • mei 2012 (1)
  • april 2012 (1)
  • maart 2012 (2)
  • februari 2012 (2)
  • januari 2012 (1)

Vragen of opmerkingen?





[recaptcha]

Copyright 2017 - Eelco Keij
Alle rechten voorbehouden

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Website ontwerp & ontwikkeling: Internetbureau Jun-E-Jay
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.Ok