Voor Nederlanders in het VK staat het water aan de lippen, zeker waar het de nationaliteitskwestie betreft. Oud-hoogleraar Jessurun d’Oliveira maant het kabinet in onderstaand opinie-artikel (Volkskrant) tot spoed. En terecht: het is volstrekt onduidelijk wat er in het nieuwe wetsvoorstel komt te staan over dit beladen terrein, en daarmee wordt onzekerheid in stand gehouden. De woordvoerder van het Ministerie van Justitie en Veiligheid kon me eergisteren telefonisch zelfs geen uitsluitsel geven over wanneer dit wetsvoorstel er komt. Dat mag niet langer zo doorgaan. De woorden van herfst 2017 moeten nu in daden worden omgezet.
Politiek gezegd: Brexit = nationaliteit = verkiezingen EP.
Tis gewoon niet te geloven wat er gebeurt of NIET gebeurt…..De Nederlandse overheid die zijn eigen onderdanen discrimineert….tja …met alle respect…Turken en Marrokanen mogen hun citizenship niet verliezen…..word tijd dat ook over ons zo word gedacht….ik werd eens door de immigratie gevraagd wat ik in NL kwam doen….en of ik me weer ging vestigen…ik was alleen op vakantie…mocht na 3 kwartier Schiphol uit en mijn eigen geboorte land weer in…
Dit zou niet alleen voor Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk moeten gelden, maar voor elke Nederlander woonachtig in een ander EU land. Miischien ook voor niet EU landen, maar in in eerste instantie zou ik me beperken tot EU landen. Hierdoor wordt het mogelijk dat je bijvoorbeeld kunt stemmen voor het nationale parlament en/of senaat in het land waar je woont, en dat bepaalt hoe je belastinggeld wordt uittgegeven.. Of op deelstaat niveau, een laag waar je geheel geen invloed op uit kunt oefenen. Als NL burger woonachtig in een ander EU land krijg je namelijk wel alle (belasting) verplichtingen maar geen aanvullende politieke rechten… Het toestaan van een tweede nationaliteit kan helpen, of men moet in Brussel op EU eens kijken hoe hier verbetering in kan komen…
Gisteren ontving ik een brief van het Ministerie van Justitie & Veiligheid waarin wordt uitgelegd waarom er verschillen bestaan tussen getrouwde en alleenstaande Nederlanders wat betreft het recht op dubbele nationaliteit.
In de brief staat dat het huidig kabinet een voorstel voorbereidt tot wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap. Het voorstel betreft een verruiming van de mogelijkheid op meervoudige nationaliteit voor de eerste generatie immigranten/emigranten, en dat volgende generaties een keuzemoment zullen hebben.
De brief eindigde met de opmerking dat “het regeerakkoord geen voorstel bevat om oud-Nederlanders een mogelijkheid te bieden tot herstel van de Nederlandse nationaliteit.”
Toen ik mijn vragen verstuurde, had ik het niet over Nederlanders met dubbele nationaliteit in het buitenland die zonder het te weten hun Nederlanderschap verloren hadden wegens het te laat verlengen van hun Nederlandse paspoorten. Ik weet dus niet of deze laatste opmerking in de brief enkel van toepassing is op Nederlanders die ‘vrijwillig’ het Nederlanderschap hebben opgegeven, of dat dit ook van toepassing is op die Nederlanders die zonder het te weten hun Nederlanderschap verloren zijn.
Dat is interessant. Ongevraagd nieuwe informatie prijsgeven. Ik pik het op, en ga er mee aan de slag.
Dubbele nationaliteit mogelijk maken voor alle Nederlanders. Men heeft altijd een geldige meestal slechts praktische reden om een tweede nationaliteit aan te nemen en niemand wil zijn Nederlanderschap kwijt.
Eens Nederlander altijd Nederlander. Dat zou het moeten zijn. Geen gezeur met uitzonderingen en keuze momenten. Gewoon mogelijk maken. Ik zie uberhaupt niet in wat de grote weerstand is in Nederland mbt deze kwestie. Het is echt niet meer van deze tijd.
Hallo Wouter,
Het Ministerie schreef jou “dat het huidig kabinet een voorstel voorbereidt”.
Mmm … ik vraag me dan af, is men enkel aan het voorbereiden of gaat er meer gebeuren, zoals het daadwerkelijk (!) indienen van een wetsvoorstel? Is er de laatste tijd vooruitgang te zien op dit vlak? (Sorry als ik een beetje cynisch ben, maar ik heb vaker gezien dat ambtenaren soms met mooie praatjes proberen de burger tevreden te houden.)
Hallo Renco,
De laatste brief die ik ontving van de Nederlandse overheid (Directie Migratiebeleid, Ministerie van Justitie & Veiligheid) stelt:
“Naar aanleiding van het regeerakkoord van 10 oktober 2017 bereidt het kabinet een voorstel tot wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap voor ter modernisering van het nationaliteitsrecht. Het voorstel betreft een verruiming van de mogelijkheid van het bezit van meerdere nationaliteiten voor aankomende eerste generatie emigranten en immigranten. Gelijktijdig komt er voor volgende generaties een verplicht keuzemoment dat daadwerkelijk leidt tot het behoud van niet meer dan één nationaliteit. Uw vraag wanneer dit voorstel naar de Tweede Kamer wordt gestuurd, is op dit moment nog niet te beantwoorden.”
De brief is gedateerd op 23 juli 2018, en ik heb verder niet gehoord en gelezen. Kortom, het staat in het regeerakkoord, maar wanneer er een voorstel naar de Kamer verstuurd wordt, en wat er daadwerkelijk in dat voorstel staat, dat is dus maar afwachten.
Mijn eerste brief ging naar alle fracties in de Tweede Kamer afgelopen lente, en het merendeel van de fracties heeft me geen antwoord gestuurd. Kortom, zoals ik het zie, dan is deze nationaliteitskwestie voor veel mensen in Nederland (inclusief Tweede Kamerleden) geen dringende kwestie.
De laatste brief eindigde met de opmerking dat er geen voorstel in het regeerakkoord staat voor wat betreft mogelijkheiden voor oud-Nederlanders om de Nederlandse nationaliteit te herwinnen. Ik weet niet of dit enkel van toepassing is op mensen die ‘vrijwillig’ het Nederlanderschap hebben opgegeven (zoals ik), of dat dit ook van toepassing is op mensen die zonder het te weten het Nederlanderschap verloren hebben.
Omdat ik ‘vrijwillig’ (tussen aanhalingstekens want ik zag me gedwongen door de omstandigheden hier) het Nederlanderschap heb opgegeven, kan ik natuurlijk nog een brief sturen waarin mijn ongenoegen kan uiten over de gang van zaken, maar ik denk niet dat dat veel zin zal hebben: ik heb ‘vrijwillig’ die uitweg naar Nederland en Nederlanderschap afgesloten, dus juridisch zal ik niet erg sterk staan. Suggesties voor antwoorden die ik zou kunnen sturen zijn natuurlijk welkom.
Ik woon in het Verenigd Koningkrijk en gefrustreerd met de huidige situatie omtrend het Nederlands burgerschap. Dubbele nationaliteit is geen optie en dat geeft onzekerheid niet alleen voor mij maar ook voor mijn kinderen, de ‘volgende generatie’.
Ik heb moeite met day ‘keuzemoment’ – normaliter als een een kind de leeftijd van 18 bereikt. Denkt de regering echt dat 18 de juiste leeftijd is voor een definitief keuzemoment terwijl men op die leeftijd vaak nog bezig is met ‘andere zaken’. Als het echt zo belangrijk is een keuzemoment te introduceren dan is de regering ook verplicht de ‘volgende generatie’ tijd en ruimte te geven, vooral sinds Brexit.
Heel goed punt.
Waarom moet er wetsvoorstel op wetsvoorstel komen, en dan weer een uitzondering alleen voor een bepaalde categorie Nederlanders anderen dan weer buiten sluiten.Dat is en blijft overduidelijke discriminatie.
Nederland die altijd de indruk geeft dat het een vooruitstrevend land is, is totaal niet vooruit strevend voor zijn eigen onderdanen. Je zou je Nederlanderschap gewoon niet moeten verliezen. Er zijn genoeg landen die het toestaan, dat wil niet zeggen dat men niet loyaal is ten opzichte van hun geboorte land. Dat kleinschalig denken is niet meer van deze tijd regering van Nederland!!!!
Wat als je echt jaren gehuwd bent geweest met een US citizen en die dan overlijdt dan mag je weer niet een US Citizen worden. Iemand die maar een aantal jaren gehuwd is met een US citizen en de US echtgenoot is in leven kan dat weer wel. Of iemand die jaren gehuwd is geweest met een US citizen, zeg 10 jaar, maar gaat scheiden, mag dat dan weer niet. De Nederlandse wetgeving staat wel toe dat de buitenlandse echtgenoot of
echtgenote zich mogen naturaliseren tot Nederlander, ook al wonen ze niet in Nederland en zijn niet van plan zich ooit in Nederland te vestigen.