De eersten onder u hebben de stembescheiden al binnengekregen. Nog niet geregistereerd? Dat kan nog steeds – sterker nog: voor het aankomende raadgevend referendum kan dat nog t/m 7 februari a.s! Op de website www.StemmenVanuitHetBuitenland.nl kunt u zich registreren.
Extra voordeel: als u zich registreert, hoeft u zich voor volgende verkiezingen niet meer te registreren. Het is nu eenmalig – en dan is het klaar. Dit is de zogenaamde ‘permanente registratie’. Dus als u zich op 8 februari registreert, bent u weliswaar te laat voor dit aankomende referendum, maar bent u wél ‘voor altijd’ en dus voor alle toekomstige verkiezingen geregistreerd, dus voor aankomende Tweede Kamerverkiezingen, verkiezingen voor het Europees Parlement en eventuele referenda. Let op: als u uw emailadres wijzigt, dan moet u dat wel zelf doorgeven, want stembescheiden worden alleen doorgestuurd aan het door u doorgeven emailadres.
Ehm, vragen sommigen me nu, waarvoor kunnen we nu eigenlijk stemmen? Het korte antwoord: voor een raadgevend referendum, met een ja of nee te beantwoorden. (Raadgevend bekekent: de regering mag de uitslag naast zich neerleggen, het is geen referendum dat de regering dwingt de uitslag te volgen.) De vraagstelling luidt:
“Bent u voor of tegen de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017?”
Met als vervolgvraag: en waar gaat dat raadgevend referendum dan over? Het gaat om de Wet op de Inlichten- en Veiligheidsdiensten (WiV): een wet die meer opsporingsbevoegdheden geeft aan de Nederlandse veiligheidsdiensten (bijv. de AIVD). Tegenstanders noemen deze wet ook wel “sleepwet” of “aftapwet”. Deze termen zijn inmiddels zo ingeburgerd dat ook neutrale media deze termen vaak overnemen.
Inhoudelijk ga ik natuurlijk geen advies geven, dat moet ieder voor zich uitmaken. Voor de meest objectieve informatie die ik hierover kon vinden, zowel over het middel ‘raadgevend referendum’ en de inhoudelijke kant van dit aankomende referentum, verwijs ik graag naar de volgende drie artikelen (en u kunt natuurlijk er zelf nog veel meer over googlen).
- https://www.volkskrant.nl/kijkverder/2017/sleepnet/
- https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/01/voorkomt-de-sleepwet-aanslagen-13788220-a1579490?utm_source=NRC&utm_medium=related&utm_campaign=related2
- https://www.rtlz.nl/tech/de-aftapwet-uitgelegd-in-500-woorden
En hieronder, niet neutraal, wel grappig, Arjen Lubach (te vergelijken met de Daily Show in de VS) met zijn inbreng over de wet. Mede dankzij deze uitzending kwamen er voldoende handtekeningen binnen om het raadgevende referendum af te dwingen; mede dankzij hem mag u nu weer stemmen 🙂 Via www.StemmenVanuitHetBuitenland.nl !
Tip: stem per volmacht! Stemmen per volmacht heeft de volgende voordelen boven het ‘gewone’ stemmen per brief:
a) Er is minder papieruitwisseling met Den Haag via de reguliere, internationale posterijen; daarmee verkleint u het risico dat het ergens fout gaat en uw stembiljet zoek raakt of te laat aankomt (uit ervaring weten we dat dit gebeurt!)
b) U kunt tot op het laatste moment besluiten op wie u wilt stemmen op basis van de laatste ontwikkelingen in de campagne in Nederland.
Tot slot: er is nogal wat discussie in NL over referenda – het vorige Oekraïne-referendum is niet goed bevallen – en dit zal voorlopig de laatste keer worden dat Nederlanders, waar ook ter wereld, per raadgevend referendum kunnen stemmen. Dus gebruik dit recht nog even zou ik zeggen!
Voor nu en alle toekomstige verkiezingen: —–>>> www.StemmenVanuitHetBuitenland.nl
Net twee oranje enveloppen verzendgereed gemaakt.
Misschien handig voor mensen in vergelijkbare omstandigheden: de Gemeente Den Haag heeft me gisteren desgevraagd verzekerd dat de oranje enveloppen, mits volgens de regels gevuld en dichtgeplakt, ook samen in een over-envelop mogen worden verstuurd. Scheelt vanuit Duitsland, afhankelijk van de gezinssamenstelling, toch weer n x € 3.70….
Dat is goed te weten!
Hoi Eelco, bedankt voor de informatie. Ik heb echter een vraag: ik stem graag per volmacht, omdat mijn stem dan op het laatst mogelijke moment gegeven kan worden (per brief moet je natuurlijk veel eerder beslissen en er kunnen last-minute ontwikkelingen van invloed op mijn stem zijn). Echter, in de link voor de permanente registratie staat dat je hiervoor geen permanente toestemming kan geven. Heeft het dan toch zin om mij hiervoor in te schrijven? Alvast bedankt.
Hi Sabine, ik lees op https://www.denhaag.nl/nl/bestuur-en-organisatie/verkiezingen/kiezers-buiten-nederland/kiezers-buiten-nederland-iemand-machtigen-om-voor-u-te-stemmen.htm dat je je sowieso eerst moet registreren, wil je met een volmacht kunnen stemmen. Daarmee ben je dus al opgenomen in het permanente registratieregister. Wat ze bedoelen is: er wordt van uitgegaan dat je bij alle komende verkiezingen ZELF zult stemmen (geen volmacht). Wil je daarvan afwijken, dan moet je daar per keer zelf van afwijken. En dat snap ik ook wel: jouw woonsituatie/-land kan gewijzigd zijn, jouw gemachtigde kan wijzigen, dat is allemaal veel te onzeker en bovendien niet meer individu bij te houden.
Ik ga stemmen voor de “sleepwet” of “aftapwet” (wet op de Inlichten- en Veiligheidsdiensten WiV). De stembescheiden heb ik eergisteren binnengekregen.
Een belangrijk verschil met eerdere verkiezingen: bij het opsturen van het stembiljet moet bij iedere verkiezing opnieuw een kopie van het Nederlandse en geldige (in dit geval geldig op 05.02.2018) identiteitsdocument worden toegevoegd.
“Sleepwet” en “aftapwet” is overigens tendentieus taalgebruik. Met name van de populisten van het zogenaamde “Forum voor Democratie”, in werkelijkheid de tegenstanders van democratie. Ook nu weer, zoals bij het Oekraïne-referendum, staan de democratische processen onder druk van Russische interesses en inmenging. Dat die er zijn wordt ook door de Nederlandse regering terecht onderkend. Zoals ook de gigantische invloedname in samenhang met de Amerikaanse verkiezingen door de Russische SVR, uitgevoerd in een ruimte in een universitair complex bij het Rode Plein in Moskou en aangestuurde door het Kremlin van Vladimir Poetin. Het indrukwekkende technische bewijs is zojuist geleverd. Hulde aan de Hackers van het AIVD en MIVD en aan de journalisten van de Volkskrant en Nieuwsuur. Echter, juist nu zal Nederland des te meer in het brandpunt liggen van de belangstelling van het Kremlin.
Daarom is het goed dat dit het laatste raadgevend referendum is. Buitengewoon betreurenswaardig, dat wel! Zelfs tot D66, de partij van het referendum als “kroonjuweel”, is dit besef doorgedrongen.
Wantrouwen jegens geheime diensten, tegen de EU, tegen het politiek establishment zijn vaak bepalend bij het kiesgedrag van burgers bij referenda. Wantrouwen tegen politici zoals Thierry Baudet, de “nuttige idioot van Poetin”, zou veel meer op zijn plaats zijn.
Ik had m’n stembiljet al ingevuld en in de oranje envelop gestopt, maar dit alles nu toch in de papierversnipperaar gestopt:
1) het referendum kan worden genegeerd (en dat werd het ook de laatste keer)
2) het referendum is nu afgeschaft nog vóór dit specifieke referendum voorbij is (!)
Ik begrijp vooral de ommezwaai van D’66 niet: ja, het referendum in z’n huidige vorm werkt blijkbaar niet (daarom stem ik toch maar niet), maar dan kun je daar toch aan sleutelen in plaats van het weg te gooien, na al die jaren ervoor gepleit te hebben?
Velen begrijpen het niet. Ikzelf ben blij dat we van dit ‘halve referendum’ af zijn. Sowieso ben ik niet bij D66 gekomen vanwege de referenda. Maar als je het doet, doe het dan ook goed, en doe een bindend referendum. Ik vind dat de partij met de invoering van dit halve referendum een fout heeft gemaakt.
Dat is een eerlijk en oprecht antwoord, dank daarvoor!
Ik stem zelf niet op D’66, maar draag de partij wel een warm hart toe – ik hoop niet dat dit teveel stemmen gaat kosten.