Uit de vele, vele reacties is gebleken dat er grote onduidelijkheid is over de interpretatie / uitleg over wat nou precies tweede generatie is, zoals genoemd in het Regeerakkoord:
“Het kabinet bereidt in samenhang voorstellen voor ter modernisering van het nationaliteitsrecht. Het betreft een verruiming van de mogelijkheid van het bezit van meerdere nationaliteiten voor aankomende eerste generatie emigranten en immigranten. Gelijktijdig komt er voor volgende generaties een verplicht keuzemoment dat daadwerkelijk leidt tot het behoud van niet meer dan een nationaliteit.”
Oud-hoogleraar migratierecht d’Oliveira schreef hier onlangs een artikel over in Het Parool – met dank aan de redactie voor het ter beschikking stellen van het artikel, zie hieronder (op het plaatje klikken = grotere versie zien).
Volgende week vindt het tweejaarlijkse congres van D66 plaats (Leeuwarden), daar zal ik natuurlijk met verschillende betrokkenen over met name deze passage in het regeerakkoord gaan spreken. Wordt vervolgd.
Kneuterig. Is het nou echt zo moeilijk om te begrijpen dat mensen die in het buitenland (zijn gaan) wonen, toch een teer plekje in hun hart blijven houden voor Nederland? Duidelijk ideeen van mensen, die het liefst achter de kachel blijven zitten en zich niet kunnen voorstellen dat iemand ooit het “paradijs Nederland” zouden willen verlaten.
Tja, Rutte doet dus weer zijn al bekende flip flop. Nu dus weer wel. Maar als we dichter bij de verkiezingen komen en de PVV weer een grote dreiging is dan zal meneer Rutte wel weer een 0ne-eighty doen en er tegen zijn. Wie gelooft hem nou nog ? Ik niet.
Dhr Oliveira maakt hier een punt wat ik nog niet eerder had beseft. Zouden wij als echtpaar dat in 2005 is geemigreerd naar Canada niet eens in aanmerking komen voor de dubbele nationaliteit, alleen nieuwe emigranten? Dat is toch onzin? Het probleem bestaat bij deze generatie emigranten net zo zeer als bij nieuwe, en deze generatie heeft toch net zoveel recht op een oplossing?
Wij lopen inmiddels ook tegen een heel ander probleem aan wat hiermee zijdelings te maken heeft: Het feit dat de overheid het onmogelijk heeft gemaakt om een DigiD aan te vragen en te verkrijgen in het buitenland. We hebben door onze relatief recente emigratie en het feit dat we tegen de 60 zijn allerlei vragen over hoe het moet met onze in Nederland opgebouwde pensioenen en AOW. Hoe moeten we daar antwoorden op krijgen als we niet kunnen communiceren met de instanties? We komen niet regelmatig in Nederland en als we er zijn voor bezoeken is het niet onze eerste prioriteit om ons in allerlei bochten te moeten wringen om dingen als paspoortverlenging en DigiD te zien te regelen. Kan daar ook over worden gesproken in dit verband?
Er leven veel vragen. Ik neem aan dat de nieuwe wet ook voor jullie zou gelden. We gaan het zien. Houd deze site in de gaten. Gr. Eelco
Ik ben zeer benieuwd…..mijn “2e generatie” kinderen zijn inmiddels 21+. De optie bij 18 worden bestaat dus niet meer. Blijf ze wel altijd zeggen “laat je NL paspoort absoluut nooit verlopen”.
Waar ik geen begrip voor heb is in inconsequentie van het wel of niet toestaan van een dubbele nationaliteit. In mijn opinie mag het of wel, of niet, zonder uitzondering. Nu is het niet toegestaan, tenzij – en dan zijn er zeer veel uitzonderingen. Dit is in mijn optiek niet eerlijk, en bovendien kan je dit manipuleren. Als voorbeeld, ik woon al jaren met mijn vrouw in de USA. Wij hebben beiden een Nederlands paspoort en een green card. Als wij nu een Amerikaans paspoort aanvragen, dan verliezen wij onze Nederlandse paspoorten. Maar, als bv mijn vrouw een Amerikaans paspoort aanvraagt, en haar Nederlands paspoort verliest, kan ik dan wel een Amerikaans paspoort aanvragen zonder mijn NL paspoort te verliezen? Valt dit onder de huidige uitzondering, waar ik de nationaliteit van mijn vrouw kan aannemen (die dus nu alleen Amerikaans is) zonder mijn Nederlandse paspoort te verliezen? En, kan mijn vrouw dan weer een Nederlands paspoort aanvragen volgens dezelfde uitzondering?
Alleen 1 van jullie kan vanuit de VS met 2 paspoorten terecht komen – de andere enkel met de Amerikaanse. Deze vraag komt veel op ja.