Eelco Keij
  • NIEUWS
  • EELCO KEIJ
  • HOOFDPUNTEN
  • CAMPAGNE
  • DONEER
  • NIEUWS
  • EELCO KEIJ
  • HOOFDPUNTEN
  • CAMPAGNE
  • DONEER
17 augustus 2017  |  By Eelco Keij In Campagne Nieuws

Presentatie Birmingham woe 30 aug a.s. // Stemming wetsvoorstel 33.852 & oproep // evaluatie TK-verkiezingen

Na hopelijk voor iedereen een mooie zomervakantie (op het noordelijk halfrond althans), hierbij een langere nieuwsbrief met de volgende onderwerpen:

  1. Presentatie Birmingham (UK) woensdagavond 30 augustus a.s.
  2. Stemming Eerste Kamer wetsvoorstel 33.852: verlenging naturalisatietermijn van 5 naar 7 jaar
  3. Verschenen evaluaties afgelopen Tweede Kamerverkiezingen, belangrijkste aanbevelingen


1. Presentatie Birmingham woensdagavond 30 augustus a.s.
Met inmiddels ongeveer 23.500 handtekeningen voor de recente petitie inzake dubbele nationaliteit (lees ook hier de expliciete maar weinig belovende reactie van Minister-President Mark Rutte), een aankomende Brexit en recente verkiezingen die geen schoonheidsprijs verdienden, is het weer hoog tijd voor een aantal presentaties.

De eerste gelegenheid die zich aandient, is Birmingham (UK):

Datum:           Woensdag 30 augustus a.s.
Tijdstip:         Inloop 20.00u, aanvang 20.30u
Locatie:          The Victoria, 48 John Bright St, Birmingham (bovenzaal)
Aanmelden:   Via Facebook of stuur me een email (ejkeij – at – gmail)

Hoort zegt het voort! Sorry, geen live streaming.


2. Stemming wetsvoorstel 33.852: verlenging naturalisatietermijn van 5 naar 7 jaar en verbod naturalisatie vanuit het buitenland
Zoals al eerder beschreven (hier en hier) heeft het – nog steeds – huidige kabinet van VVD-PvdA in 2014 geleden een handjeklap-wetsvoorstel in elkaar gedraaid waarbij o.a. de naturalisatietermijn van niet-Nederlanders (maar vaak dus wel de partners van Nederlanders in het buitenland) wordt verlengd van 5 naar 7 jaar, “omdat dat het gevoelen is in de maatschappij” – zonder verdere onderbouwing. (Zie hier voor de status van dit wetsvoorstel.)

Daarnaast wordt naturalisatie vanuit het buitenland simpelweg verboden: wil uw buitenlandse partner Nederlander/se worden, dan moet u eerst verhuizen naar Nederland, alles achterlaten, uw kinderen meesleuren uit de plaatselijke omgeving en ter plaatse leren hoe open-minded Nederland wel niet is. Zie hier een mooi artikel van advocate Hermie de Voer, die grote vraagtekens zet bij de achtergrond en inzet van dit wetsvoorstel.

Er is één ienie-mienie klein lichtpuntje, alhoewel zeer beperkt in omvang en tijd: Nederlanders die hun Nederlanderschap tussen 1 april 2013 en de (toekomstige) datum van inwerkingtreding van deze wetswijziging hebben verloren op basis van het te laat verlengen van het paspoort (woonachtig buiten de EU), waardoor het Nederlanderschap stilzwijgend is ingetrokken, kunnen gedurende een periode van 1 jaar na inwerkingtreding van deze wet een beroep doen op een “herstelregeling”. Maar waarom geen wet opstellen die een veel breder bereik heeft?

Aangezien dit wetsvoorstel al eerder door de Tweede Kamer is aangenomen, hoeft het nu alleen nog maar door de Eerste Kamer om in werking te treden (met wat kleine formele tussenstapjes, maar goed). In de nadagen van het huidige kabinet, ondanks een fikse electorale afstraffing afgelopen maart, is besloten dit wetsvoorstel toch plenair in de Eerste Kamer te behandelen en wel op 26 september a.s. Normaliter volgt dan een week later de stemming. De Eerste Kamer heeft 75 leden en met een meerderheid van 38 stemmen is de wet erdoor. Zie hier voor de samenstelling van de EK.  Zelf ben ik bezig om enkele senatoren te benaderen – alle steun hierin is welkom. Ik roep met name VVD’ers, PvdA’ers en CDA’ers op hun eigen (woordvoerder) senator te benaderen!

De vermoedelijke woordvoerders zijn:

  • VVD: Menno Knip (m.knip@eerstekamer.nl)
  • CDA: Ria Oomen-Ruijten (ria.oomen-ruijten@eerstekamer.nl)
  • D66: Petra Stienen (@ via deze link)
  • SP: Anneke Wezel (@ via deze link)
  • PvdA: Jopie Nooren (jopie.nooren@eerstekamer.nl)
  • GroenLinks: Tineke Strik (t.strik@eerstekamer.nl)
  • ChristenUnie: Mirjam Bikker (via deze link)

 

3. Verschenen evaluaties afgelopen Tweede Kamerverkiezingen
In de afgelopen maanden zijn er enkele evaluaties over de Tweede Kamerverkiezingen verschenen:

  • “Evaluatie Verkiezing TK2017”, uitgevoerd door Verdonck, Klooster & Associates, in opdracht van Gemeente Den Haag (evaluatie hier te downloaden)
  • “Rapport ‘Stemmen vanuit het buitenland’ Tweede Kamerverkiezingen 2017”, Gemeentelijke Ombudsman Den Haag (rapport hier te downloaden)
  • “Evaluatie Tweede Kamerverkiezing 2017, Samenvatting gemeenteraad Den Haag juni 2017” (evaluatie hier te downloaden)
  • “Evaluatie-advies Tweede Kamerverkiezing 15 maart 2017”, Nationale Kiesraad (evaluatie hier te downloaden)

Om even wat cijferwerk opnieuw aan te halen:

“Voor de afgelopen verkiezingen hebben 80.660 kiezers in het buitenland zich laten registreren. (Tegenover 48.374 in 2012) Daarbij konden zijn hun voorkeur voor de wijze van stemmen aangeven: 6.848 hebben de voorkeur aangegeven om per volmacht te stemmen, 5.680 per kiezerspas en 68.132 verzochten om per brief te mogen stemmen. 12% van de 68.132 briefstemmers heeft geen stem uitgebracht, ondanks het feit dat zij wel hebben aangegeven te willen stemmen.” (Rapport Gemeentelijke Ombudsman Den Haag)

–> Deze 12% komt dus neer op 8.176 stemmen die … weg zijn? kwijt zijn? nooit gestemd hebben? Ik vermoed sterk een combinatie van nooit hebben kunnen stemmen danwel te laat in Den Haag aangekomen.

De meest belangrijke en opvallende passages (tussenconclusies weglatend):

Rapport Gemeentelijke Ombudsman Den Haag:
“De huidige kiesregelgeving (…) ondersteunt het stemmen in het buitenland onvoldoende. De in de Kieswet en aanverwante regelgeving vastgelegde procedure kan bijna niet anders dan tot klachten leiden van kiezers in het buitenland, omdat zij hun stem niet (tijdig) kunnen uitbrengen. (…) Een herijking van het kiessysteem ligt voor de hand. (…) Het proces wordt niet alleen door de tijdsdruk, maar ook door incidenten/calamiteiten, zeer gevoelig voor vertraging/overbelasting. (…) Deeloplossingen voor het stemmen in het buitenland, die via de aparte experimenteerregelgeving zijn aangereikt, hebben eerder geleid tot een lappendeken aan regelgeving dan tot consistent beleid. (…) Er is eigenlijk geen goede registratie van Nederlanders in het buitenland.”

Evaluatie-advies Tweede Kamerverkiezing 15 maart 2017, Kiesraad:
“De Kiesraad (…) wijst erop dat dit [het te late bezorgen van de stembescheiden, EK] naar verwachting een kwetsbaar proces zal blijven zolang er een afhankelijkheid blijft van postverbinding voor het terugsturen van ingevulde stembiljetten. (…) Een aantal in de Kieswet beschreven werkprocessen knelt in de uitvoering.”

Evaluatie Tweede Kamerverkiezing 201, Samenvatting gemeenteraad Den Haag juni 2017:
“Een groot aantal kiezers zijn ontevreden over de manier waarop het uitbrengen van de stem in de wet geregeld is. Dit is niet verwonderlijk gezien het grote aantal kiezers buiten Nederland die hun stem niet hebben kunnen uitbrengen omdat ze hun briefstembewijs niet (tijdig) hebben ontvangen.
(…) De Nederlanders in het buitenland zijn er inmiddels aan gewend geraakt om over de gehele wereld eenvoudig met elkaar in contact te kunnen treden via WhatsApp, Twitter of Skype. De verwachting van kiezers is dat de overheid meegaat in de innovaties en dat dienstverlening daarop wordt aangepast.”

Evaluatie Verkiezing TK2017″, Verdonck, Klooster & Associates (VKA):
[N.B.: dit is het meest uitgebreide en zeer lezenswaardige rapport, download hier; EK]

Het merendeel van de problematiek rondom briefstemmen heeft te maken met het ontwerp en uitvoering van het briefstemproces. (…) De problemen zijn terug te voeren op drie structurele oorzaken die samenhangen met hoe het kiesproces voor kiezers buiten Nederland wettelijk is geregeld:

            – Registratievereiste

            – Wettelijk vereiste van stemmen op papier

            – Trage en onbetrouwbare internationale postzendingen

(…) De gemeentelijke organisatie was niet voorbereid en niet toegerust op de onverwacht veel grotere aantallen registratieverzoeken in combinatie met het vele telefoon- en e-mail contact met kiezers.

(…) In hoofdstuk 5 van dit rapport zijn 24 maatregelen opgesomd (…), zeven daarvan dragen naar de mening van VKA daar het meest aan bij:

1.  Alle kiezers een stembiljet per e-mail toesturen, zodat het briefstembewijs eerder kan worden toegezonden
2. Invoeren duplicaat briefstembewijs, afschaffen vervangend briefstembewijs
3.
Mogelijkheid bieden om briefstembewijs ook te gebruiken als kiezerspas en als onderhandse volmacht
4.
Dagelijkse productie en verzending van stembescheiden
5.
Uitbreiden van het aantal briefstembureaus in het buitenland
6.
Betere en eenduidige voorlichting, zowel over praktische uitvoeringszaken als over directe persoonsgerichte communicatie op relevante momenten
7.
Organisatie, processen en middelen KBN voorbereiden op grotere aantallen kiezers

 

De nieuwe burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, heeft inmiddels opgeroepen om de oproepkaarten digitaal te maken. Het zou een uitstekend begin zijn. Op meerdere fronten dus: wordt vervolgd!

19 replies added

  1. Bernard Aris 17 augustus 2017 Beantwoorden

    Geachte Mijnheer Keij,
    als steunlid van de Britse Liberal Democrats ben ik al enige tijd bezig op het weblog “LibDemVoice” over de positie van EU-burgers in Engeland. Ik heb mijn laatste LDV posting ook naar de LibDem Commonsfractie gestuurd, die mijn voorbeelden van Nederlanders in de EU mee zullen nemen in hun (sowieso al constructieve, May-kritische) standpunt terzake, zo mailde hun Brexit-woordvoerder Tom Brake MP mij.
    Nu de eerste fase van Brexit-onderhandelingen verlengd zijn voorbij oktober 2017, en de complexiteit van Brexit steeds duidelijker wordt, komt het idee dat Brexit uiteindelijk niet doorgaat steeds dichterbij; ook daar werken de LibDems actief naartoe.
    Mijn advies aan Nederlanders in de UK: informeer je MP, en informeer zeker de LibDems, over wat je denkt en wat je van je behandeling tijdens Brexit, sinds 2016, vindt. Dat kan Tories en die Labour-vaaghazen overtuigen.

  2. Hans Keus 17 augustus 2017 Beantwoorden

    Tja de post in Zuid Afrika werkt gewoon niet zo snel om brieven heen en weer te kunnen sturen voor een rigistratie voor het stemmen.. Modern gesproken moet er toch een andere mogelijkheid kunnen zijn?

    • Eelco Keij 17 augustus 2017 Beantwoorden

      Eens!

    • Johan Wonnink 20 augustus 2017 Beantwoorden

      100% mee eens! Post van Nederland naar mijn woonland Chile doet er ongeveer twee maanden over en naar mijn werkland, Nigera, is het al niet veel beter.

  3. Frans A. van Wagenberg 17 augustus 2017 Beantwoorden

    Ik ben een van degenen die zich hebben geregistreerd en nooit het stembiljet in de post ontvangen. Ik woon al bijna 40 jaar op hetzelfde adres!

  4. Mayke 17 augustus 2017 Beantwoorden

    Ik heb net ‘ns nagekeken wat die drie dubbele nationaliteits uitzonderingen zijn. Ik ben Nederlandse met ’n Nederlands paspoort, woon in Engeland, en ben getrouwd met ’n Engelsman. Volgens de Rijksoverheid informatie pagina kan ik de Britse nationaliteit aanvragen en mijn Nederlandse nationaliteit houden. Gezien de teneur van ’n deel van de artikelen in de Engelse pers geloof ik niet dat dat per se duidelijk is voor mensen.

    • Eelco Keij 17 augustus 2017 Beantwoorden

      Dat is correct. Zie ook: http://eelcokeij.com/2015/01/09/kamervragen-dubbele-nationaliteit/

    • Petra 17 augustus 2017 Beantwoorden

      Een belangrijk punt bij deze uitzonderingsregel is overigens ook zeer onduidelijk: bij de ambassade werd ook gewaarschuwd dat als iets met de echtgenoot gebeurd, deze komt te overlijden of in geval van scheiding, dan zou je alsnog je Nederlanderschap kunnen verliezen. En dat is mogemijk precies een geval waarbij je naar Nederland terug zou willen kunnen? Dit is dus geen zinnige oplossing!

      • Eelco Keij 17 augustus 2017 Beantwoorden

        Dat klopt volgens mij niet. Eenmaal duaal, altijd duaal – MITS je tijdig blijft verlengen. Wie van de ambassade zei je dit?

  5. Albert Borsje 17 augustus 2017 Beantwoorden

    Kan de gemeente Den Haag aantonen of zij de zaken wel tijdig hebben verstuurd. Uit berichten via de sociale media heb ik begrepen dat sommigen kort voor de verkiezingen Den Haag hebben gevraagd of er al een verzending plaats had gevonden en te horen hebben gekregen dat dit enige dagen daar voor het plaats gevonden.

    • Eelco Keij 17 augustus 2017 Beantwoorden

      Deels is dat inderdaad niet het geval geweest – en dat wordt ook toegegeven. Zie de rapporten.

  6. Antoon VALCKX 17 augustus 2017 Beantwoorden

    Woon nu ruim 10 jaar in La Paz, Bolivia. Dat is bekend bij elke instantie in Nederland die het moet of wilde weten. Bovendien is mijn adres bekend op de Ambassade in Lima en het Consulaat Generaal in La Paz. De Belastingdienst weet mij wel te bereiken, alhoewel niet op tijd vanwege de belabberde postbezorging hier. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat Nederland in de huidige tijd er nog niet in slaagt AL zijn burgers te bereiken. Veel zg ontwikkelingslanden verzamelen de stemmen op hun Ambassades of consulaten. Ben zelf voor de opheffing vd Ambassade in Bolivia voorzitter stembureau geweest. In enkele uren vrijwilligerswerk was hier de hele klus geklaard en door de Ambassadeur verzonden via de diplomatieke computer.
    Nu ben ik al verschillende malen niet in staat geweest mijn stemrecht te gebruiken, vanwege allerlei geklungel, al of niet wettelijk toegestaan. Vroeger leek het erop alsof Nederland een voorloper was, maar met deze wijze heeft ons land twee weken nodig om de vierdaagse te kunnen uitlopen.

    • Eelco Keij 17 augustus 2017 Beantwoorden

      Bizar. Maar schrijf je nu nog 1x in, dan ben je daar in ieder geval van af…

  7. Sylvia Broadbent 18 augustus 2017 Beantwoorden

    Hoi Eelco, Hartelijk dank dat je zo voor de buitenlandse nederlanders opkomt. Ik woon in Australie en ben in 2005 verhuisd. Mijn man is Australier waardoor ik dual citizen ben. Als antwoord op Antoon geef je aan dat hij zich nog een keer moet/kan inschrijven. Hoe en waar kan dat? Mijn adres bij de gemeente Den Haag is oud en ik heb geen digid en heb nog niets gevonden waar ik dit kan wijzigen. Hartelijk dank.

    • Eelco Keij 18 augustus 2017 Beantwoorden

      Hi Sylvia,

      zie hier: https://www.denhaag.nl/nl/bestuur-en-organisatie/verkiezingen/kiezers-buiten-nederland.htm?utm_source=alias&utm_medium=offline&utm_campaign=kiezersbuitenland

      Groeten,
      Eelco

  8. Jacqueline 27 augustus 2017 Beantwoorden

    Is de kans groot dat de eerste kamer it wetvoorstel zal aannemen? Ik had dubbele nationaliteit en heb mijn NLschap op 1 April 2013 veloren en zou het dus herkrijgen. Bij voorbaat dank!

    • Eelco Keij 27 augustus 2017 Beantwoorden

      Tot nu toe wel. Voor een heel kleine groep, waaronder jijzelf, zou dit positief zijn. Voor een veel grotere groep zouden de effecten negatief zijn.

  9. Renee Gersie 27 september 2017 Beantwoorden

    Presentatie Birmingham (UK) woensdagavond 30 augustus a.s.
    Het is inmiddels eind september. Is er iets nieuws?

    • Eelco Keij 28 september 2017 Beantwoorden

      Jazeker – newsletter volgt heel snel!

Leave your comment Cancel Reply

(will not be shared)


Volg Eelco Keij

Laatste Nieuws

  • Vanuit het buitenland kan al gestemd worden – campagne gaat door na verkiezingen donderdag, 26, okt
  • Spoedoproep, deadline 9 aug: ondersteuningsbrieven gevraagd voor kandidatuur Tweede Kamer zondag, 30, jul
  • Een Nederlander buiten Nederland met internationaal profiel in de Tweede Kamer– wat zou dát mooi zijn zondag, 23, jul
  • “Briefstemmen vanuit het buitenland is ontoegankelijk, onveilig en oneerlijk” dinsdag, 21, feb
  • Nieuw en nú: stem voor de Eerste Kamer! zaterdag, 18, feb

Eelco op Twitter

Nieuws Archief

  • oktober 2023 (1)
  • juli 2023 (2)
  • februari 2023 (2)
  • februari 2021 (1)
  • juli 2019 (1)
  • mei 2019 (3)
  • maart 2019 (2)
  • februari 2019 (2)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (1)
  • november 2018 (3)
  • oktober 2018 (3)
  • september 2018 (2)
  • augustus 2018 (4)
  • juli 2018 (1)
  • juni 2018 (2)
  • mei 2018 (1)
  • april 2018 (1)
  • maart 2018 (2)
  • februari 2018 (2)
  • januari 2018 (2)
  • december 2017 (1)
  • november 2017 (3)
  • oktober 2017 (3)
  • september 2017 (4)
  • augustus 2017 (1)
  • juli 2017 (1)
  • juni 2017 (2)
  • mei 2017 (2)
  • april 2017 (2)
  • maart 2017 (7)
  • februari 2017 (8)
  • januari 2017 (3)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (2)
  • oktober 2016 (3)
  • september 2016 (2)
  • augustus 2016 (1)
  • juni 2016 (1)
  • mei 2016 (5)
  • maart 2016 (2)
  • februari 2016 (3)
  • januari 2016 (2)
  • december 2015 (1)
  • november 2015 (1)
  • oktober 2015 (2)
  • september 2015 (2)
  • juli 2015 (2)
  • juni 2015 (1)
  • april 2015 (1)
  • maart 2015 (1)
  • januari 2015 (2)
  • december 2014 (2)
  • november 2014 (1)
  • oktober 2014 (1)
  • september 2014 (2)
  • juli 2014 (1)
  • juni 2014 (1)
  • mei 2014 (3)
  • april 2014 (2)
  • maart 2014 (5)
  • februari 2014 (5)
  • januari 2014 (3)
  • december 2013 (3)
  • november 2013 (2)
  • oktober 2013 (1)
  • augustus 2013 (1)
  • juli 2013 (2)
  • juni 2013 (6)
  • mei 2013 (4)
  • april 2013 (4)
  • maart 2013 (2)
  • februari 2013 (1)
  • januari 2013 (1)
  • november 2012 (5)
  • oktober 2012 (1)
  • september 2012 (6)
  • augustus 2012 (9)
  • juli 2012 (6)
  • juni 2012 (2)
  • mei 2012 (1)
  • april 2012 (1)
  • maart 2012 (2)
  • februari 2012 (2)
  • januari 2012 (1)

Vragen of opmerkingen?






    [recaptcha]

    Copyright - Eelco Keij
    Alle rechten voorbehouden

    Eelco Keij
    Website ontwerp & ontwikkeling: Internetbureau Jun-E-Jay
    We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.Ok