De verkiezingen zitten er op, de resultaten zijn binnen!
Wat een campagne. WAT een campagne. Het hele land en ver daarbuiten: iedereen heeft de Nederlanders in het buitenland opgemerkt. Daarmee is het belangrijkste doel van deze campagne bereikt: het electoraal op de kaart zetten van de Nederlanders in het buitenland. Een succes voor iedereen in het buitenland, ongeacht de stemvoorkeur. Voor diegenen die wel op mij gestemd hebben: DANK!
Om maar meteen alle veelgestelde vragen te beantwoorden:
1) Hoeveel voorkeurstemmen heb je nodig een voor “eigen” zetel, en hoeveel heeft #39 van D66 er gekregen?
Gezien de hoge opkomst is dit niet 16.000 zoals ingecalculeerd, maar 17.350. Flink hoger dus.
Alle (voorkeur)stemmen zijn binnengekomen op 1 van de 20 “hoofdstembureaus”. Stemmen vanuit het buitenland die via reguliere post stemden (dus niet via volmacht) kwamen binnen bij hoofdstembureau Den Haag: zie hier dat totaaloverzicht.
Op dit moment staat de teller op 3.614 voorkeurstemmen, waarvan 2.341 uit hoofdstembureau Den Haag. Van 19 van de 20 hoofdstembureaus zijn alle voorkeurstemmen binnen – alleen het resultaat van het hoofdstembureau van de BES-eilanden laat nog op zich wachten (uiterlijk dinsdag meer uitsluitsel). Maar het is onmogelijk dat dit er zo’n 13.000 zullen zijn. Het behalen van de voorkeurszetel is daarmee dus niet gelukt, zoveel is duidelijk.
2) Waar zijn de stemmen vanuit het buitenland naar toe gegaan?
Om het maar bij die briefstemmers te houden: hier is het resultaat in te zien. Opvallende zaken:
- D66 is de grootste partij onder briefstemmers vanuit het buitenland (nog nooit eerder gebeurd, was altijd VVD)
- Forse verscheidenheid onder stemmers in het buitenland, met opvallend veel stemmers voor Forum voor Democratie (vanuit het niets) en Partij voor de Dieren. De PvdA heeft het in het buitenland veel beter gedaan dan in Nederland zelf.
3) Analyse over de campagne als geheel?
Dit is een “pioniers-campagne” geweest: nog nooit heeft iemand een dergelijke campagne gevoerd, dus we hebben geen vergelijkingsmateriaal uit het verleden. Maar zelf ben ik – ondanks het niet behalen van de voorkeurszetel – uitermate tevreden over de uitslag van D66 als partij (simpelweg de grootste) en het bereik van deze campagne, zowel buiten als binnen Nederland (veel persaandacht, heel veel persaandacht). Zeer ontevreden ben ik over de duizenden stembiljetten die “missing in action” zijn: dit is een regelrechte schande. Tot mijn verbazing heeft de rechter de overwegingen van het kort geding nog steeds niet verstuurd, dus we weten niet waarom het versturen van de stembiljetten t/m 15 maart nu zo’n probleem was. Zodra dit bekend wordt, stuur ik het door.
Het “paraplu-doel” van deze campagne was, zoals hierboven al gesteld, het op de kaart zetten van de Nederlanders in het buitenland. Er kan geen misverstand over bestaan: dát is gelukt! Het mooiste bewijs zou zijn als bij de volgende verkiezingen álle partijen iemand op de lijst hebben staan die zich inzetten voor het buitenland. Maar nu kan niemand meer om ons heen.
4) Mijn stempapieren zijn niet of te laat binnengekomen, wat kan ik doen?
Helaas, helaas, heb ik veel berichten van deze aard binnengekregen. Het moet om dui-zen-den stempapieren gaan! (Zodra we meer weten, komt dat hier op de site.) Wat nu gebeurd is, mag nooit meer gebeuren, en dat gaat er alleen doorheen komen als we continue druk blijven uitoefenen!
Belangrijk: iedereen die niet of niet tijdig zijn/haar stempapieren heeft binnengekregen: dien een klacht in bij het College van B&W in Den Haag. Dat kan je hier doen. (Direct naar de Ombudsman stappen kan niet: je moet eerst je klacht hebben neergelegd bij die overheidsinstelling waar “de fout” lag, en dat is in dit geval Gemeente Den Haag).
Dus voor nu: eerst is het zaak om alle klachten te deponeren bij het College van B&W in Den Haag. Ken je iemand die niet heeft kunnen stemmen? Stuur dit bericht dan door!
5) Liggen er nog andere plannen in het verschiet?
Jazeker. Nu we op de kaart staan, wil ik door met het oprichten van een politiek-neutrale belangenorganisatie voor Nederlanders in het buitenland, naar Frans/Zwitsers voorbeeld, om voor al die Nederlanders op te komen, ongeacht waar ze op stemmen. Ik ben ervan overtuigd dat 1 x per 4 jaar naar de stembus gaan, niet toereikend is om ons blijvend op de kaart te houden en de belangen van Nederlanders in het buitenland ook in Den Haag onder de aandacht te houden. En zoals ik al vóór deze campagne daar mee bezig was, ga ik daar natuurlijk nu ook mee door (en velen hebben al hulp aangeboden). Hoe dan ook, daar bericht ik binnenkort meer over: eerst moeten we de klachten over het stemproces indienen!
6) Mogen we nog meer cijfers?
In het Engels, zie hier, en verder is dit en dit artikel interessant – met hier nog wat achtergrondcijfers. Daarnaast weet ik volgende week meer over de stemverdeling van Nederlanders in het buitenland die hun stem op een van de ambassades (stembriefbureaus) hebben uitgebracht; dat zal ik dan naar buiten brengen.
En dan…
*** iedereen honderdduizend keer dank !! *** Ten eerste aan het volledige campagne team, maar ook aan alle donateurs, degenen die hebben meegeholpen met alle presentaties in het buitenland, suggesties hebben gegeven, op social media of anders de boodschap van de campagne hebben doorverteld – en natuurlijk alle STEMMERS! Het is bijzonder wat we hier gezamenlijk hebben neergezet. Een unicum in de Nederlandse campagne-geschiedenis, en we gaan met goede moed weer verder.
Groeten,
Eelco