Morgen om 12.00u dient het veelbesproken kort geding, in Den Haag (locatie: Paleis van Justitie, Prins Clausplein 60). Bij dezen wil ik het advocatenkantoor Freshfields Bruckhaus Deringer, mede namens al die Nederlanders in het buitenland, zeer hartelijk danken voor hun inzet en input. Uiteraard zal ik zelf morgen bij het kort geding aanwezig zijn.
Wat willen wij bereiken?
Het stemrecht is één van onze fundamentele rechten in de Nederlandse democratie. Wij vinden dat de overheid er een potje van heeft gemaakt in deze stemprocedure (deels vergelijkbare fouten als in 2012): heel veel Nederlanders hebben hun stempapieren nog niet of zullen ze te laat ontvangen TENZIJ – en dat is onze eis – stembiljetten die uiterlijk op woensdag 15 maart door Nederlanders in het buitenland zijn verzonden (met poststempel) en uiterlijk donderdag 23 maart zijn aangekomen, toch nog mee worden geteld als geldige stem. Daarvoor moet de Kieswet voor dit ene geval opzij worden gezet.
Wat staat er in de dagvaarding?
Zie hier voor de dagvaarding. De namen van de eisers zijn omwille van de privacy onleesbaar gemaakt. Zij komen o.a. uit
Australië, Brazilië, Bulgarije, Canada, China, Colombia, Duitsland, El Salvador, Filippijnen, Frankrijk, Griekenland, Hong Kong, Ierland, IJsland, Indonesië, Israël, Italië, Kenia, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Portugal, Spanje, Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Taiwan, Tanzania, Thailand, Turkije, Zuid-Afrika, Zweden en Zwitserland.
Hoe lang duurt het kort geding?
Het kort geding begint om 12u en zal naar verwachting 2 tot 3 uur duren.
Wanneer volgt de uitspraak?
We hopen binnen één of twee dagen.
Mochten we de zaak winnen, is daarmee het stemprobleem voor Nederlanders in het buitenland opgelost?
Mochten we winnen, dan zullen we voor deze verkiezingen heel veel Nederlanders in het buitenland tegemoet kunnen komen. Maar toch blijven de volgende obstakels:
a) Voor de Nederlanders in het buitenland die het stembiljet ná 15 maart in de bus krijgen, kunnen wij helaas niets betekenen;
b) Voor de Nederlanders in het buitenland die het stembiljet nog wel voor 15 maart in de bus krijgen, maar niet worden geïnformeerd over deze zaak (ze kunnen niet bereikt worden, ze staan niet in een database, want Nederland kent geen registratieplicht) zal het ook te laat blijken;
b) De stemprocedure heeft fundamentele praktische problemen (ook al in 2012) en het is aan de politiek om hier tijdens de volgende kabinetsperiode, in tegenstelling tot de afgelopen kabinetsperiode, serieuze stappen in te ondernemen.