1) ALLERLAATSTE oproep – registreer vóór 1 februari (volgende week!) om te mogen stemmen
De termijn om zich te registreren voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen is bijna gesloten. U heeft nog een week om zich te registreren – en anderen op te roepen dit ook te gaan doen. Bent u het zat om genegeerd te worden vanuit politiek Den Haag met de smalende opmerking “die Nederlanders stemmen toch nooit“, dan moet u nú actie ondernemen.
Ga naar www.stemmenvanuithetbuitenland.nl en volg de duidelijke instructies. Het duurt ongeveer een kwartiertje om alles in te vullen en (per email) te verzenden.
2) A.s. presentaties Berlijn, Sydney (via Skype), Brussel, Luxemburg
Na eerdere presentaties in Londen, Delhi en Abu Dhabi staan de volgende informatie-avonden in de planning:
- Berlijn, dinsdag 24 januari (vanavond!)
Wilhelmstrasse 118, 19.30u, informatie via Tom Bergrath van D66 Berlijn (tombergrath – at – gmail com) - Sydney (presentation per SKYPE, Tim Siegenbeek van Heukelom modereert), 18.30u, 100 Harris St, Pyrmont, NSW
- Brussel, donderdag 9 februari, 19.00u, Club Royal des Guides, Aarlenstraat 32 (i.s.m. Holland House Brussels)
- Luxemburg, vrijdag 10 februari, details volgen nog
- Parijs, zaterdag 11 februari, nog onder voorbehoud
Daarnaast wordt gekeken naar mogelijkheden in Parijs (zaterdag 11 februari), Rome, Madrid, Miami, Washington DC en New York.
3) Beantwoording Kamervragen ABN AMRO
Eind 2016 werd duidelijk dat ABN AMRO zo’n 15.000 Nederlandse rekeninghouders in het buitenland liever kwijt dan rijk is, waarmee bedoeld wordt de Nederlanders die ‘permanent’ buiten Europa wonen. Afgezien van de emotionele en logistieke gevolgen, is het maar de vraag of dit economisch nu helemaal slim is. Na bekendmaking van dit bericht werden vanuit D66 Kamervragen gesteld (dank aan Wouter Koolmees voor het goede contact in dezen) hoe dit nu precies zat. Afgelopen zaterdag in Abu Dhabi kwam met name dit onderwerp ter sprake – het gedeelte inzake de hypotheekverstrekking was voor mij ook nieuw. Inmiddels heeft de Minister van Financiën van zich laten horen.
De meest relevante passages in zijn antwoorden:
ABN Amro [heeft] onlangs haar beleid aangepast voor particuliere klanten die permanent buiten Europa wonen, omdat ABN Amro een Nederlandse bank is die vooral Nederlandse en Europese klanten bedient. De toenemende hoeveelheid en complexiteit van relevante wet- en regelgeving maakt volgens ABN Amro dat het bedienen van klanten buiten Europa steeds meer risico’s en extra kosten met zich brengt. (…) Het lopen van deze risico’s past volgens ABN Amro niet bij de strategie van een bank met een gematigd risicoprofiel.
(…) Dit heeft volgens ABN Amro gevolgen voor de dienstverlening voor klanten die permanent in bepaalde door de bank geïdentificeerde landen buiten de EER, Zwitserland, Caribisch Nederland, Curaçao, Aruba en Sint Maarten wonen en bankdiensten afnemen bij ABN Amro in Nederland. Het zou om ongeveer 15.000 van de 5 miljoen particuliere klanten van ABN Amro gaan. Bepaalde klantgroepen worden volgens ABN Amro uitgezonderd, zoals klanten die vanuit de EER tijdelijk naar een land daarbuiten verhuizen met de nadrukkelijke en aantoonbare intentie terug te komen naar de EER, of klanten die aantoonbaar ergens anders geen bankrekening kunnen openen.
(…) Banken bepalen zelf hun ondernemingsstrategie en het door hen gewenste risicoprofiel en stemmen hun klantenbestand daar op af.
(…) Zo is onlangs door de FATF (Financial Action Task Force) guidance gepubliceerd over toepassing van de regels inzake correspondent banking, en eerder al guidance over hoe financiële inclusiviteit te bewerkstelligen en tegelijkertijd regels met betrekking tot het tegengaan van witwassen en terrorismefinanciering toe te passen
(…) Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken zijn er bij haar geen signalen bekend dat mensen die permanent buiten Europa wonen bij andere Nederlandse banken geen rekening zouden kunnen openen of behouden. Ik kan echter niet garanderen dat Nederlanders die buiten Europa wonen altijd bij een Nederlandse bank terecht zullen kunnen.
(…) Volgens informatie van ABN Amro heeft circa 1% (152 klanten) van de 15.000 klanten een hypotheek. Voor deze klanten geldt dat zij hun producten mogen behouden tot einde looptijd van de hypotheek bij ABN Amro. Dit heeft volgens de bank onder andere te maken met de omstandigheid dat het voor een klant veelal moeilijk zal zijn om in het buitenland een hypotheek te verkrijgen voor onroerend goed in Nederland.
Zie hier de volledige antwoorden van de Minister.
Conclusie:
Voor deze mensen zal gelden: wilt u in uw eigen land onroerend goed kopen middels een hypotheek, of gewoon een bankrekening bij de ABN AMRO, dan gaat u maar naar een andere bank, al dan niet buiten Nederland. Immers, u zou zomaar een terrorist kunnen zijn. De huidige regering wil zich hier in ieder geval niet mee bemoeien en zal niet voor de Nederlanders in het buitenland opkomen. Vraag is nu wat de overige Nederlandse banken gaan doen – mijn verwachting is: vroeg of laat gaan ze allemaal dezelfde kant op. Een verklaring van andere Nederlandse banken die expliciet het tegendeel aangeven zou een waardevolle stap zijn: onzekerheid is nu troef. Indien iemand buiten Europa nader bericht heeft van één van de overige banken: geef het door!
Is hier al meer duidelijkheid over? Ik heb nog niks van ABN gehoord en woon al ruim 10 jaar in Australie.
Nee, nog niet. Ik ga dit punt zeker bij partijen onder de aandacht blijven brengen – wie weet gaat de nieuwe regering hier dan toch anders op reageren dan de vorige!