Het mag geen toeval zijn dat onderstaand opinie artikel juist vandaag, 15 september, geplaatst is (en gisteren een vergelijkbaar artikel in DutchNews): per vandaag mogen Nederlanders in het buitenland zich registreren via www.stemmenvanuithetbuitenland.nl zodat ze op 15 maart 2017 ook echt mogen stemmen. Dus registreer vandaag nog aub!
Nu weet iedereen: het kan in verschillende fasen van het stemproces fout gaan. Bijvoorbeeld: stembiljetten die niet aankomen, te laat aankomen, of stembiljetten die nooit in Nederland worden ontvangen.
Daarom zou ik iedereen serieus willen vragen om naar de optie van volmacht te gaan kijken. Hierover later meer: eerst registreren!
Eelco,
Ik heb twee zonen die ook kunnen stemmen, maar hun Nederlands is niet zo goed. Als je ergens een Engelstalige vergelijking van de politieke partijen vind (Cliff Notes), dan kan ik dat met ze delen.
Eddy
Beste Ed,
dat is een goede vraag, volgens mij moet je dan per partij gaan kijken op de website. Als alternatief zou ik voor willen stellen om http://www.dutchnews.nl bij te houden, zij houden alles bij over de verkiezingen en zo kun je al lezende er ook achter komen wat welke partij doet.
Als buitengaatse NL-er: geen DigiD (aanvraag) mogelijk. Geen 2-de nationaliteit mogelijk(bij partnerregistratie binnen de EU). Bij 2-de nationaliteit vervalt de NL-se en is ook de AOW foetsie. Door sluiting consulaten en ambasaden is contact moeilijker en de reisweg veeeel langer. Ik had verwacht dat ik als NL Staatsburger niet als tweederangs nl-staatsburger wordt gezien in Den Haag. Ja stemmen is relatief eenvoudig qua procedure..dat wel. Al het andere is een procedurele onmogelijkheid…
Er zijn twee manieren om een DigiD te krijgen. De eerste is via een Nederlandse ambassade, dus NIET consulaat! Voor veel mensen, in bv de US, is dat een te verre reis. De tweede mogelijkheid is om in Den Haag (of een paar andere Nederlandse plaatsen en Schiphol) naar het ‘digitale loket’ (ha ha, dat is dus een gewoon loket met een persoon) te gaan. In beide gevallen moet je je eerst via de DigiD website aanmlden en een afspraak maken. Bij het ‘digitale loket’ krijg je dan binnen 5 minuten (na een paar uur reizen!) een code waarmee je dan je aanmelding op de DigiD website kan afmaken. Pfew!
Daarna zijn er nog een paar addertjes onder het gras. Elke keer als je je DigiD wil gebruiken moet je een code ontvangen via SMS op je mobiele telefoon. Het is volledig onduidelijk of dat alleen met Nederlandse mobieltjes werkt of ook met buitenlandse nummers. Je kunt dat uitzetten, maar als er dan iets misgaat, bv met je password, dan moet je weer een nieuw DigiD aanvragen! Het probleem is echt dat er geen ‘margin of error’ is. Als er iets misgaat dan moet je weer helemaal overnieuw beginnen. Voor Nederlanders in Nederland geen echt groot probleem, maar voor expats bijna onoverkomelijk. De DigiD FAQ mbt tot expats gaf op elke vraag ongeveer als antwoord ‘You’re screwed!’.
De Nederlandse regering heeft dus met DigiD een bijzonder paranoide systeem geadopteerd
en geen rekening gehouden met de problemen dat dit voor expats opleverd. Deze hele ellende zou omzeild kunnen worden door het mogelijk te maken een DigiD via de consulaire service te verkrijgen. Er is bijna altijd wel een consulaat binnen een straal van een paar uur bij je in de buurt.
Ik had overigens een DigiD nodig omdat ik verwacht binnen 10 jaar als ‘repat’ in Nederland met pensioen te gaan en mijn pensioengegevens nodig heb. Zodra je een DigiD hebt werkt dat via de SVB onvoorstelbaar goed.
Ja, ik heb wel een burger nummer en Digid, probeer het maar, is nu wel mogelijk, de mevrouw bij de AOW in nijmegen, vertelde me 6 jaar geleden, dat als ik een andere nationaliteit zou aannemen, dan verloor ik NIET mijn AOW, maar ik vertrouw dat niet, dus blijf nederlander met geldig paspoort .
en.. Zoals hier boven van J. MOURIK, lijkt het dat ik gelijk heb met de AOW foetsie ?, of hij weet het ook niet goed, Wie kan je vertrouwen, je merkt het pas als je geen geld meer krijgt, dan weet je de feiten.
Ik heb wel veel zakelijke business gemist bij de gemeente omdat ik geen Australier was en dat neem ik nederland heel erg kwalijk, omdat b.v. de griek altijd won, hij had tenslotte een dubbel paspoort, daardoor kreeg ik niet de opdracht.
Ik vraag me af, krijgen nederlanders met een dubbel paspoort, (b.v. als ze getrouwd zijn met een andere nationaliteit), toch nog hun aow ?, of moet je beslist ALLEEN een nederlands paspoort hebben om de aow te krijgen waar je in het verleden zelf voor betaald hebt.
En krijgen mensen waar hun nederlandschap is afgenomen, toch nog hun betaalde AOW ?, al is het maar een percentage, omdat ze zoveel jaar niet hebben door betaald. het lijkt nu een GUNST, terwijl ik er in het verleden zelf voor betaald heb en er volgens mij RECHT op heb, maakt niet uit hoeveel paspoorten ik heb.
Ik kijk naar uit, dat iemand mij dat goed kan vertellen, wordt er echt alleen naar je paspoort(en) gekeken of je goed bent voor de AOW ?
Als je een hollands paspoort hebt, ok,
Als je 2 paspoorten hebt , wat dan?
Als je helemaal geen hollands paspoort meer hebt, wat dan ?
Of kijken ze niet of je hollander bent, maar alleen wat je in het verleden hebt betaald?
Ik vind het ook discriminatie dat ik geen 2 paspoorten mag hebben, terwijl haast heel Europa dat mag hebben, b.v. “eens een griek altijd een griek”, je moet gaan scheiden van je hollandse man/vrouw en trouwen met een andere nationaliteit om een dubbel paspoort te krijgen, zodat je dan volwaardig in het land waar je woont geaccepteert wordt, door gemeente en regering.
ja.. ja.. veel vragen , maar als iemand hier antwoord op kan geven, weten we met z’n allen meer, want de meesten van ons willen wel graag iets weten over hun toekomstige AOW en eventueel over een dubbel paspoort, dat bij gebrek veel negatieve zakelijke overeenkomsten kan hebben.
DigiD, ja klopt. Een DigiD kan ik nu (wel) aanvragen….. Zij het dat je deze code persoonlijk aan een balie moet afhalen. Vraag mij af waarom zoeiets niet via de digitale weg geregeld kan worden. Even er voor naar Berlijnse ambassade of toegewezen NL-gemeente is omslachtig en de reistijd lang……..vanuit het zuiden.
Ik ben 1 vraag vergeten, waarom doet Nederland zo moeilijk ?,
Heeft dit te maken met GELD ? zijn ze bang dat wij aan al hun sociale voorzieningen komen ?,
Ze kunnen toch zeggen, daar hebben jullie afgelopen tijd niet voor betaald, dus dat krijg je niet of pas na 1 jaar als je weer in Nederland woont.
Maar de Aow is al wel door ons betaald als een soort verzekering, dus op die betaalde jaren hebben we wel RECHT.
Maar ik begrijp ook, dat veel mensen van 3e wereld landen willen graag trouwen met een nederlander om de sociale lasten en het nederlanderschap, dan zijn ze tot hun graf verzekerd, vandaar de 7 jaar, dan kan nederland bekijken wat ze in de kuip hebben.
Maar voor ex nederlanders zou er een gemakkelijker regeling moeten zijn en wij zouden allemaal recht hebben om een 2e paspoort te nemen net als al die andere Europese landen.
Dan kunnen we een gewoon normaal leven leiden in het land waar we voor gekozen hebben, nu mogen we niet stemmen, wij staan niet op de voting-rol, er wordt niet naar ons geluisterd want wij zijn Nederlander enz. en als we een citizen van het land worden, dan verliezen we misschien onze AOW, Oh..oh.. wat is wijsheid.
Binnen 10 jaar verwacht ik, na bijna 30 jaar in de US, in Nederland met pensioen te gaan. Het is erg moeilijk om alle informatie die hiermee te maken heeft van zowel Amerikaanse als Nederlandse zijde bij elkaar te schrapen. Ik ben een heel end gekomen (totalisatie verdrag enzovoort) maar ik vraag me af of er een makkelijker manier is om inzicht te krijgen wat er gaat spelen als ik met pensioen ga? Er moeten toch andere mensen zijn die hetzelfde hebben meegemaakt?
Goede vraag. Ik krijg geregeld mails van mensen, maar nooit met tips van ‘daar is het overzicht’. Wel is er een organisatie voor gepensioneerden in het buitenland: https://vbngb.eu/ (met aan het hoofd dhr. Cees van der Wiel)