De verkiezingen zijn duidelijk in aantocht. Waar regeringspartij PvdA zich vorig jaar nog luid en duidelijk verzette tegen dubbele nationaliteit met de quote —
wordt het nu door diezélfde partij opportuun geacht om vreselijk bezorgd te zijn over het recente rapport van de Nationale Ombudsman, waarin de Ombudsman duidelijk maakt dat al veel te lang veel te veel Nederlanders in het buitenland tegen hun zin hun Nederlanderschap hebben verloren – en dat daar iets aan gedaan moet worden.
Dus wat doen ze bij de PvdA? Ze dienen Kamervragen in! (Zie hieronder voor alle vragen op een rij.) Mooie publiciteit, en zeg nou zelf, éigenlijk zijn de verkiezingen allang begonnen. Natuurlijk, de vragen zijn op zich prima, en ik ben benieuwd wat de eigen leiding daar op gaat zeggen. Maar meneer de parlementariër, beste heer Servaes, die niet bij mijn presentatie langs wilde komen over juist dit punt (in Nieuwspoort nota bene, 2014) – het bijvoorbeeld indienen van deze vragen met een andere partij zoals D66 die zich hier al wel langer om bekommert, zou e.e.a. minder ongeloofwaardig hebben gemaakt.
1. Bent u bekend met het bericht ‘Ombudsman: Expats moeten weer Nederlander kunnen worden’ en het bijbehorende Rapport Verlies Nederlanderschap van de Nationale Ombudsman?
2. Deelt u de mening van de Nationale Ombudsman dat een onbewust verlies van de Nederlandse nationaliteit altijd ongewenst is en voorkomen moet worden? Zo nee, waarom niet?
3. Deelt u de mening van de Nationale Ombudsman dat de Nederlandse overheid tekortgeschoten is in het actief, adequaat en tijdig informeren van burgers over de mogelijkheid van het verlies van de Nederlandse nationaliteit? Zo nee, waarom niet?
4. Wat is uw reactie op de aanbevelingen uit het rapport aangaande de gebrekkige informatieverstrekking vanuit de Nederlandse overheid, te weten het zorgen voor goede algemene voorlichting over de nationaliteitswetgeving in binnen- en buitenland en het zorgen voor actieve en gerichte informatieverstrekking aan de mensen die het specifiek aangaat? Bent u bereid om deze aanbevelingen om te zetten in beleid? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?
5. Wat is uw reactie op de conclusie van de Nationale Ombudsman dat de Nederlandse nationaliteitswetgeving vanuit het perspectief van de burger te complex is?
6. Wat is uw reactie op de principiële vraag of de Nederlandse nationaliteitswetgeving, met name artikel 15 lid 1 onder c RWN, wel in lijn is het met Europees Nationaliteitsverdrag?
7. Bent u bereid om te bekijken of de Nederlandse nationaliteitswetgeving kan worden aangepast op basis van de conclusies uit het rapport van de Nationale Ombudsman?
8. Wat is uw reactie op de aanbevelingen van de Nationale Ombudsman dat voorkomen moet worden dat mensen onevenredige inspanningen moeten doen om hun Nederlanderschap te behouden en dat een mogelijkheid tot herstel moet worden geboden aan mensen die onbedoeld en onbewust hun Nederlanderschap zijn verloren, bijvoorbeeld via een spijtoptantenregeling? Bent u bereid om deze aanbevelingen om te zetten in beleid? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?
Beste Eelco,
Hulde voor jouw nietaflatende inzet voor de Nederlanders in het buitenland.
Het rapport van de Ombudsman is de perfecte opstap om deze misstanden uit de wereld te helpen.
Wat denk je van een schepje erbovenop? Dubbele nationaliteit toestaan voor ALLE Nederlanders, die daar behoefte aan hebben?
Maak een einde aan de rechtsongelijkheid tussen autochtone Nederlanders en Marokkanen en Turken. Totaal onbegrip voor Wilders die dit “probleem” aan de verkeerde kant op wil lossen, namelijk over de ruggen van autochtone Nederlanders.
Nederland maak eindelijk een stap naar de 21e eeuw. Voor een internationaal georienteerd land als Nederland moet een dubbele nationaliteit toch geen problem zijn. Nederland is zo ongeveer het laatste land wat hier een barriere tegen opwerpt.
Nogmaals bedankt voor alle initiatieven.
Veel succes met dit belangrijke werk.
Met hartelijke groet,
Marinus M Grootenboer
Florida
Ik sluit me aan bij Marinus’ woorden. Ik vecht al sind de jaren 70 voor de dubbele nationaliteit. Maar de reactie is altijd geweest alsof de beleidsmakers als het om dat vraagstuk ging gewoon hun hersenen uitschakelen. Hopelijk komt er een oplossing die ook mensen bij naturalisatie binnen de EU soulaas biedt. Want ik zou door het aannemen van de Duitse nationaliteit het Burgerschap van de Unie niet verliezen. Er is echter geen haar op mijn hoofd die er aan denkt het Nederlanderschap op te geven omdat een emotioneel heel moeilijke beslissing zou zijn, het aannemen van de Duitse nationaliteit zou meer een aanpassing zijn aan de werkelijkheid en dus om praktische overwegingen. Waarbij ik huldigend moet erkennen, dat men mij in Duitsland nog nooit een steen in de weg heeft gelegd en men er als Nederlander altijd met veel respekt wordt behandeld. Dit heeft ook iets te maken met de andere visie op de EU. Burgers van de EU worden behandeld als Duitsers die geen Duitse pas hebben, terwijl de houding in Nederland is, burgers uit de Unie zijn vreemdelingen.
Hou vol. Ik woon nu 20 jaar in Polen en wil graag de Poolse nationaliteit aannemen, vooral om te kunnen stemmen en als volwaardig burger van dit land behandeld te worden. Ik doe het niet, omdat ik mijn Nederlanderschap niet kwijt wil. Ik ben op mijn 34e verhuisd naar Polen en voel me in veel dingen Nederlander en houd de mogelijkheid van terugverhuizen nadrukkelijk open, zeker gezien de huidige politieke ontwikkelingen in Polen en het feit dat mijn kinderen in NL gaan studeren.
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-769338.html
Nu heeft de tweede kamer antwoord gegeven op de vragen, behalve 6,7 en 8…. en dat zijn juist de belangerijkste….ik wil mijn nederlandschap terug.