Kamervragen AOW Nederlanders in het buitenland
Al eerder had ik melding gemaakt van “pensionado-perikelen” na herhaalde berichten vanuit verschillende landen. Deze verhalen hebben ook de Tweede Kamer bereikt. Afgelopen maandag heeft – na input van Nederlanders in het buitenland, o.a. vanuit Costa Rica – Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg (D66) de volgende Kamervragen aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gesteld:
Vraag 1
Hoeveel Nederlanders ontvangen een AOW-uitkering in het buitenland? Kunt u dit uitsplitsen naar land?
Vraag 2
Met hoeveel en met welke landen heeft Nederland een verdrag gesloten over toezicht ten behoeve van het samenwooncriterium in de Algemene Ouderdomswet (AOW)? Kunt u aangeven hoeveel Nederlanders een AOW-uitkering ontvangen in een land waarmee Nederland een verdrag heeft, en hoeveel Nederlanders in een land waarmee Nederland geen verdrag heeft? Kunt u dit uitsplitsen naar land?
Vraag 3
Hoe controleert de Sociale Verzekeringsbank (SVB) op bijvoorbeeld overlijden in landen waarmee Nederland geen verdrag heeft gesloten?
Vraag 4
Deelt u de mening dat Nederland met zoveel mogelijk landen een verdrag zou moeten sluiten, zodat Nederlanders die in het buitenland verblijven aanspraak kunnen maken op de AOW-hoogte waar ze recht op hebben en niet worden ‘gekort’ op de uitkeringshoogte omdat de SVB niet kan controleren op het samenwooncriterium?
Vraag 5
Kunt u aangeven met hoeveel landen thans onderhandelingen worden gevoerd over een verdrag, met hoeveel landen in het verleden onderhandelingen zijn gevoerd die niet hebben geleid tot een verdrag, danwel met hoeveel landen een gesloten verdrag is opgezegd?
Vraag 6
Klopt het dat de onderhandelingen met Costa Rica over een verdrag zijn gestaakt? Zo ja, waarom? Bent u voornemens de onderhandelingen met Costa Rica te hervatten? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn?
Zodra de antwoorden op deze Kamervragen binnen zijn, verschijnen ze uiteraard integraal op deze site. Aan Nederlandse Verenigingen in het buitenland het vriendelijke verzoek de Nederlanders ter plaatse van deze vragen op de hoogte te stellen!
Internetstemmen?
Vorige maand heeft Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) – ondanks een negatief adviserend rapport van consultancybureau Verdonck, Klooster & Associates (VKA) – besloten om toch een proef met internetstemmen te doen. Wanneer? Nog onduidelijk: voor het ‘volgende Algemeen Overleg’ (AO) komt de Minister met verdere toelichting en uitwerking. Dit AO staat inmiddels gepland en wel voor 4 november a.s. (zie laatste agendapunt). Overigens is 19 september jl. een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met een keurige evaluatie van de stemprocedure (en resultaten) van afgelopen mei (Europees Parlement): zie hier voor die brief & tabellengesmul. Meer info na de 4e november.
Bijzonder is dat deze proef is toegezegd op navraag van de VVD (wél goed gedaan natuurlijk) – want dat is juist die partij die zo tegen dubbele nationaliteit is. Bent u VVD’er, schrijft u dan aub uw eigen partij aan waarom dit toch zo’n eng verhaal blijft voor uw vertegenwoordigers in Den Haag. Dan hoeft u het ook niet van mij te horen wat ik telkens in de wandelgangen verneem: namelijk dat ze electoraal bang zijn voor Geert Wilders z’n PVV (beginnen over dubbele nationaliteit gaat onvermijdelijk ook over de discussie rondom andere groepen in Nederland met een dubbel paspoort, en dat kan stemmen kosten), en dat ze bang zijn dat u, Nederlander in het buitenland, op hoge leeftijd alsnog met grote gezondheidsklachten naar Nederland vliegt en u zich op exorbitante kosten van de hardwerkende Nederlander medisch laat verzorgen.
Of blijft u toch liever bij uw echtgeno(o)t(e)/partner/kinderen/kleinkinderen in ‘uw’ buitenland wonen ondanks medische tegenslagen? Dat wordt in Den Haag namelijk niet altijd geloofd.
“Modernisering” postennetwerk diplomatie
Over de verschraling inkrimping uitkleding sorry modernisering van het diplomatieke postennetwerk heb ik pasgeleden nog geschreven. Niet zozeer hoofdzakelijk uit medelijden met diplomaten maar omdat u, Nederlander in het buitenland, in de nabije toekomst lastiger met ‘uw’ consulaat in contact kan komen. Met name waar het formele documenten betreft waar uw fysieke komst vereist is (denk aan paspoorten, zeker ook bij kinderen iedere 5 jaar) gaat dit u mogelijk heel veel reistijd en -geld kosten.
Ter herinnering zij vermeld dat op woensdag 15 november a.s. hierover een AO in de Tweede Kamer zal plaatsvinden. Volgende week woensdag 15 oktober heeft de Vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken een gesprek met de opstellers (letterlijk “Groep van Wijzen” genoemd) van het “Slotrapport Adviescommissie Modernisering Diplomatie” – opstellers die mijns inziens de positie van de Nederlanders in het buitenland helaas totaal genegeerd hebben:
Afgelopen week was Minister van Financiën dhr. Jeroen Dijsselbloem (PvdA) in New York. Op de vraag wat hij nu van de aanstaande inkrimping van het diplomatieke postennetwerk vond (immers een PvdA-VVD besluit) kwam niet veel meer dan dat er ‘harde keuzes gemaakt moesten worden’ en dat er ‘vanuit Buitenlandse Zaken druk werd uitgeoefend’. Kortom, daar zit de verandering niet in – en wellicht ook niet het volledige begrip (in letterlijke zin) voor de zaak vanuit het perspectief van de Nederlanders in het buitenland en de Nederlandse economie. Hier geldt een vergelijkbare redenering als voor de VVD’ers in het topic hierboven: bent u PvdA’er? Schrijf dan uw fractie aan aub!
leuk doc
Er is enkele jaren een proef gedaan met internet stemmen vanuit het buitenland, m.i. was dat heel handig en veilig. Waarom moet er nu opnieuw een proef worden gedaan met internetstemmen, waren de resultaten de vorige keer niet bevredigend?
Klopt, werden te onveilig bevonden.
Ok, wist ik niet, dank je voor de update1
Hoi Eelco – dank voor de update.
Kunnen we over de inhoud een gesprekje hebben?
Zeg maar wannner het je past – groetjes Anneke
Hi Elco, are you aware that the NEW ZEALANDS Government confisticate all AOW payments send to Nederlanders, many people are effected, included me. So far, I am 74, they took approximately NZ$ 56000.00 AOW pay outs over the past 9 years
De precieze cijfers niet nee, maar je bent zeker niet de eerste die hierover opmerkingen (en bezwaar) maakt. Probleem is bekend!
Dank, Eelco !
Ik zie dat er diverse belangrijke punten op de agenda staan. Wij hebben in het verleden ook in Frankrijk via internet gestemd, ging perfect.
Maar kan iemand mij uitleggen wat de link is tussen internetstemmen en dubbele nationaliteit?
En waarom hieraan gekoppeld wordt de angst dat Nederlanders terugkomen voor medische zorg op hoge leeftijd? Die kans is toch juist groter als Nederlanders alleen maar Nederlander zijn en geen andere nationaliteit hebben?
Overigens voel ik mij als Nederlander zwaar gediscrimineerd door mijn eigen regering die wel de niet-Nederlanders toestaat een dubbele nationaliteit te hebben inclusief onze koningin (!) maar het de eigen Nederlanders niet toestaat. Meten met twee maten noemen wij dat.
Ik ben er trots op Nederlander te zijn, maar vind tevens dat ik mijn betrokkenheid bij het nieuwe woonland toon door deze nationaliteit ook aan te nemen en zo respect te tonen voor mijn nieuwe woonland en hier ook te kunnen meepraten en beslissen over belangrijke zaken op sociaal en politiek vlak. Mijn Nederlanderschap zal ik echter nooit opgeven, Nederlander ben ik van geboorte en zal ik altijd blijven.
De VVD weigert over dubbele nationaliteit te praten (en het de NLers in het buitenland dus lastiger maken), terwijl ze blijkbaar het internetstemmen voor NLers in het buitenland OK vinden. Dat is bijten en aaien tegelijk – vandaar de koppeling. Juist vanuit deze partij zou men anders verwachten. Die ‘medische redenering’ heb ik zelf ook niet verzonnen maar daar echt gehoord.