Net voor m’n vertrek naar Australië vorige week ontving ik meerdere emails met nagenoeg dezelfde brandbrief, allemaal van Nederlanders in Zuid-Australië. Wat was het geval? De brief zegt onder meer:
“Kort geleden werden wij geïnformeerd over de plannen om de dienstverlening van het Nederlandse Honorair Consulaat in Adelaide aan te passen. Gezien de geografische ligging van de staat in het algemeen en haar hoofdstad Adelaide in het bijzonder, is de Nederlandse gemeenschap in Zuid-Australië van mening dat een dergelijk besluit niet in het voordeel is van die mensen die behoefte hebben aan de dienstverlening van het Nederlandse Consulaat.
[…]
Zuid-Australië is de thuisbasis van een gevarieerde Nederlandse gemeenschap die bestaat uit individuen met vele professionele en sociaal-economische achtergronden, variërend van na-oorlogse emigranten tot meer recentelijke golven van emigranten en expats. Ongeveer 20.000 mensen in Zuid-Australië zijn geïdentificeerd als Nederlander of zijn van Nederlandse afkomst.
[…]
De ondertekenaars van deze petitie zijn zeer bezorgd en verwachten dat de gevolgen van een eventuele sluiting of aanpassing van de dienstverlening van het Honorair Consulaat enorm afbreuk zullen doen aan de huidige en in het verleden behaalde resultaten op het gebied van economische zaken en cultuur en vrezen voor de toekomstige kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven en de bewoners in Zuid-Australië.”
De brief werd, zo kon ik zien, o.a. ook aan de Minister van Buitenlandse Zaken en enkele andere ministers gestuurd. Een vergelijkbare petitie inzake het consulaat in Perth (West-Australië) heeft veel handtekeningen ontvangen: zie hier voor de gehele (namen)lijst!
Het probleem van West/Zuid-Australië staat niet op zichzelf: het gaat om 37 honorair consulaten in maar liefst 12 verschillende landen. Geïnspireerd door de brief schreef ik er een opinie-artikel over, dat afgelopen weekend (zaterdag 20 september) in het NRC werd geplaatst. Wat mij betreft heeft het huidige kabinet geen enkel benul van het wel en wee van de Nederlanders in het buitenland – laat staan van hun toegevoegde waarde voor Nederland zelf . Sterker nog: door de maatregelen worden Nederlanders uitgeburgerd:
Aangezien “uitburgering” nog geen Dikke Van Dale-materiaal is, zou ik graag de volgende definitie willen voorstellen:
“Het opstellen en implementeren van rijksregelgeving die ten gevolge heeft dat Nederlanders in het buitenland met zodanige belemmeringen in het behouden van hun nationaliteit worden geconfronteerd, dat ze tegen hun wil in na verloop van tijd hun Nederlandse nationaliteit verliezen.”
Update: Zojuist kreeg ik van een lezer(es) een waarschijnlijk nog betere definitie doorgestuurd (dank Janette!):
“Het opstellen en implementeren van belemmerende rijksregelgeving die in het buitenland woonachtige Nederlanders noodgedwongen aanzet tot het opgeven van hun Nederlandse nationaliteit.”
Vorige week heb ik bij de Nederlandse Verenigingen in Sydney en Melbourne gesproken (een radio-interview hierover bij SBS Australia is hier te beluisteren) en daar werden de gevoelens van onmacht, onbegrip en woede duidelijk. Opmerkelijk: geen enkele medewerker van consulaat of ambassade was aanwezig (in tegenstelling tot vorig jaar) – het lijkt er haast op dat inzake de kwestie rondom de consulatensluitingen een communicatiestop is verordonneerd vanuit Den Haag.
Op woensdag 12 november zal er in de Tweede Kamer een vergadering (Algemeen Overleg) plaatsvinden over deze modernisering verschraling van het diplomatieke postennetwerk. Hier kom ik binnenkort nog op terug.
Heeft u vergelijkbare ervaringen v.w.b. een consulaat in uw buurt, stuur me dan een email (ejkeij -at- gmail.com) of laat hieronder een reactie achter – dan kan ik kijken wat de beste volgende stap is.
Het probleem is dat de Nederlanders in NL “niets” hebben met deze expat Nederlanders, en dat deze expats vaak geen belasting in NL meer betalen en dus genieten van diensten die ze niet meer betalen. Althans dit is de mening van de gemiddelde nl nu. Kortzichtig…?.. Mogelijk maar wel een gegeven
Klopt, vandaar dat ik het Manifest “Kapitale Connecties” heb geschreven, juist om aan te tonen dat Nederlanders in het buitenland van grote economische meerwaarde zijn voor Nederland zelf, ook al dragen ze geen directe belastingen af aan NL. Zie http://www.kapitaleconnecties.nl.
In Canada hetzelfde geval. Het is triest en schandalig.
Als dit inderdaad een definitief besluit is moet ik dus als Nederlandse (ik heb geen “dual citizenship”) in Canada van Victoria B.C. naar Ottawa (andere kant van Canada) of Nederland vliegen om mijn paspoort te verlengen. Dit kan ik niet meer bekostigen. Dit geldt trouwens ook voor mijn kinderen. Ik heb dit voorheen altijd bij mijn dichtsbijzijnde Consulaat- Generaal in Vancouver kunnen doen. De consulaat kantoren in Edmonton en Calgary gaan binnenkort al dicht. Zie deze links:
https://canada.nlembassy.org/news/2014/05-mei/visa-service-termination.html
en
https://www.denederlandsevereniging.nl/2014/08/minbuza-geen-paspoort-of-visum-meer-bij.html#.VCB4BzOsLpk.facebook
Nee, als je 1 nationaliteit hebt (in dit geval dus de Nederlandse) kan men je die niet afnemen, want dan zou je statenloos worden, en dat mag niet. Dus als je je paspoort dan niet tijdig verlengt blijf je TOCH Nederlander. Het probleem geldt voor mensen met dubbele nationaliteit.
Ik weet dat ze me de Nederlandse nationaliteit niet kunnen afnemen, maar volgens de regels ik moet wel “in person” mijn paspoort verlengen, en daarvoor moet ik t.z.t. naar de ambassade in Ottawa of andere officieel kantoor. Zover ik het begrijp zullen Consulaten deze dienst binnenkort niet meer verlenen.
Paspoort aanvragen kunnen straks niet meer bij honoraire consulaten maar wel bij consulaten generaal. Het consulaat generaal in Vancouver blijft dus wel beschikbaar voor paspoortaanvragen
Voor degenen die dicht bij Vancouver wonen: prima. Voor degenen die ver weg wonen: extra kostenpost.
Eelco, Haydee klaagde dat ie helemaal naar Ottawa zou moeten voor een paspoortverlenging en dat is onjuist vanwege 2 redenen: 1. CG in Vancouver blijft paspoorten uitgeven en 2. paspoortafgifte is niet meer landsgebonden, dus SF is ook een mogelijkheid.
De positie van BuZa ten opzichte van expats is ooit ingegeven door ene Hans van Mierlo: BuZa’s primaire doel is de behartiging van de belangen van Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven in het buitenland. Visa afhandelingen is de secundaire functie en expats komen als laatste want die betalen toch geen belasting in Nederland.
Een ieder die na 1996 geëmigreerd is, had kunnen weten dat de dienstverlening voor expats alleenmaar zou verslechteren. Na Van Mierlo’s kaalslag is de verslechtering nog geeneens zo bar geweest.
Lijkt mij dat visa’s en paspoortenverlenging geen secondaire belangen zijn, en dat anno 2014 er nieuwe inzichten zijn: lees ook vooral mijn manifest http://www.kapitaleconnecties.nl, dat juist beredeneert dat Nederlanders in het buitenland van grote economische meerwaarde zijn voor Nederland zijn, ook al betalen ze geen directe belastingen in NL.
Dat is goed om te horen. Bedankt voor deze uitleg.
Helaas waar, inderdaad.
Eelco, het alternatief zou een mobiel aanvraagstation zijn, eventueel met wat meerkosten, maar dan nog altijd haalbaar voor mensen die anders zo veel geld kwijt zijn met het reizen naar een ver consulaat. Is dit niet bespreekbaar te maken in Den Haag? Het idee is geopperd door een consul in Frankrijk . Uit de Fanf van 18 maart 2013:
“”Mobiele aanvraagstation
Wijzigingen na 1 oktober 2013.
Wie zich niet naar Parijs kan verplaatsen maar toch een regulier reisdocument willen bezitten waar mee men naar alle landen kan reizen en waarin de verplichte opname van de biometrische gegevens (vingerafdruk) zijn opgenomen, moeten een schriftelijke aanvraag indienen in Parijs . Deze dient vergezeld van een doktersverklaring waaruit duidelijk blijkt om welke redenen (fysiek, psychisch of anderszins) men zich niet kan verplaatsen. Na beoordeling van de aanvraag door de Consulaire afdeling te Parijs ontvangen de aanvragers een oproep zich te begeven naar een nader te bepalen locatie, waar een ambassade medewerker de verplichte afdrukken via een Mobiel Aanvraag Station zal afnemen. Gedacht wordt aan periodieke aanwezigheid op een vaste locatie in Zuid-Frankrijk”
Precies, er moet een ‘mobiele’ oplossing komen. Volledig mee eens.
Een aantal mensen hier in Calgary heeft een officiele klacht ingediend bij het ministerie in Nederland. Er kwam een reactie terug in de trant van jammer maar helaas, we gaan het toch doorvoeren. Overigens hoor ik dat het gemakkelijker gaat worden op Schiphol je paspoort te verlengen, maar concrete is daar nog niets van te merken. Het lijkt er namelijk op dat je plannen om het vaderland te bezoeken moet gaan afstemmen op wanneer ze op Schiphol tijd hebben om je paspoortaanvraag in behandeling te nemen.
Wel bleek duidelijk uit het antwoord van het ministerie dat in ieder geval in Calgary de positie van de Honorair Consul blijft. En daar zijn we blij mee want ze doen geweldig werk voor Nederland en de Nederlanders hier!
Had dit weekend een discussie over de mogelijkheid om je paspoort te verlengen in NL. Wat zijn de implicaties voor je retour ticket? Die heb je geboekt op je ‘oude’ paspoort gegevens, die door de verlenging ongeldig wordt gemaakt.
Wijzigen van ticket info kan kostbaar zijn en en one-way ticket is veelal niet aan te raden ivm kosten, visa etc.
Zie ik hier iets over het hoofd?
Goede vraag. Ik neem aan dat het wel lukt, maar ik zou het er gewoon niet op wagen om **pas** te gaan reizen en je paspoort te verlengen op het moment dat het echt gaat verlopen. Ga een paar maanden eerder. En voor sommige andere landen moet je paspoort sowieso nog 6 maanden geldig zijn om binnen te mogen komen, even terzijde.
In diverse landen hebben migranten al jaren een aardige reis voor de boeg gehad om hun paspoort te verlengen. Neemt niet weg, dat de overheid in het verleden om diverse redenen een consulaat heeft geopend op voor hen strategische plekken. Vaak plaatsen waar grote concentraties NLse migranten wonen.
Zoals je in je artikel schrijft zijn veel NL migranten geen rijke expats. Voor velen zijn er naast de reiskosten ook kosten voor accommodatie, omdat er niet op dezelfde dag heen- en weer gereisd kan worden. Tel daar nog de verloren werkdagen bij op. In veel landen kent men niet zoveel ‘doorbetaalde’ vakantiedagen als in NL.
Ook hier, Nieuw Zeeland, is de roep voor een mobiel aanvraagstation groot. Het land is groot en vanuit veel plaatsen is de reis naar Wellington al een dagtrip op zich.
Wat ik niet begrijp, is waarom Nederland het verplicht stelt om persoonlijk je aanvraag voor een paspoort in te dienen. Hier in Groot Brittanie kan je een Brits paspoort gewoon online aanvragen (https://www.gov.uk/apply-renew-passport#before-you-start).
Dit ivm de biometrische gegevens; dat kan niet over de post.
Frankrijk is kleiner dan Australie maar ook daar slaat de verschraling toe. Mijn oude tante in de Ariege kan haar paspoort niet verlengen, zelfs de post oplossing is te ingewikkeld voor haar en ze kan geen pasfoto volgens Nederlandse eisen krijgen in haar dorp of omstreken. Met 84 jaar naar Barcelona rijden (dichterbij dan Parijs) is ook niet een oplossing. Dus als haar pensioen weer om een “bewijs van in leven zijn” vraagt dan hangt het van de mevrouw in het dorp op het gemeentekantoor af of haar rijbewijs geldt als identiteitsbewijs….. NL belasting betalen over pensioen mag ze wel gewoon….
Hi Marcel,
volgens mij mag je op basis van medische redenen om een uitzondering vragen. Vraag ajb na bij het consulaat EN informeer me daarna ajb over hun reactie, anders bel ik nog na voor je als je wilt. Groeten, Eelco
Dit is echt “old hat stuff”. Dit speelt al geruime tijd en de bezwaren zijn ruimschoots bekend. Het hebben van een paspoort heeft overigens niet te maken met het hebben van een nationaliteit.
Volledig mee oneens. Het speelt al langer, ja, maar De Haag is zich absoluut niet bewust van wat de gevolgen zijn en op welke schaal. Ook is er wel degelijk – zij het soms ingewkkelde – relatie tussen paspoort en nationaliteit – die laatste opmerking slaat echt kant nog wal.
Behalve een reisdocument kan het verlies van Nederlanderschap ook gestuit worden door het aanvragen van een Bewijs van Nederlanderschap (Zie RNW Art 15 lid 4). De kosten zijn met €30 een stuk lager dan een paspoort en daarmee automatisch een bewijs van het voortbestaan van de culturele verwantschap met Nederland.
Beste Jaco, ook hier zitten volgens mij beperkingen aan: het kan niet zo zijn dat dit bewijs voor altijd geldig is, terwijl het laten aflopen van het paspoort tot verlies van nationaliteit kan leiden. Maar het antwoord heb ik (nog) niet. Groet, Eelco
Een Bewijs van Nederlanderschap is maar 10 jaar geldig en als je het niet tijdig verlengd, verlies je alsnog de Nederlanderschap. Je kan er ook niet mee reizen.
Mij overkwam onlangs hetzelfde, niet in een ver vreemd land maar in Frankrijk. En nee, ook ik ben niet gezegend met een onbegrensde beurs, maar ik ontkwam er niet aan om per trein en binnenlandse vlucht – en een goedkoop hotelletje – een dikke driehonderd euro uit te moeten geven aan iets wat ik vijf jaar geleden nog op een consulaat kon doen. En daar komen dan de paspoortkosten en toezendkosten voor het nieuwe paspoort nog bij. Toch weer een week voor jan doedel gewerkt ipv voor het brood op de plank. Maar een schrale troost is dat je wél op Schiphol je paspoort met spoed kunt verlengen – zie daar echter maar eens te komen als je paspoort nog maar een paar weken geldig is en je die reis tot na de geldigheidsdatum wilt boeken…
Als je ietsje verder weg woont, in Zuid Oost Azie en Nederland niet in je reisplannen voorkomt vanwege de kosten voor een 5 koppig gezin, heeft de paspoort service op Schiphol voor menig Nederlander in den vreemde nul en generlei waarde.
Wij moeten twee keer per 5 jaar naar Bangkok (700km van waar wij wonen) met diverse gezinsleden om het paspoort te vernieuwen. Hoezo kunnen de opgeslagen biometrische gegevens niet opnieuw gebruikt worden zodat er toch via de post een aanvraag ingediend kan worden? Onze vingerafdrukken veranderen niet.
Voor onze kinderen met dubbele nationaliteit is het heel geniepig met de 10 jaar regeling en het verliezen van je NL’se nationaliteit, iets waar ik een paar jaar geleden per toeval achterkwam bij correspondentie met de NL Ambassade te BKK.
Waarom kan een NL paspoort niet voor 10 jaar gelig gemaakt worden?
De kosten besparing met het sluiten van de consulaire kantoren ziet er vast heel goed uit op papier maar in de realiteit en het dagelijkse leven van veel NL’se expats is het een behoorlijke kostenpost en tijdslast.
Als je ietsje verder weg woont, in Zuid Oost Azie en Nederland niet in je reisplannen voorkomt vanwege de kosten voor een 5 koppig gezin, heeft de paspoort service op Schiphol voor menig Nederlander in den vreemde nul en generlei waarde.
Wij moeten twee keer per 5 jaar naar Bangkok (700km van waar wij wonen) met diverse gezinsleden om het paspoort te vernieuwen. Hoezo kunnen de opgeslagen biometrische gegevens niet opnieuw gebruikt worden zodat er toch via de post een aanvraag ingediend kan worden? Onze vingerafdrukken veranderen niet.
Voor onze kinderen met dubbele nationaliteit is het heel geniepig met de 10 jaar regeling en het verliezen van je NL’se nationaliteit, iets waar ik een paar jaar geleden per toeval achterkwam bij correspondentie met de NL Ambassade te BKK.
Waarom kan een NL paspoort niet voor 10 jaar gelig gemaakt worden?
De kosten besparing met het sluiten van de consulaire kantoren ziet er vast heel goed uit op papier maar in de realiteit en het dagelijkse leven van veel NL’se expats is het een behoorlijke kostenpost en tijdslast.
Sinds kort is de regel ingegaan dat paspoorten 10 jaar geldig zijn – althans voor volwassenen. Voor kinderen geldt nog altijd 5 jaar (want zij veranderen nog zo sterk, dat is wel logisch). Goede vraag waarom eea niet met de post kan, en waarom biometrische afdrukken telkens opnieuw moeten worden afgenomen. Ik heb deze vragen inmiddels voorgelegd aan de ambassade in Washington.
Bedankt voor de update over de NL’se paspoorten voor volwassenen, dat is goed nieuws.
Bedankt voor het stelen van de vragen over de paspoorten, ben benieuwd naar de antwoorden.
Nederland staat niet alleen met deze achterlijke houding tegenover eigen onderdanen in het buitenland. Ik heb wel eens ergens opgevangen dat bv. Britten die in Nederland wonen hun Britse paspoort alleen in Parijs kunnen vernieuwen!
Ikzelf woon in Engeland en totnutoe gezegend met een consulaat om de hoek, maar dat gaat begin volgend jaar ook dicht en zullen we voortaan naar Londen moeten.
Als je voor dag en dauw vertrekt is dat nog net te doen: in een dag op en neer.
Op zijn minst binnen de EU zou het toch mogelijk moeten zijn, dat een EU-burger zijn paspoort aanvraagt op dezelfde plek als de burgers van de lidstaat waar hij woont. Bv: een Fransman die in Nederland woont, dient de aanvraag voor een nieuw (Frans) paspoort gewoon in bij de gemeente waar hij woont, net als zijn Nederlandse buren. Het verschil is alleen dat de gemeente die aanvraag niet zelf afhandelt maar doorstuurt naar de Franse ambassade in Den Haag, die het (afhankelijk van hoe Frankrijk paspoorten uitgeeft) zelf afhandelt dan wel doorstuurt naar het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs, etc.
Het duurt dan misschien wel een paar weken langer, maar de burger wordt in ieder geval niet opgezadeld met exorbitante reis- (en soms ook verblijfs-)kosten.
Voor NL’ers die buiten de EU wonen, was er niet ooit sprake van dat NL de Ambassade faciliteiten zou delen met andere ‘kleinere’ landen (bv Belgie), om zo de kosten te drukken?
Huisvestingskosten ja, niet dit soort administratie kosten!
Alle visa voor Europa worden ook gebundeld op een ambassade bijvoorbeeld in Kigali, waar iedereen voor een Schengenvisum naar de Belgische (en moeilijkste) ambassade moet. Dat zouden ze ook misschien ook voor Europeanen zo kunnen regelen.
Ook hier in de VS moeten we er aan: LA gaat verdwijnen en we moeten voortaan naar San Francisco reizen. In dit immens grote land is dat geen kattepis. Wat ik niet begrijp is het volgende: aanvragen moet persoonlijk op het consulaat, maar de afhandeling vindt electronisch en per post plaats. Hoezo kan dat proces dan niet volledig worden geautomatiseerd?
Hi Jonneke,
Terechte vraag. Afgelopen vrijdag heb ik deze vraag ook neergelegd bij de ambassade in Washington (rso-nac-cec@minbuza.nl). Ik wacht op antwoord. Mocht je zelf ook een email willen sturen, dan zou ik je daarvoor zeer erkentelijk zijn.
Groeten,
Eelco
Zou het niet verstandig zijn als Nederland zou samenwerken met andere landen (bijvoorbeeld EU landen) om het verwerken van paspoortaanvragen gezamelijk uit te besteden zodat er in strategisch gelegen plaatsen gezamenlijke centra zijn voor paspoortaanvragen? Hier in London verzorgt VFS Global (https://www.vfsglobal.com/about_us/our_clients.asp) al voor verschillende landen de visum aanvragen en zij doen dat in vele landen. Ik zie dat NL ook al een klant is! Kan dit niet worden uitgebreid?
Zoiets inderdaad. Ik vraag me al langer af welke 3e tussenpartij nu gaat verschijnen. Lijkt me business model waardig, al vind ik het nog steeds een unfaire belasting voor de Nederlandse burger.
Pffff, we moesten al acht uur reizen met de auto van Oklahoma naar Houston en nu is Houston dicht! Nu moet ik wel vliegen en dat met twee kinderen… De Schipholoptie is al helemaal ondoenbaar omdat ze het paspoort alleen naar een Nederlands adres sturen. Dit in de tijd van internet etc. American citizenship, here I come. Als Nederland me het zo moeilijk gaat maken dan moet dat maar.
Slechte ontwikkeling, maar kosten worden zwaar overdreven (factor 3 – 4). Ik kan gemakkelijke retourvluchten vinden van Adelaide naar Sydney voor AUD150. Jammer, want daardoor trek ik de betrouwbaarheid van het hele artikel in twijfel.
Ieder recht op z’n eigen mening. Ik hoor de financiele klachten echter uit verschillende landen, zeker waar het ver af is van het consulaat en geen low cost air carriers beschikbaar zijn.
Mathieu, als jij alleenstaand bent dan is 150.-$ inderdaad niet al te veel, maar als je reiskosten hoger zijn per persoon en een meerkopigge familie hebt, is het een heel ander verhaal.
Dat het voor jou anders uitpakt maakt het artikel niet minder betrouwbaar!
Het zijn ook vaak niet alleen de resikosten, maar ook overnachting enz.
Dank voor deze laatste reactie – daar hoopte ik op. Inderdaad, die 150 is slechts een heel klein deel van het verhaal.
mijn zoon kreeg te horen dat zijn paspoort niet vervangen wordt omdat het verlopen is.
was hij of ik (vader) op de hoogte van n dergelijke regeling ? het antwoord is NEE.
Er komen dan tientallen vragen naar boven.
die allemaal uitkomen op hoe en waar is dit verkeerd gegaan.
Afstand doen van je nationaliteit doe je bewust en is niet n administratieve funktie.
ik vraag dus om advies , hoe dit onrecht aan te pakken.
In principe enkel via de Nationale Ombudsman, en dan nog heeft die geen bevoegdheid om er iets aan te doen behalve het aan de kaak te stellen. Evenwel is dat nu precies wat hij doet, en zeer binnenkort zal er er rapport uitkomen dat over deze situatie gaat. (En daarna is de wetgever aan zet.) Ik houd je op de hoogte.