Credit where credit is due, en dat zeg ik dus niet alleen omdat het ‘mijn’ partij is – maar D66 maakt hier simpelweg het verschil voor Nederlands onderwijs in het buitenland. Ik hoef het verder ook niet uit te wijden: de krantenartikelen en inmiddels uitgebrachte nieuwsbrieven spreken voor zichzelf. Lees & juich!
De Volkskrant, 24 februari 2014:
Extra nieuwsbrief Stichting NOB (Nederlands Onderwijs in het Buitenland), 24 februari 2014:
Actueel bericht website D66, 24 februari 2014:
Over de grens
Omdat het kabinet aanvankelijk van plan was te bezuinigen op onderwijs, dreigde het Nederlands onderwijs voor kinderen in het buitenland deels te verdwijnen. Hierdoor misten zij de aansluiting op het Nederlands onderwijs en de Nederlandse arbeidsmarkt als zij terug zouden keren. Met tweemaal €5 miljoen worden de Nederlandse scholen in het buitenland geholpen. Zo garanderen we het onderwijs aan ruim 10.000 Nederlandse kinderen buiten de landsgrenzen. Ook wordt 2 miljoen euro geïnvesteerd in het werven van internationale studenten voor het Nederlands onderwijs. Zo kunnen we nieuwe kansen pakken in Turkije, Zuid-Afrika en Latijns Amerika, maar ook werven voor het beroepsonderwijs in China. Van Meenen: “Nederlanders verdienen hun geld over de hele wereld. Dan moet ons onderwijs ook over de grens kijken. Ondernemende mensen moeten we belonen in plaats van het onderwijs voor hun kinderen op het spel te zetten. En omgekeerd zorgen we dat buitenlandse studenten de weg naar onze scholen vinden. Zo blijven we van elkaar leren.”
Het volledige nieuwsbericht is hier te lezen.
Hallo Eelco,
Zo zie je maar weer, de aanhouder wint! Hiermee is door de partij weer een (klein) succesje behaald, maar ook hier geldt; “vele kleine maken (uiteindelijk) een grote”.
Proficiat en ga zo door, goed werk!
Hier ben ik erg blij mee en ik vind het ook niet meer dan terecht. Had ik in Nederland gewoont dan had de overheid ruim 6000 euro per jaar aan subsidie moeten betalen om mijn kind naar school te laten gaan. Dit geld wordt bespaart doordat mijn kind in het buitenland woont. Door slechts een klein deel hiervan te gebruiken om mijn kind in het buitenland Nederlandse les te laten volgen (2 keer per week x 2 uur) voorkomt de overheid dat mijn zoon bij terugkomst in Nederland een enorme taalachterstand heeft en dat dit middels hele dure extra lessen ingehaald moet worden. Door 1500 euro per kind te investeren leert mijn kind dus gewoon Nederlands en bespaart de overheid nog steeds bijna 5000 euro per kind… Goede deal toch?
FIJN DAT HET TOCH NOG WORDT GEFINANCIERD ONZE ZOON HEEFT OOK OP DEZE WIJZE VAN DE NEDERLANDSE SCHOOL IN KUSADASI GENOTEN
Het zou mooi zijn als ook de Wereldschool in Nederland een deel van dat geld kreeg, zodat Nederlanders in landen waar geen Nederlandse school is op een goedkopere manier lesmateriaal uit Nederland zouden kunnen kopen. Hier in Uruguay hebben wij nu niets aan deze regeling. Vorig jaar zijn we gestopt met de Wereldschool omdat het lesmateriaal voor twee kinderen (inmiddels drie) en de kosten om een iemand in te huren om les te geven gewoon te duur werd.
Interessant; hoe werkt de wereldschool precies?