Nieuwsbrief:
Na grote druk van een succesvolle publieke petitie en een maandenlange lobby achter de schermen hebben regeringspartijen PvdA en VVD besloten om de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB) niet geheel uit te kleden, maar een klein deel van hun bezuinigingsplannen terug te draaien: behoud van 2,1 miljoen euro subsidie “voor de instandhouding van de infrastructuur ten behoeve van de kwaliteitsbewaking en lerarenbegeleiding” (persbericht NOB). Een kleine overwinning, maar het moet nog blijken hoeveel scholen wereldwijd er uiteindelijk toch zullen moeten sluiten. Fondsenwerven wordt in ieder geval een urgente bezigheid voor de scholen, zo lijkt het.
De ene keer is het nationaliteit, dan DigiD, nu weer onderwijs. Nederlanders in het buitenland worden toch maar op een merkwaardige manier politiek vertegenwoordigd. Formeel klopt het allemaal best, maar in de praktijk is het veel lastiger om een vuist te maken vanuit het buitenland dan vanuit het binnenland – in combinatie met veel Kamerleden die wellicht goed bedoelen, maar vaak zelf echte buitenlandervaring ontberen (ik heb het niet over een half jaartje studeren). En dit terwijl de internationalisering, ook van Nederland en Nederlanders, in een razend tempo doorgaat.
Deze zomer ga ik me deels afsluiten en een politiek manifest schrijven waarin ik met suggesties zal komen hoe het anders zou kunnen, ten voordele van zowel buitenlandse Nederlanders als de politieke partijen in Nederland zelf. Een uitgever is gevonden: deze uitgever is o.m. verantwoordelijk voor de publicatie van het magazine VertrekNL – we mikken op publicatie aankomende november. Het is tijd voor een nieuwe waardering van het electoraat in het buitenland.
Iedereen een goede zomer toegewenst! (of goede winter, afhankelijk van de woonplaats:))
Eelco
Twitter: @EelcoKeij
PS voor iedereen die de algemene boodschap van een nieuwe politieke vertegenwoordiging van Nederlanders in het buitenland onderschrijft, zal er in de maand september de mogelijkheid zijn om met naam en/of woonplaats mee te worden opgenomen in het manifest. Details volgen!
En neem dan meteen de mogelijkheid mee om via het internet te stemmen. Dat is in het verleden al twee keer mogelijk geweest, 1 x voor de Tweede Kamer en 1 x voor het Europese parlement.
Als men ‘al die elektronica’ niet vertrouwt, wat wordt dan de volgende stap? AOW en studiebeurzen weer via een papieren cheque uitbetalen, verzonden door de ouderwetse ‘slakkenpost’ omdat dat veiliger zou zijn? (In ieder geval is die slakkenpost bepaald niet sneller, anders zou het natuurlijk geen slakkenpost heten!)
Hi Benno, heb je de blog van 25 juni jl. gelezen? Eea is in werking gezet:
http://eelcokeij.com/2013/06/25/stemmen-vanuit-het-buitenland-makkelijker-zeggen-ze/
Niettemin houden we de vinger aan de pols natuurlijk.
Groeten
Eelco