Gisteren vond in de Tweede Kamer het debat over de bezuinigingen op (o.a.) het Nederlands onderwijs in het buitenland plaats, onderwijs dat gecoördineerd wordt door het NOB. Waar de Staatssecretaris betreffende andere bezuinigingen onvermurwbaar bleek, zette hij de deur voor wat betreft het Nederlands onderwijs in het buitenland op een heel klein kiertje. Zo zinspeelde hij er op dat wat hem betreft de (overheids)inspectie van het gegeven onderwijs in het buitenland overeind kan blijven, mits er ook particuliere inbreng is (lees: ouders, bedrijven) om het onderwijs in Nederland in stand te houden. Daarnaast hoopt het NOB ook nog over de “minimale basisstructuur” van de eigen organisatie te kunnen praten, om juist de scholen in het buitenland te kunnen blijven ondersteunen.
In Trouw vanochtend werd e.e.a. als volgt beschreven:
In een eigen persbericht vanmorgen omschreef het NOB de situatie als volgt:
“In de Tweede Kamer is door een brede meerderheid steun betuigd aan het behoud van het Nederlands onderwijs in het buitenland. (…) Meerdere partijen hebben gevraagd naar de mogelijkheden om de infrastructuur, kwaliteitsborging en professionalisering voor Nederlands onderwijs in het buitenland in stand te houden. Ook is gevraagd naar mogelijkheden om de wegvallende subsidie aan de scholen op te vangen met een inkomensafhankelijke bijdrage.
(…) De staatssecretaris vindt nog steeds dat de verantwoordelijkheid voor het opvangen van het verdwijnen van de subsidie aan de leerlingen bij ouders en het bedrijfsleven ligt. Hij geeft aan dat scholen de inkomensafhankelijke toets zelf kunnen initiëren. Hij wil eventueel nadenken over behoud inspectie. De VVD vroeg de staatssecretaris te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om binnen de overgebleven gelden die NOB ontvangt voor de Europese Scholen geld vrij te maken voor het Nederlands onderwijs in het buitenland. De staatssecretaris wil hierover het gesprek met NOB aangaan.
Op basis van de antwoorden van de staatssecretaris lijkt de bezuiniging op het Nederlands onderwijs in het buitenland onvermijdelijk. De staatssecretaris lijkt wel bereid te zijn om samen met NOB te kijken naar mogelijkheden om een basis infrastructuur overeind te houden, mits hier middelen voor kunnen worden gevonden in de overige gelden die nu gereserveerd zijn voor de taken die NOB uitvoert voor de Europese Scholen.
(…) D66 heeft gevraagd om een VAO: een verslag algemeen overleg. Een VAO is een plenair debat ter afronding van een algemeen overleg van een Kamercommissie. Hierin kunnen partijen vragen aan de bewindspersonen om bepaalde zaken mee te nemen in hun verdere beleid. Het VAO zal aanstaande woensdag om 11.40 uur plaatsvinden en is online te volgen via onder andere www.politiek24.nl.
NOB zal op korte termijn het gesprek aangaan met de staatssecretaris waarbij ons uitgangspunt is:
– nogmaals de grote gevolgen van het wegvallen van de subsidie aan leerlingen benadrukken en de inkomensafhankelijke bijdrage vanuit de overheid opnieuw agenderen.
– bekijken welke mogelijkheden er zijn om de infrastructuur overeind te houden door een blijvende toets van de onderwijsinspectie en een vorm van ondersteuning door NOB.
(…) NOB zal aandringen op duidelijkheid over deze bezuiniging voor het zomerreces eind volgende week. De Minister heeft in het AO aangegeven dat het ook haar wens is dat alle instellingen nog voor de zomer duidelijkheid hebben.”
Volgende week meer. Hoofdconclusie is duidelijk: er moet bezuinigd worden, en wellicht is het raadzaam voor scholen het NOB om alvast goed na te denken over het optuigen van wat men hier in de VS een “development committee” noemt: een fundraisingsteam.