U moet het zelf maar oplossen in het buitenland. Sterker nog, dat verwácht ik ook van de ouders. En wellicht met een beetje hulp van de private sector! Eigenlijk mag u van ons een klein beetje het rimram krijgen.
Niet in die exacte woorden, maar wel degelijk met die strekking beantwoordde onze Staatssecretaris van OCW dhr. Sander Dekker deze week de Kamervragen die recentelijk door Tweede Kamerleden Van Meenen (D66) en Rog (CDA) waren ingediend. Coalitiepartijen PvdA en VVD lijken zich hiermee volledig in te graven.
De Kamervragen + antwoorden zijn hier te lezen, maar om alvast een betekenisvolle paragraaf te citeren:
“Kinderen van Nederlandse ouders die in het buitenland wonen, keren veelvuldig terug in ons onderwijsstelsel. De vraag is wel of het een taak is van de Nederlandse overheid om de bekostiging van dat onderwijs (deels) te verzorgen. In mijn visie hoort die taak bij de ouders en in mindere mate de werkgevers. Het is aan hen om ervoor te zorgen dat hun kinderen onderwijs volgen dat bij de verwachte mobiliteit van de ouders past. En in de gevallen dat terugkeer naar Nederland waarschijnlijk is, is het aan hen om de doorgaande lijn in de Nederlandse taalontwikkeling van de kinderen te waarborgen. (…) Ik denk niet dat de bezuiniging zal leiden tot meer kosten voor het Nederlands onderwijs, want ik reken erop dat de ouders zullen zorgen voor een passend onderwijsaanbod voor hun kinderen.”
(Staatssecretaris OCW dhr. Sander Dekker)
De petitie die inmiddels meer dan 18.000 handtekeningen heeft, staat gepland om aangeboden te worden op 20 juni a.s. Op 27 juni zal dit idiote PvdA/VVD-plan dan in de Tweede Kamer behandeld worden.
Overigens is opgevallen dat meerdere Kamerleden niet goed, althans onvolledig, zijn geïnformeerd over de waarschijnlijke gevolgen van deze subsidie. Aangezien er nog zo’n 10 miljoen overblijft, denkt er een aantal: zie je wel, niets aan de hand – daarmee moet het allemaal wel in stand zijn te houden.
Helaas is dat i.v.m. verdragsverplichtingen niet waar: die 10 miljoen staat al gealloceerd en komt u als ouder in het buitenland hoogstwaarschijnlijk niet ten goede. Wat zijn dan echt de gevolgen? Hieronder een toelichting van het NOB:
“OCW benoemt in de regeling OCW en NOB 2 verschillende taken:
1. Het Nederlands onderwijs in het buitenland voor (NTC-)scholen en afstandsonderwijs (de basissubsidie). De subsidie aan scholen, toezichtrol inspectie en ondersteuningsrol NOB worden hierin vermeld.
2. Werkgeverstaken namens de minister en verplichtingen ten aanzien van specifieke instellingen:
- Optreden als werkgever voor personeel verbonden aan de Nederlandse afdelingen van de Europese scholen
- Optreden als werkgever voor personeel verbonden aan de Nederlandse afdeling van Lycée International te Saint-Germain-en-Laye
- Groot onderhoud pand Europese school Bergen (in Noord Holland)
- Bevoegd gezag Nederlandse afdeling Lycée Internationaal Saint-Germainen-Laye
- Beheer subsidiemiddelen voor onderwijsvoorziening in Nederlands Astmacentrum Davos
Inspectie heeft ook voor deze scholen een rol (die uitgebreider is). Ook ligt in EU-verband vast.
Het eerste deel wordt door het besluit van de Minister met 8,2 miljoen helemaal opgeheven. Zowel qua bedrag als ook de rollen. Dit deel van de regeling tussen OCW en NOB vervalt. Hier blijft dus 0% van overeind: geen subsidie, geen rol voor NOB en geen inspectie.
Het tweede deel betreft de 10 miljoen en ligt grotendeels vast in Europese verdragen en hier is op korte termijn niet op te bezuinigen. Deze NOB-taken voor OCW blijven voor 100% overeind. Dit geld is echter geheel geoormerkt voor deze specifieke taken. Hier kan ‘het Nederlands onderwijs in het buitenland’, oftewel de (NTC-)scholen, niet uit putten.
Het lijkt dus voor een buitenstaander inderdaad een korting van 8,2 miljoen op een bedrag van 18,2 miljoen. De wijze waarop het is gepresenteerd in de brief aan de kamer schept een verkeerd beeld bij Kamerleden en overige belanghebbenden. Het lijkt alsof het onderwijs niet wordt stopgezet. Maar dat zal toch echt gaan gebeuren op verschillende locaties ….
Als de rol van NOB wegvalt, valt een belangrijke coördinatietaak in en ondersteunging vanuit Nederland weg, met alle gevolgen voor informatievoorziening aan ouders en scholen, kwaliteit, etc. Ook de erkenning van de Nederlandse overheid voor het onderwijs in het buitenland valt weg, en dat geldt ook voor de kwaliteitstoets door de inspectie.”
Tja… Ik heb de antwoorden ook gezien, en ik heb een beetje het idee dat de minister bij het denken aan ‘in het buitenland wonende Nederlanders’ denkt aan de villa met strandzicht, 2 Porsches en een salaris waar je een hele stad van kan voeden. Ik schrijf dit (niet klagend!) vanuit mijn appartement aan de rand van Espoo, Finland. Geen strandzicht, maar als je de vier trappen op bent gelopen zie je wel een mooi stukje groen. Morgen ga ik weer aan de bak voor mijn Finse werkgever onder mijn lokaal contract (wederom natuurlijk niet klagend want zowel ik als mijn vrouw hebben goed werk). Een contract dus (zoals die van 98% van de Nederlandse ouders hier) met een normaal salaris en zonder allemaal extra toelages voor het onderwijs van mijn kinderen.
Bezuinigen moeten we, en daar hebben we allemaal begrijp voor. Maar laten we dat dan wel doen op basis van een realistisch beeld van wonen in het buitenland.
Enig idee wat de waarde is van Nederlands onderwijs in het buitenland ?? Dat is gigantisch !!! Wat is dit voor idiotie ???
Eens! Daar ga ik ook uitgebreid op in over 2 maanden, als m’n politiek manifest uitkomt!
Dank voor je acties Eelco. Wij – leerlingen en oud-leerlingen van het LI te St. Germain-en-Laye ( uitstekende school !! )- blijven dit volgen … wereldwijd …