Het is zover! Met beperkingen en voorwaarden, maar toch: op sommige plaatsen kunnen Nederlanders in het buitenland een DigiD aanvragen. Vorige week had ik ze nog aan de lijn, en ze vertelden dat het er nu aankwam, en inderdaad, de website van de Rijksoverheid vermeldt nu:
“Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen vanaf nu bij een aantal balies in Nederland terecht om een DigiD aan te vragen. Wie zich meldt met een geldig Nederlands reisdocument en een burgerservicenummer kan ter plekke een DigiD regelen. De aanvrager krijgt een activeringscode aan de balie en een toegangscode per sms.
Er zijn nu balies in Echt-Susteren, Enschede en Maastricht en vanaf 27 mei in Den Haag. Later dit jaar kan het ook bij het Nederlands Consulaat-Generaal in Antwerpen en op Schiphol.”
Daarnaast staat op de site van DigiD de volgende interessante passage te lezen:
“Speciaal voor Nederlanders die in het buitenland wonen is het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken een proef gestart die loopt tot 1 mei 2014. Als de proef een succes is, wordt de dienst in de toekomst bij meer gemeenten en bij Nederlandse ambassades in het buitenland aangeboden. Dit wordt in de loop van 2014 bekend.“
Hoe gaat het aanvragen in z’n werk? Hier de voorwaarden & aanvraagproces:
“Voorwaarden:
- U woont in het buitenland
- U beschikt over de Nederlandse nationaliteit
- U heeft een geldig Nederlands reisdocument (paspoort of Nederlandse identiteitskaart –NIK-)
- U heeft een burgerservicenummer (BSN)
- U beschikt over een mobiele telefoon
Aanvraagproces:
U meldt zich met uw reisdocument bij een baliemedewerker. U ontvangt een baliecode en gaat naar een kiosk pc om een DigiD aan te vragen. Daarna gaat u terug naar de balie. Als het aanvraagproces goed is doorlopen, ontvangt u een activeringscode waarmee u ter plekke een DigiD kunt activeren. Naast een gebruikersnaam en wachtwoord, is daarbij een inlogcode nodig die per sms wordt verstuurd. U kunt DigiD bij de kiosk pc activeren (dat raden we u aan, zodat u meteen kunt controleren of het is gelukt) of op een eigen pc of telefoon met internet. Gedetailleerde instructies ontvangt u van de baliemedewerker.”
De eerste die hiervan succesvol gebruik maakt, wil ik graag vermelden op de website… komt u maar!
Een volstrekt belachelijke opstelling van de Nederlandse overheid. Eerst een gebod opleggen en dan aan haar burgers maar overlaten hoe eraan te voldoen. Misschien dat ik in 2014 wederom het vliegtuig moet pakken om een nummertje aan te vragen bij de ambassade. Ik heb nog nooit sms gebruikt en weiger dat ook nu en straks te doen. De Nederlandse- overheid en bedrijfsleven lopen ver achter in gebruikers vriendelijkheid naar Nederlanders in het buitenland, en heeft nog een hoop te leren wat er technisch en veilig mogelijk is via het internet.
De Nederlandse overheid en haar ambassades moeten zich schamen hoe weining ze doen aan Nederlanders in het buitenland te helpen met dit soort zaken. Ik zou bijna gaan overwegen dat ik mijn Nederlandse nationaliteit ga opgeven.
Klein ander voorbeeld de Wet beperking export uitkeringen. Bij de ambassade nagevraagd hoe ver het zit met de onderhandelingen over een akkoord, want ook ik wil niet graag voor 50% gekort worden op mijn toekomstige AOW. Als antwoord komt er dan het standaard verhaal hoe de wet in elkaar zit. Dat weet ik al anders had ik de vraag niet gesteld. Tot op heden nog steeds geen idee of Mexico ooit een verdag met Nederland zal sluiten.
Hi Eelco,
Maandag ben ik in den Haag, de dag dat daar ‘de proef’ van start gaat. Dus bel ik afgelopen donderdag maar even vast het Gemeentehuis: ‘Nee meneer, dat kan hier niet’.
Ik: ‘Maar op de website van de rijksoverheid staat…… (in geef hun de URL)’.
Gemeente: ‘Nou, daarover zijn wij nog niet ingelicht’.
Ik: ‘Goed. dan licht IK u nu in. En vergeet niet naar die website te kijken’.
Gemeente: ‘Wat is uw telefoonnummer, dan belt onze deskundige op dit gebied u binnen twee werkdagen terug’.
Ik: ‘Maar dan is het al maandag, en ik wil weten of ik voor niks naar den Haag kom’.
Gemeente: ‘dan bellen wij u zo spoedig mgelijk terug’.
Nu, vrijdag avond laat: niks gehoord. Moet maandag toch in den Haag zijn, dus ben benieuwd. Misschien ben ik de eerste…. 🙂 (?!)
Ik laat het je weten……
Bijzonder… alhoewel ik ook weer niet helemaal verbaasd ben. Wel benieuwd natuurlijk wat volgende week gaat gebeuren!
Den Haag, 28-05-2013
Hoezee, Hoezee
Ik heb mijn DigID
Het was wel eventjes wat naar
Maar eindelijk nu is hij daar
Nu hoor ik er weer helemaal bij
en sta ik niet meer in de rij
Wanneer ik eens iets halen wil
dan is dat nu een peulenschil
Ik type wat op de website in
en krijg online gelijk mijn zin
Een uittreksel of goed advies
verkrijgen is nu kattepies
Hup vlug de website op meneer
Error 404, wat is dat nu weer?
Techniek is nooit perfect misschien
Toch krijgt DigID vanaf vandaag van mij een 10!
Rob Leenheer
Beste Rob,
Je nieuws vervult harten met vreugd’
Het doet ons allen deugd
Buitenlandse Nederlanders tellen weer een beetje mee
In Europa en overzee
Het is een kleine stap, en nog niet genoeg
Maar voor de DigiD was het niets te vroeg:)
🙂
Naast alle ‘vriendelijke’ oplossingen die nu omslachtig door de Nederlandse overheid worden aangedragen, snap ik niet waarom men niet heel simpel gebruik maakt van dezelfde diensten die ook al in andere EU-landen worden aangeboden.
Ik woon “In the Middle of Nowhere”, in Salla, Fins Lapland. Volgens de huidige afspraken zal ik tweemaal ca. 1000km ( heen-terug) moeten gaan reizen, naar de Nederlandse Ambassade in Helsinki, alwaar het beruchte vingerafdrukafname-apparaat staat. Echter, op 1km ( ) van mijn woonadres is het politiebureau van Salla, waar mijn Finse dorpsgenoten terecht kunnen om hun Finse paspoort aan te vragen. En daar staat dus óók zo’n apparaat………… Het zal anno 2013 toch niet waar zijn dat je als EU-ingezetene geen gebruik kunt maken van dergelijke dienstverlening in je woonplaats ‘in den vreemde’?
Het verhaal wordt nog belachelijker c.q. schrijnender als je bedenkt dat de Finse paspoorten n.b. in Nederland vervaardigd worden……..
Een Finse ID-kaart voor buitenlanders heeft te weinig nut, want dat document is niet geldig als reisdocument…….
Ik ben nu al benieuwd naar het antwoord op mijn schrijven dat na het zomerreces als officieel protest en verzoek de deur uit zal gaan.
P.S.
Is er al eens iemand gecontroleerd op die beruchte vingerafdruk?
En heeft de ontvanger de mogelijkheid bij in ontvangstname te verifiëren of het wel zijn eigen vingerafdruk is die is opgeslagen????
Heel leuke punten, goed opgemerkt! Als het antwoord dat je zult krijgen er zich voor leent, mag ik het dan op de website zetten?
Uiteraard!