Alle plannen moeten toch ooit eens formeel uitgevoerd worden. Zo was ook het geval bij het sterk bevochten wetsvoorstel waarvan het nieuwe kabinet afgelopen november al zo’n beetje toegaf dat dit een onterechte hunkering naar een niet-bestaande realiteit was.
Tegenwoordig vallen Nederlanders in het buitenland onder Justitie – no pun intended, en geen garanties voor de toekomst. Vorige week was het aldus aan Staatssecretaris Teeven om hierover zo geruisloos mogelijk een briefje naar de Tweede Kamer te sturen. Helemaal geruisloos ging dit niet, want de pers pakte het snel op – zelfs nog voordat de brief goed en wel online was komen te staan.
Dankzij de zeer adequate persvoorlichter kregen we de brief vrijwel gelijk doorgestuurd. De relevante inhoud leest als volgt:
“Bij Koninklijke boodschap van 14 maart 2012 is aan uw Kamer aangeboden een voorstel van rijkswet tot wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap ter aanscherping van de voorwaarden voor verkrijging en verlening van het Nederlanderschap. In het regeerakkoord van de VVD en de PvdA voor de komende kabinetsperiode is het voornemen opgenomen om de naturalisatietermijnen te verlengen naar zeven jaar. De thans aanhangige maatregelen passen in dat licht niet meer bij het beleid van dit kabinet. Daartoe gemachtigd door de Koningin trek ik het voorstel van wet hierbij in.”
De brief zelf is trouwens hier te downloaden. De pers schreef er zoals gezegd ook over – hier bijvoorbeeld het bericht uit De Telegraaf:
Teeven trekt wetsvoorstel paspoort in
Het was de bedoeling dat zo min mogelijk mensen een dubbele nationaliteit zouden hebben. Dat gold ook voor Nederlanders die bijvoorbeeld Amerikaan wilden worden. Die zouden dan hun Nederlandse paspoort moeten inleveren.
Maar het past niet meer bij het beleid van het huidige kabinet, aldus Teeven dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.
(De Telegraaf, dinsdag 19 maart 2013)
Samenvattend zijn twee punten interessant:
- “Het beleid van dit kabinet” in dezen staat blijkbaar haaks op het beleid van het vorige kabinet. We gaan kijken of dit dus ook geldt voor de vigerende hoofdregel die nog altijd stelt dat iedere Nederlander het Nederlanderschap automatisch verliest bij vrijwillige aanname van een andere nationaliteit. To be continued.
- Al sinds afgelopen november heeft een verbazingwekkend groot aantal Nederlanders me benaderd in de veronderstelling dat nu alles gewonnen is – variërend van enigszins weifelend “Kan ik nu dus m’n Nederlanderschap behouden al val ik niet onder 1 van de 3 uitzonderingen?” tot het uitgelaten “Bedankt hee, waar moet ik de formulieren tekenen om m’n paspoort terug te krijgen?”
Helaas, zover zijn we nog niet. Vooralsnog bestaat de hoofdregel nog altijd. Wel zijn er plannen in de maak voor dit jaar om er weer goed tegenaan te gaan en de afschaffing ervan te bepleiten. Hou dit blog in de gaten en geef je op voor de newsletter ( via expatcampagneD66 -at- gmail.com of Twitter) als je automatisch op de hoogte gehouden wilt worden.
Tot binnenkort:)
Bedankt weer voor de verhelderende update. Het is maar goed we landgenoten zoals jij die hard aan het werk zijn om recht te maken wat nu krom is. Well done!
Graag gedaan!
Overigens loopt de regeling voor ‘spijtoptanten’ per 1 april 2013 af. Dat was de regeling waardoor je je Nederlanderschap terug kon krijgen als je VOOR 2003 je Nederlanderschap verloren was door een andere nationaliteit aan te nemen, maar volgens de regels van NA 2003 het Nederlanderschap had kunnen houden (nationaliteit van je partner aannemen). Mensen die deze termijn gemist hebben, zitter er dus definitief naast. Tenzij dat in de campagne meegenomen wordt en die periode verlengd wordt. Nederland heeft immers maar weinig reclame gemaakt voor die overgangsregel!
Klopt! Zie ook m’n eerdere blog met de nieuwsbrief van Everaert Advocaten daarin: https://bit.ly/YAlqX3