Het was een bijzondere tijd in Australië afgelopen week. Persoonlijk was het bovendien de eerste keer om voet te zetten op dit gastvrije continent.
Naast de seminars die ik moest geven voor m’n werk, mocht ik twee presentaties houden bij de Nederlandse verenigingen in Sydney en Melbourne. In Sydney was zo’n 80 man aanwezig, in Melbourne lag het rond de 40. Kenmerkend was dat alle generaties van ‘Australische (ex-)Nederlanders’ was vertegenwoordigd: van jong tot oud – daarmee aangevend hoezeer dit onderwerp iedere Nederlander in het buitenland aangaat.
Het hoofdthema was uiteraard de dubbele nationaliteit voor Nederlanders wereldwijd. Tijdens m’n verhaal heb ik uitgelegd wat de situatie was (en wat de plannen waren van Rutte-I), hoe de situatie nu is en hoe ik – zowel als D66’er als op persoonlijke titel – de situatie in de toekomst graag zou hebben. Later dit jaar zal ik hier nog zeer uitgebreid op in gaan, maar om alvast een voorproefje te geven:
- Nederlanders in het buitenland mogen in de toekomst gewoon een andere nationaliteit aannemen zonder het Nederlanderschap te verliezen. Daarentegen kan het ook weer niet zo zijn dat Nederlandse paspoorten tot in generaties in het buitenland worden doorgegeven, dus daar moet een balans in worden gevonden. Maar de hoofdregel van de Rijkswet op het Nederlanderschap zoals hij nu bestaat moet worden omgedraaid.
- Er moet worden bijgehouden welke Nederlanders zich in het buitenland bevinden, en waar (er blijken vergevorderde plannen te zijn om iets dergelijks hopelijk binnen een jaar vanaf nu te activeren: zie www.programmarni.nl)
- Digi-D is voor alle Nederlanders in het buitenland te verkrijgen via een in-persoon afspraak bij de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat
- Elke politieke fractie creëert een nieuwe portefeuille: de belangen van Nederlanders in het buitenland.
- Online stemmen: de VVD mag hier openlijk proberen met de eer te strijken vanwege het indienen vorig jaar van een wetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken, feit is dat dit a) in campagnetijd gebeurde na druk van meer dan 25.000 Nederlanders wereldwijd b) er in de jaren ervoor hier nooit aandacht voor was bij de partij c) alhoewel meerdere partijen het belang van de Nederlanders in het buitenland al langer onderkenden dan de VVD, deze partij solistisch het voorstel indiende. Inhoudelijk is het natuurlijk te prijzen, maar het woord ‘opportunistisch’ is nog de minst schadelijke benoeming van de gang van zaken rondom dit wetsvoorstel
Verdere gedachten over een andere invulling van de vertegenwoordiging van de belangen van Nederlanders wereldwijd zullen later dit jaar op papier verschijnen – stay tuned!
Mijn dank gaat uit aan degenen die betrokken waren bij het opzetten van de events (in bijzonder Jacqueline Clements, Anne-Marije Bussink), het sponsoren van het event in Sydney (ING Direct, Heineken) en voor de foto’s en video’s die gemaakt zijn van die avonden (Anneke Mackay-Smith, Carole Overmaat). Tot slot veel dank aan de Nederlandse Consul in Sydney, dhr. Frederiks, alsook de Nederlandse Honorair Consul in Melbourne, dhr. Nieuwland, voor hun komst en persoonlijke bijdrage aan de avond.
Opgelet: we hebben we met z’n allen een bijzondere datum in het verschiet, namelijk 30 april 2013. Vanaf die datum zullen wij officieel een koningin hebben met 2 nationaliteiten.
Nu die ándere Nederlanders nog!
Ach, ach. Zojuist een lange reactie verloren, hier. Samenvatting: Ik begrijp dat per zo’n kort bezoek aan Sydney, het niet mogelijk is om een 100% indruk te kunnen krijgen van de ‘samenstelling’ van de “Dutch-Australian Community”, hier. Terwijl historisch er altijd al een aantal groeperingen zijn geweest, in mijn ervaring. (Er werd gesproken over het verschil tussen: “Hossen en springen” in het westen en “lezingen” bijwonen in het noorden.)
Ik reageer omdat ik las dat ‘alle generaties’ hier vertegenwoordigd waren. Ik zie geen bekende gezichten in de foto en dat is best logisch. Waarom zou ik alle oud-Nederlanders hier kennen?
Ik ben het ZO eens met uw boodschap!! Toen mijn in Sydney-geboren dochter, van Australische moeder met een Nederlands paspoort naar Europa mocht, omdat ik in 1962 nog niet 21 was toen ik (ook) Australier werd, en zodoende mijn Nederlandse burgerschap niet verloren had, voelde het aan also we de loterij gewonnen hadden! En, heus, mijn dochter heeft veel Nederlands in zich.
Via mijn vader (Was 12 jaar voorzitter van de Nederlandse Vereniging in Bankstown) begon ik me ook steeds meer bezig te houden met de activiteiten van de oud-Nederlanders hier.
Zo veel water onder de brug, sinds ik hier kwam, 12 jaar oud, met mijn ouders, in 1956. (Vooral sinds multiculturisme hier arriveerde in 1979 heb ik met veel bezig gehouden met Nederlands-talige radio programma’s, lessen, clubs, enz., enz..)
Nou. Nou. Zo moeilijk om het ‘kort’ te maken. Ik ben zeer nieuwschierig naar de reacties van de vertegenwoordigers van de Nederlandse verenigingen op de volgende vergadering van de Federatie van Nederlandse Verenigingen in NSW en zal zeker het onderwerp op tafel brengen via het bestuur.
Nogmaals: In 1962 was dat voor mij precies zo: “Als Nederlander in het buitenland mocht ik gewoon een andere nationaliteit aannemen zonder het Nederlanderschap te verliezen.” (Al wist ik dat toen geeneens. Maar vind dat het zo hoort te zijn!)
Joop (Was Joop Mul – nu Jo Mulholland)
Veel dank voor je reactie Jo. Ik hoop later dit jaar nog een keer naar Australie te moeten (+ NZ), in dat geval zal ik ook zeker dan weer de NLse gemeenschap gaan informeren.
Groeten
Eelco
Beste Eelco. Dit kwam weer te voorschijn op mijn iMac scherm en deze woorden: “Kenmerkend was dat alle generaties van ‘Australische (ex-)Nederlanders’ was vertegenwoordigd: van jong tot oud ” sprongen weer van m’n scherm. Zet a.u.b., nog niet mijn generatie (en jonger) op zij. De Federatie van Nederlandse Verenigingen bestaat nog steeds en de aangesloten verenigingen doen nog steeds veel goeds voor de oud-Nederlanders, hun kinderen en kleinkinderen. Ik ben lid van het bestuur van deze federatie en vind het vreemd dat ik hier niets van af wist.
Dat was misschien mijn fout.
https://dutchfederation.org.au/
Reblogged this on Ozcloggie's Blog and commented:
Dit kwam weer te voorschijn op mijn iMac scherm en deze woorden: “Kenmerkend was dat alle generaties van ‘Australische (ex-)Nederlanders’ was vertegenwoordigd: van jong tot oud ” sprongen weer van m’n scherm. Zet a.u.b., nog niet mijn generatie (en jonger) op zij. De Federatie van Nederlandse Verenigingen bestaat nog steeds en de aangesloten verenigingen doen nog steeds veel goeds voor de oud-Nederlanders, hun kinderen en kleinkinderen. Ik ben lid van het bestuur van deze federatie en vind het vreemd dat ik hier niets van af wist.
Dat was misschien mijn fout.