EelcoKeij.nl

** Resultaten en dankwoord **


“De kiezer heeft gesproken”
, zo luidt het adagium. Helaas is dat niet het geval geweest: er zijn opnieuw veel stembiljetten te laat of helemaal niet aangekomen, zo bleek uit de emails die we binnenkregen uit verschillende landen. Van de pakweg 50.000 geregistreerden heeft iets meer dan 35.000 een geldige stem uitgebracht via de “briefmethode”, oftewel via reguliere post. Ongeveer 40.000 geregistreerden hadden hierom gevraagd, kortom zo’n 5.000 van de “briefmethode-aanhangers” (12,5%) zijn óf bewust niet gaan stemmen óf ze hebben niet kunnen stemmen door postgebreken. Hier zijn geen verdere cijfers over.
Gelukkig zijn er ook Nederlanders in het buitenland die zo slim zijn geweest (ervaring??) om hetzij iemand te machtigen, danwel zelf in Nederland te gaan stemmen (ik behoor zelf ook tot die laatste categorie). Volgens de Kiesraad hebben 4.920 Nederlanders in het buitenland een kiezerspas aangevraagd om zelf in Nederland te kunnen stemmen, en hebben 2.961 Nederlanders in het buitenland iemand in Nederland gemachtigd. In hoeverre deze twee laatste categorieën daadwerkelijk gestemd hebben, is voor zover ik begrijp niet bekend.
[Met dank aan Brunhilde V. voor deze laatste cijfers, die de situatie nauwkeuriger weergeven dan vooraf geschetst!]

“Stemwijzer” op station in Amsterdam

Het is me de afgelopen maanden duidelijk geworden dat het online kunnen stemmen dé sleutel is voor heel veel andere zaken: immers als er online gestemd kan worden, zullen er meer Nederlanders uit het buitenland dit ook gaan doen (zelfs in grote getalen verwacht ik), waarop vervolgens de aandacht voor Nederlanders in het buitenland voor politiek Den Haag zal toenemen. Op dat moment zullen veel pijnpunten plots meer politieke relevantie krijgen. Online stemmen is daarmee een soort van “sluispunt” geworden.

Wat zijn nu de behaalde resultaten van onze campagne? Afgelopen maandag gaf de kiesraad het Proces-verbaal vrij, waarin alle behaalde stemmen staan vermeld per persoon en per partij (+ bijlage).

De meest belangrijke cijfers/feiten op een rij:

 • Ongeveer 2000 meer expats hebben gestemd dan in 2010, het aantal ongeldige stemmen bedroeg dit keer slechts 212 stemmen.
 • Ik heb 1620 voorkeursstemmen gekregen; 730 vanuit het buitenland en 890 vanuit Nederland. Dat is voor een eerste, “grondleggende” campagne een prima resultaat en wat dat betreft is het signaal overgekomen, zowel naar D66 als naar andere politieke partijen.
 • D66 is nu na VVD de 2e grootste partij onder stemmers in het buitenland geworden met 7.377 stemmen (zie ook het artikel op RNW: http://tinyurl.com/9de23qm).
 • D66 heeft 48% meer stemmen vanuit het buitenland behaald dan in 2010. Als je een zetelverdeling op grond van alleen de “buitenlandse” stemmen zou maken, zou D66 32 kamerzetels hebben. (Met dank aan Twan voor zijn rekenkundige bijdrage. In zijn woorden: “Bij D66 is Eelco Keij in zijn eentje verantwoordelijk voor 730 van de 7377 stemmen, oftewel drie kamerzetels.“)
 • Voor wat betreft de geschreven pers over D66, heeft deze expatcampagne – na Alexander Pechtold zelf natuurlijk – de meeste aandacht gegenereerd (zo is uit betrouwbare bronnen vernomen).

Deze campagne is natuurlijk geen eenmansactie geweest: hier zit een knotsgroot team achter en gezamenlijk hebben we “bruut veel pers” gehaald, zoals een Haagse insider het omschreef.  Bij dezen wil ik ten eerste medewerkers en vrijwilligers Mel, Maarten B., Martijn (zonder h)., Lior, Jorge, Mary, Yvonne, Diantha, Cees, Dennis, Monica, Jan-Willem, Eva, Robert, Sonia, Radboud, Margreet, Marthijn (met h), Wouter, Ruben, Lennaert, Twan, Elsje, Erik, Benno, Roelof, Femke, Rowin, Astrid, Michiel en John heel hartelijk bedanken voor hun inzet de afgelopen maanden. Zonder hen was dit nooit een campagne van betekenis geweest. En laat ik ook degenen niet vergeten die op de achtergrond (soms via Twitter!) me met raad en daad hebben bijgestaan – het zijn er teveel om op te noemen.

Daarnaast wil ik ook iedereen bedanken die de campagne financieel hebben gesteund: er is in totaal een kleine $3.800 binnengehaald waarmee het hele reilen en zeilen te financieren is geweest. Donateurs bedankt!!

Met 1620 voorkeursstemmen kom je niet in de kamer (daarvoor had je er een dikke 15.700 nodig). Maar deze campagne is pas het begin geweest. Nu de potentie van het internationale electoraat voorzichtig erkend wordt, is er opnieuw momentum om strijdpunten zoals dubbele nationaliteit en online stemmen bij de nieuwe regering aan te kaarten.

Binnen D66 zelf zal ik een voorstel indienen om deze campagne te bestendigen, te verbreden en ook over langere tijd uit te smeren dan slechts 2 maanden voor verkiezingsdatum. Wat dat betreft was dit pas een eerste aanzet en zijn met deze campagne de fundamenten gelegd voor een goede en lange follow-up.

Kortom: tot ziens, tot binnenkort!

Enkel berichtnavigatie

10 gedachten over “** Resultaten en dankwoord **

 1. Frank van Oirschot op schreef:

  Hulde!

 2. R. de Jongh - Australië op schreef:

  Dank voor je inspanningen! Eén van de voorkeursstemmen was die van mij. Eelco, ik hoop dat je betrokken blijft bij de Nederlandse binnenlandse èn buitenlandse politiek. Een kiesersgroep van potentieel 500.000 stemmen is onder de aandacht gebracht.

  Ik pleit voor…
  Eenmalige registratie, electronisch of per post
  Online stemmen voor elke landelijk verkiezing na registratie
  Dubbele nationaliteit ook wanneer beiden in de relatie/ huwelijk de NL nationaliteit hebben.

 3. Pingback: 1620 | Zwitserlaan

 4. P. Nijssen op schreef:

  Eelco,

  Ook van mijn zijde uit dank voor jouw inzet. Om zeker te weten dat jouw stem zou tellen heb ik iemand in NL gemachtigd. Ook hier het voorkeur voor het Electronisch stemmen, maar dan wel zonder Digi-D nummer aangezien velen van ons in het buitenland deze nog steeds niet in hun bezit kunnen krijgen.

 5. Arthur op schreef:

  Gefeliciteerd met het resultaat. Eén van de voorkeursstemmen was die van mij, en ik heb vanuit Florida gestemd.

  Ik heb vandaag een email ontvangen uit Den Haag van “Bureau Kiezers buiten Nederland” om een nieuw stembiljet voor het buitenland te testen (http://www.teststembiljet.nl). Dit lijkt me een goed initiatief en ik ga eraan meedoen.

 6. Peter van der Laan op schreef:

  Hello Eelco, kon helaas niet op je stemmen omdat mijn Nederlanderschap is afgepakt, maar mijn dochter – in Canada geboren, maar wel Nederlander! – heeft voor de eerste keer gestemd en een voorkeurstem op je uitgebracht. Ik hoop nog steeds dat mijn Nederlanderschap uiteindelijk wordt hersteld.

  • Dag Peter,
   ten eerste bedankt voor je indirecte stem! Ten tweede: de strijd om herstel van Nederlanderschap van oud-Nederlanders gaat gewoon door. We’ll keep you posted!
   Groeten
   Eelco

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: