EelcoKeij.nl

Expats aller landen, laat je horen in Den Haag

Vanmorgen verscheen een ingezonden brief van mijn hand in NRC Next. Hierin leg ik uit dat de inmiddels verguisde hoofdregel (Nederlanders die een andere nationaliteit aannemen, verliezen hun Nederlanderschap) gewoon blijft bestaan en dat we dus op 12 september een krachtig signaal moeten afgeven!

**Let op: wilt u stemmen, dan moet u zich voor 1 augustus registreren! Zie hier voor verdere uitleg & instructies (kan online)***

Er staat ook een vergissing in, die ik nog probeerde recht te zetten – maar op dat moment was de layout van de krant al af. Inmiddels heb ik excuses aangeboden aan de genoemde politieke partijen; factuele onjuistheden, hoe klein ook, moeten genoemd. Het ging i.c. om een PvdA-amendement dat beoogde alle expats gelijk te stellen (dus geen D66-amendement, hoewel D66 en PvdA hier duidelijk op 1 lijn zitten), terwijl een ander D66-amendement het over nieuwe Nederlanders ging en hen de mogelijkheid bood om aan hun oude nationaliteit vast te houden. Beide amendementen hebben het helaas niet gehaald.

NRC_Next_3_juli_2012

Enkel berichtnavigatie

11 gedachten over “Expats aller landen, laat je horen in Den Haag

 1. gerda meursing op schreef:

  Hoe graag ik mijn kinderen ook gun om hun nederlandse paspoort te houden als zij en resp. amerikaans en brits paspoort aanvragen, het zal dus niet meer mogen begrijp ik uit het bovenstaand warrig verhaal. Als er niets verandert mag dit toch juist wel?

  • Het wordt er door politiek Den Haag inderdaad niet makkelijk op gemaakt. In beginsel zullen uw kinderen dan inderdaad het Nederlanderschap verliezen. Het kan zijn dat ze in een uitzonderingscategorie vallen. Daarvoor moet u contact opnemen met een advocatenkantoor, dat gaat te diep om daar goed juridisch advies over te geven.

  • Hi Gerda,
   In principe verandert er voorlopig inderdaad nog niets, oftewel elke Nederlander die een andere nationaliteit aanvraagt, verliest het Nederlanderschap. Dit zal dus in beginsel ook voor jouw kinderen gelden – Nederlanderschap kwijt.

   Niettemin zou het kunnen dat ze onder een uitzondering vallen, en dat ze dus wel hun Nederlanderschap mogen behouden als ze een andere nationaliteit aannemen. Dat moet je dan echt even bij een advocatenkantoor checken; als je wilt kan ik je een kantoor in Amsterdam suggereren.

   Groeten
   Eelco

 2. Benno Groeneveld, Brooklyn, NY op schreef:

  Voor zover ik weet, kunnen kinderen met een Nederlandse vader (en pas sinds 1984 (1) ook kinderen met een Nederlandse moeder) in vele gevallen hun Nederlandse paspoort houden als zij in een ander land geboren zijn. Dat hangt een beetje van het land af, in de VS bijvoorbeeld is iedereen die in de VS geboren is automatisch Amerikaan. Ik heb onze zoon indertijd aangegeven bij het Nederlandse consulaat en vrij snel een Nederlands paspoort aangevraagd. De eerste keer dat hij dat paspoort wilde verlengen nadat hij 18 was, moest ik aantonen dat ik nog altijd Nederlander was op dat ogenblik. Hij kan dat paspoort nu gewoon zelf verlengen.
  Zoek de regels op, op de website van de Nederlandse ambassade in Washington DC staan goede uitleggingen over wie wel en niet in aanmerking komt, maar die regels moeten ook elders te vinden zijn.

 3. Brigitta Kroon-Fiorita op schreef:

  Ik begrijp dat ik, houder van een nederlands paspoort, mijn nederlands paspoort/nationaliteit zal verliezen als ik US citizenship aanvraag, om de reden dat ik een weduwe ben en dus niet langer getrouwd ben met een American citizen. Mijn kinderen hebben beide paspoorten en nationaliteiten. Ik was in schok toen ik dat las op de website van de Ned. Ambassade. Nooit gedacht dat ik na het overlijden van mijn man mijn nederlandschap zou kunnen verliezen bij het aanvragen van een Amerikaans paspoort. Zijn daar uitzonderingen op Eelco dat je weet by chance?

  • Dat is een heel goede vraag. Het antwoord daarop weet ik niet uit m’n hoofd, ik moet je daarvoor verwijzen naar een advocatenkantoor. Maar laat me eerst zelf even navragen. Kom er op terug.

 4. Beste Brigitta, u zal uw Nederlanderschap verliezen, wanneer u deAmerikaanse nationaliteit aanvraagt. In onderstaande link van het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt een soortgelijk voorbeeld aangehaald. Check het voor de zekerheid bij ambassade/consulaat/ advocaat.

  “U bent Nederlandse en sinds 1975 gehuwd met een Canadese man. Uw Canadese echtgenoot overlijdt op 3 mei 2003. U verkrijgt de Canadese nationaliteit op 7 januari 2004. U verliest automatisch het Nederlanderschap aangezien u niet meer gehuwd bent met een Canadees en u dus niet voldoet aan de uitzondering genoemd onder 3.. Een huwelijk wordt immers ontbonden door echtscheiding of overlijden. Maar als u voor uw 18e jaar 5 jaar onafgebroken in Canada heeft gewoond, dan verliest u het Nederlanderschap niet. U voldoet dan aan uitzondering 2.”

  http://www.minbuza.nl/producten-en-diensten/burgerzaken/nederlandse-nationaliteit/een-andere-nationaliteit-verkrijgen.html

 5. Bart op schreef:

  ik ben een paar maanden geleden Amerikaans staatsburger geworden en aangezien mijn vrouw Amerikaanse is heb ik nu ondertussen ook mijn “behoud van Nederlandschap” verklaring in mijn bezit. Ik heb nu dus 2 nationaliteiten.

  Toen ik naar het Nederlandse consulaat ging om mijn behoud van Nederlandschap verklaring aan te vragen, vertelde de juffrouw achter het loket mij doodleuk dat ik net op tijd was met deze aanvraag, want binnenkort is dit niet meer mogelijk.. Weet iemand hier misschien iets het fijne van ??

  • Hi Bart,
   ten eerste: gefeliciteerd! Of in het Amerikaans: good for you!
   Bij welk consulaat zeiden ze dat precies? Deze mevrouw was iets te voorbarig: je valt namelijk in een uitzonderingscategorie (waardoor dubbele nationaliteit voor jou mogelijk is), en het kabinet was van plan om deze uitzonderingscategorie af te schaffen. Maar een paar weken geleden heeft een meerderheid van de Tweede Kamer besloten om dat niet te doen. Wie weet gaat een volgend parlement het weer oppakken, maar dat is hoogstwaarschijnlijk.

   Deze stap hing al een tijdje in de lucht dus die uiting bij het consulaat verbaast me ten zeerste.

   • Bart op schreef:

    Dit werd mij verteld in het consulaat in Los Angeles. Ik vond het maar vreemd dat ze mij dit vertelde, want ze kon me verder geen details geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: