EelcoKeij.nl

Kandidatuur Tweede Kamerverkiezingen voor D66

Kandidatuur Tweede Kamer voor D66

Afgelopen week heb ik me aangemeld als kandidaat voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen voor D66. Elsevier schreef er gisteren een stukje over. Nederlanders in het buitenland zijn vaak informele, onbezoldigde ambassadeurs van ons mooie land. Hun economische waarde voor Nederland wordt vaak onderschat, hun nog altijd sterke band met Nederland vaak niet erkend. Ik pleit dan ook voor het instellen van een nieuwe portefeuille binnen de D66-fractie voor de belangen van deze omvangrijke groep!

Waar andere partijen flip-floppen rondom dit soort fundamentele zaken, heeft D66 het afgelopen half jaar zich standvastig getoond in het beschermen van de belangen van Nederlanders in het buitenland. Tegenwoordig heeft iedereen wel een neef, dochter, kleinkind of kennis in het buitenland. Wij allen worden geraakt wanneer Nederlanders in het buitenland in hun rechten worden beknot. Dus geen dubbele uitspraken over dubbele paspoorten of andere intrinsieke rechten.

Eelco Keij
Twitter: @EelcoKeij

Enkel berichtnavigatie

8 gedachten over “Kandidatuur Tweede Kamerverkiezingen voor D66

 1. Respect! Veel succes met de campagne en veel voorkeursstemmen toegewenst!

 2. Benno Groeneveld, Brooklyn, NY op schreef:

  Mijn stem heb je, als ik tenminste een rood potlood kan vinden hier in Brooklyn.

 3. Een rood potlood is hier het probleem niet. Zwitserse kwaliteit: Caran d’Ache. Levert helaas niet meer stemmen op dan de Bruynzeelpotloden in de stemhokjes, maar toch.

 4. Als NL moeder van een NL kind met NL/UK kleinkind in de UK (waar het territorialiteistbeginsel geldt t.a.v. de nationaliteit) en als lid van een familie, waarvan er van de eerste nog in leven zijnde generatie 3 van de 4 kinderen geheel of grotendeels in het buitenland wonen heb ik met afgrijzen de discussie over de dubbele paspoorten gevolgd. Hopelijk is dat punt nu definitief in de prullenbak beland. Mijn afgrijzen werd niet in het minst bepaald door het feit, dat die dubbele nationaliteitsdiscussie in Nazi Duitsland destijds al opgeld deed. Mijn van oorsprong Duitse moeder verloor haar Duitse nationaliteit echter niet door vanaf haar 5de jaar in NL te wonen, maar pas door haar huwelijk in 1938 met een Nederlander…

  Succes gewenst! Edith Brons, NL/Italië

 5. Sandra Dakurah op schreef:

  Eelco bedankt dat je je hebt ingezet voor Nederlanders in het buiteland die onder één van de uitzonderingen vallen en graag de mogelijkheid van een dubbele nationaliteit willen behouden.
  Maar de veel Nederlanders in het buitenland vallen niet onder een uitzondering en hebben nu al geen recht op een dubbele nationaliteit.
  Veel Nederlandse paren in het buitenland hebben met een hele vreemde wetgeving te maken. Als één van de twee de nationaliteit van het nieuwe land aanneemt dan is die meteen de Nederlandse nationaliteit kwijt. Als de ander op een later tijdstip de nationaliteit van het nieuwe land aanneemt, dan valt die onder één van de uitzonderingen. Die is dan getrouwd met iemand met de nationaliteit van het nieuwe land en die mag dan Nederlander blijven. Ik kan me niet voorstellen dat de wetgeving zo bedoeld is, maar in de praktijk werkt het wel zo.
  Wil je de bestaande wetgeving ter discussie gaan stellen?

  • Hi Sandra,

   Absoluut. De hoofdregel van de Rijkswet op het Nederlanderschap is me (en, dat moet erbij, meerderen uit ons “petitie-team”) een doorn in het oog. Het is niet liberaal en het strookt niet met de huidige globaliseringstijd.

   Evenwel moesten we de focus eerst op het wetsvoorstel betreffende de uitzonderingen leggen, alvorens we naar de volgende lobby kunnen schakelen. Het plan is om dat na de verkiezingen meteen te gaan doen, hetzij van binnen het parlement, hetzij van buiten, maar hopelijk via een combinatie!

   Groeten
   Eelco

  • Absoluut, geen twijfel over. Het is een wet die stamt uit de natie-staat-gedachte, en die nu volkomen achterhaald is!

 6. Pingback: Nieuwe pers over kandidatuur D66 Tweede Kamer, opkomen voor expats « eelcokeij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: