EelcoKeij.nl

URGENT update, no. VI – your support needed!

Dear all,

For reasons of urgency and simplicity, this update will be in English only. Last Friday, the Dutch government decided to send the contested bill regarding dual nationality to parliament and to put it up to a vote– despite concerns expressed by thousands of Dutch people worldwide.

What does this mean?

Timeline: Without getting into too much detail, there are still several phases in parliament that need to be dealt with before the bill can be put up to a vote. During these phases it is of utmost important that each spokesperson of each political party is well informed about the various downsides of this piece of legislation. With enough valid arguments, a majority within parliament may agree to amend the bill and to reverse its strongest restrictions. The actual vote may be up as soon as this June – after which the second branch of parliament will also need to vote on it (probably somewhere later in 2012).

Call for action: Below you will find the names and contacts of each spokesperson of each political party in Dutch parliament.  Please call them, send them an email, tweet them, send them a facebook message or even an old-fashioned stamped letter informing them kindly but urgently why they should not adopt this bill as presented by the government. Personal stories are often golden.

The time for you to act is now – we count on your support! Please share this message with as many people as you think are interested in hearing about this! For Dutch Clubs worldwide: please post this call for action on your websites!

You can also register at www.nederlanderblijven.com/nieuwsbrief and follow the movement at www.facebook.com/NederlanderBlijven and www.twitter.com/NLerblijven.

Thank you,

Eelco Keij (Twitter: DutchMoon)

Political party

Party chair in Parliament (Tweede Kamer)

Spokesperson

CDA (government coaltion party)  Sybrand van Haersma Buma s.vhaersmabuma@tweedekamer.nlTel. +31 70 318 2515Twitter @cdavandaag Mirjam SterkM.Sterk@TweedeKamer.nlTel. +31 70 318 3581 Twitter @MirjamSterk
VVD (goverenment coaltion party) Stef Bloks.blok@tweedekamer.nlTel. +31 70 318 3035Twitter @stefblokVVD Cora van NieuwenhuizenC.vNieuwenhuizen@TweedeKamer.nl
Tel. +31 70 318 2893Twitter @CvNieuwenhuizen
PVV (supporting party of the coalition) Geert Wildersg.wilders@tweedekamer.nlTel. +31 70 318 2211Twitter @geertwilderspvv Joram van KlaverenJ.vKlaveren@TweedeKamer.nlTel. +31 70 318 5312 
PvdA(opposition) Martijn van DamM.vDam@TweedeKamer.nlTel. +31 70 318 2753Twitter @martijnvdam
D66(opposition) Alexander Pechtolda.pechtold@tweedekamer.nlTel. +31 70 318 2625Twitter @APechtold Gerard SchouwG.Schouw@TweedeKamer.nlTel. +31 70 318 3066Twitter @GerardSchouwD66
GroenLinks (opposition) Jolande Sapj.sap@tweedekamer.nlTel. +31 6 553 8 4184 (Anita de Horde, voorlichter Jolande)Twitter @jolandesap Tofik DibiT.Dibi@TweedeKamer.nlTel. +31 70 318 3030Twitter @TofikDibi
SP(opposition) Emile Roemere.roemer@tweedekamer.nlTel. +31 70 318 3044Twitter @emileroemer Sadet Karabulut s.karabulut@tweedekamer.nlTel. +31 70 318 2828Twitter @SadetKarabulut
CU(opposition) Arie Sloba.slob@tweedekamer.nlTel. +31 70 318 3057 en +31 70 318 3664Twitter @arieslob
SGP(opposition) Kees van der Staaijc.vdstaaij@tweedekamer.nlTel. +31 70 318 28 44Twitter @keesvdstaaij
PVDD (opposition) Esther Ouwehandesther.ouwehand@tweedekamer.nlTel. +31 20-5203870Twitter @estherouwehand

Enkel berichtnavigatie

25 gedachten over “URGENT update, no. VI – your support needed!

 1. Desiree op schreef:

  If a person chooses to immigrate and become a new citizen I don’t get why you still want to hold on to your “old” citizenship!
  You don’t vote for 2 parties in an election either!!

  • shannon op schreef:

   you seem to be of simple mind. nothing is that easy. my children have to live in the US due to immigration laws. their father who is dutch is not able to immigrate to the US. they were born in the Netherlands. their right to dutch citizenship should not be taken away due to unfair immigration laws that don’t care about splitting up families.

   • Desiree Vandenhoven op schreef:

    Glad to see you know it all! And that my opinion be titles me as being simple!
    I made a decision 25 years to become Canadian and let my Dutch citizenship go. Not an easy one to make, but glad I did!
    We seem to want to have it all in life! And that is our down fall!
    We feel we are entitled!!! Are we? Good luck with your battle!

  • Zech op schreef:

   While maybe you can give up your Dutch citizenship that easily, but don’t make everyone else do so as well.

   Not all countries make it easy to enter: if a Dutch citizen is married to a United States citizen, they are presumed to have immigrant intent when entering the country. What this means is that either the Dutch citizen likely has to get a visa for every entry if they don’t have permanent residence. Now to get that visa, it is at least 6 months until they even look at your paperwork (it has been longer in the past). Once you have permanent residence, you have to stay in the country more than half of the year or you abandon it. If you become a US citizen, then you can stop holding your breath at every border crossing, hoping that you don’t get denied for some reason.

   If you are married, odds are you have family in both countries, and need to be able to travel quickly for emergencies.

   In filling out US immigration forms, we laughed at the forms where you are asked to list all of your trips to the USA: they give you one line. We added an extra page. If you are a business traveler, it really is to your advantage to have multiple citizenships.

   Some day we’ll go back to the Netherlands, and by then hopefully there will still be some way for me to become a Dutch citizen.

   • Pieternell op schreef:

    I never presumed to become a us citizen and I have been married for 33 years to a USAF military for most if it. I was always proud to be Dutch. My children are dual but you know I see why you want to be Dutch . But now that I am older it would be better to have dual citizen ship because anything would. Happen I am allowed to stay as long as I want in either country with my children and not just 3 months.

 2. Gérard Binnendijk op schreef:

  Een gedachte over de 200 jaar viering van het Koninkrijk.
  Gebaseerd op een publicatievan mv. R. Van Erp-Bruinsma bij LinkedIn.

  “Nederland is jarig! In de jaren 2013-2015 bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Nederland gaat vieren.

  Het is de kans voor het land om stil te staan bij ons gezamenlijke verleden, heden en onze toekomst.

  Het Koninkrijk is van ons allemaal. (Ook van de expats).
  Maar misschien toch niet? Wordt niet juist op dit moment een poging gedaan om een deel van de landsgenoten voor de deur te zetten, door een nieuw wetsvoorstel te lanceren en duizenden Nederlanders hun vaderland gewoon weg te nemen?

  Kunnen wij bij zulke pogingen nog steeds het 200-jarig bestaan samen vieren?

  Het Nationaal Comité wil een klein aantal activiteiten zelf organiseren, maar nodigt daarnaast vooral mensen en organisaties uit om zich aan te sluiten.

  Is de organisatie “NederlanderBlijven” ook uitgenodigd?

  Bij mv. Roos van Erp-Bruinsma kunnen we lezen: “ We streven naar een gevarieerd programma met activiteiten door het hele land, dat brede groepen bereikt en aanspreekt. Het spreekt voor zich dat de Caribische delen van het Koninkrijk volledig meevieren.” Waar zijn dan alle expats gebleven? Die horen toch ook bij het Koninkrijk – dat zijn de ambassadeurs van het Koninkrijk over de hele wereld verdeelt!

  Is er in Nederland niet een groot tekort aan bewustzijn dat er tienduizenden van Nederlanders zijn die dag in en dag uit ook voor het Koninkrijk onder weg zijn en die men nu per nieuwe wet voor de deur wil zetten. Is dat het cadeau van het Koninkrijk voor de 200 jaar vier?

  Ik heb noch nergens iets gelezen dat men hierover nagedacht heeft. En dat word tijd!

  Geschiedenis van Nederland en Nederlanders: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_door_Nederlanders_gestichte_steden_in_het_buitenland

  Dutch-American: http://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_American
  (Nederlandse Amerikanen)

  VOC: Vereenigde Oostindische Compagnie,

  Bekende Nederlanders in Pruissen: http://harald-rossa.suite101.de/der-preussische-baumeister-jan-bouman17061776-a51144

  En wij zouden deze lijst permanent kunnen verlengen.

  Zonder 1813-1815 geen 2013-2015

  Mv. R. Van Erp-Bruinsma schrijft: In de jaren 1813-1815 is het fundament gelegd voor het land dat we in de 200 jaar daarna hebben opgebouwd: (óók de expats en die bestonden toen al) Nederland werd een Koninkrijk, met een Grondwet, een Eerste en een Tweede Kamer en een positie op het internationale toneel.

  We herdenken de gebeurtenissen uit die jaren, en we vieren de verworvenheden van 200 jaar onafhankelijkheid en democratisch bestel. Want wat we in 200 jaar samen hebben opgebouwd lijkt vanzelfsprekend, maar is dat niet.”

  Daarom: laten we nu heel snel de nieuwe wet dubbele nationaliteit aan de kant zetten en op de werkelijke problemen van het Koninkrijk concentreren. Value added!

  De nieuwe wetgeving dubbele nationaliteit is dat zeker niet. Hoe kun je een jubileum vieren als je een deel van je eigen volk voor de deur zet?

  G. Binnendijk

 3. We hebben iedereen getwitterd hoor!

 4. Ummo Bruns op schreef:

  Dear all,

  I did send a message to the various politicians by email and also through Twitter.
  the Netherlands seems to isolate itself more and more

 5. De rest van de wereld marcheert exact de andere kant op! Nederland handelsland? Hier zullen onze partners blij mee zijn! Te dwaas voor woorden – Nederland suicidaal?

 6. Sharon op schreef:

  What are the reasons being put forward for taking away dual citizenship … where do I find this information?

 7. Peter van Dijk op schreef:

  Dear Sir, I would like to better understand the issues concerned with Dual Nationality and that the Netherlands’ government establishes this new regulation.

  Having worked and lived in quite a nr of countries in Africa, Asia and Europe I have lived the difficulties of being a foreigner. That is 1 of the reasons for returning to the Netherlands, country of which I have nationality and passport.

  Could you please explain the reasons for opposing the recent Dutch Bill, to argue that it is not simply the defense by an elite that for different reasons enjoys the advantages of two or more passports?

  I would like to understand. Respectfully, Peter

  • Hi,
   please see the FAQ at http://www.nederlanderblijven.nl (if you read Dutch), or also check http://www.economist.com/node/21542394. It’s a very long story (which I don’t have all in English) but this gives a first insight. Lastly, scroll down and read the previous Updates on this website.

   Thanks,
   Eelco

  • Gerrit op schreef:

   For those who don’t understand why people are opposed to this law take my case as an example. I’m married to an American and moved here a couple of years ago. During this process I was not allowed to work for a couple of months. The whole process of getting permanent residency also costs money. Say we want to move back to the NL, I would lose my permanent residency again. What if after some time my wife really can’t handle living in the NL? I’d have to go through that same process again. This is my reason for choosing dual-citizenship. I do NOT want any government (or at least the US and NL governments) telling where I can or cannot live. As a family from 2 countries you are not just Dutch or American, you are both!

   Most people don’t understand there are NO extra benefits! It is NOT like vacation (contrary, I only have 15 vacation days). So far it only has cost me money. I’d like to see those people make the same kind of sacrifices.

   • Jacqueline op schreef:

    Gerrit: I agree with you. I WISH I could hold dual Dutch ~ US citizenship. I can, but, only if I marry a U.S. citizen. One cannot help but feel loyal to both countries when one immigrates. Immigration doesn’t mean forfeiting one’s citizenship. Don’t punish those of us living abroad, initially not necessarily by choice, by revoking our citizenship. Rather, embrace multiple cultures and global citizenship and allow those of us living abroad to do the same.

 8. dutchgemini op schreef:

  My son has double nationality, Dutch and Italian, because born from a Dutch (me) and an Italian citizen (my wife) in Italy. Both are acquired by birth, so there is no distinction between the ‘original’ and the ‘second’ nationality. The propelling drive behind this proposal is the position of one of the coalition partners, which has put this issue high on the priority list. With the proposal, my son would have to decide which one to keep, since it is technically possible to withdraw from one of them, but he feels both equally and strongly his. The current proposal appears to include an exception for those citizens that can not legally withdraw from one, and in that case, the second nationality will stay, i.e. the Dutch nationality will not be taken away. This -unacceptable- situation established at the end a privileged group of people. Paradoxically, citizens that will profit from this situation are native from a non-EU country (Morocco).

  • Your children, born as dual citizens, remain unaffected by this law – unless you decide to relinquish your Dutch nationality before they turn 18 years old. Only in the latter case, they will lose their Dutch citizenship (which is bad enough).

 9. Wat een dommeriken. Waar je je niet allemaal druk om kunt maken.

 10. Di Monica op schreef:

  Geboren in Frankrijk uit Nederlandse ouders wil mijn dochter (17 jaar) toch de Franse nationaliseit aanvragen ivm het verkrijgen van studiebeurzen en latere kansen op hetzij de Franse hetzij de internationale arbeidsmarkt. Verstandige keuze? Merci.

  • Gérard Binnendijk op schreef:

   Hallo Mrs. Di Monica – met een NL paspoort ben je EU burger en hoef je helemaal niet meer van nationaliteit te veranderen. Studiebeurzen in FR zijn voor alle EU burgers open – denken wij toch eventjes ook aan het Eramus programma

   http://www.studienstiftung.de/foerderung.html

   1. ERASMUS – eu.DAAD.de
   eu.daad.de/eu/sokrates/05353.html
   … Free Mover Stipendien (FMS), Der Bologna-Prozess, EUROPASS Mobilität, Erasmus Mundus … Die Rolle des DAAD als Nationale Agentur für ERASMUS …

   2. ERASMUS-Auslandsstudium (SMS) – eu.DAAD.de
   eu.daad.de/eu/llp/informationen-fuer-studierende/…/09338.html
   Auch die Bewerbung für ein ERASMUS-Stipendium erfolgt direkt an der eigenen Hochschule. Stand: 2011-07-27. 1 Druckversion ,; 2 Impressum ,; 3 Kontakt .

   3. EU-Bildungsprogramme im Hochschulbereich
   eu.daad.de/eu/sokrates/infos-studierende/05603.html
   … Stipendien (FMS), Der Bologna-Prozess, EUROPASS Mobilität, Erasmus … des ersten Studienjahres mit SOKRATES/ERASMUS drei bis zwölf Monate an …

   4. Welche Kosten deckt das Erasmus-Stipendium? – Erasmus-Guide.de
   http://www.erasmus-guide.de/…/Welche-Kosten-deckt-das-Erasmus-Stipen...
   Das Erasmus-Stipendium ist ein Beitrag zu den Zusatzkosten, die ein Studienaufenthalt im Ausland verursacht. Daher variiert er von Land zu Land. Er reicht bei …

   NL infos heb ik niet, omdat ik nooit in NL gestudeerd heb. Ik woon ook in FR en kinderen van vrienden en vrienden studeren tegenwoordig allemaal onder de parapluei o.a. van “Erasmus”. Ook in Brussel kunt U zeer zeker informatie krijgen. Misschien ook de NL ambassade in Parijs?

   Mijn familie is in FR nu de 3. generatie en nog steeds NL. Die hebben dus de bac gemaakt en gestudeerd. Hedendaags is dat ook makkelijker dan voor een generatie.

   Het idee van Europa is dat iedereen zijn nationaliteit gewoond kan houden maar de vrijheid heeft in een ander EU land te leven, werken, studeren. In de EU hoeft men zijn nationaliteit niet op te geven, zonder nadelen te ondervinden.

   Dat is ander in de USA, Zuid-America , Afrika en ook vroeger in Zwitserland t/m 1992.

   Dus: Nederlandse blijven en het Erasmus programma activeren.

   Mvrgr
   G. Binnendijk

 11. Marloes op schreef:

  Is er een standaardbrief of alinea beschikbaar die we kunnen opnemen in een brief aan een fractievoorzitter? Ik wil graag wat schrijven maar een inleidende alinea die door dit platform zou kunnen worden voorgeschreven zou heel handig zijn. Daaraan vast zou ik mooi een persoonlijk verhaal kunnen knopen.

  • Hi Marloes, zie http://nederlanderblijven.com/tweede-kamer/. Daarnaast kun je denken aan het volgende (geschreven door het bestuur van een vereniging, maar kun je natuurlijk persoonlijk maken:

   ==================

   Het bestuur van […] heeft met grote bezorgdheid geconstateerd dat Minister Spies een wetsvoorstel heeft ingediend tegen dubbele nationaliteit.

   Het bestuur is van mening dat het opwerpen van barrieres voor het verkrijgen van het Nederlandse staatsburgerschap een buitengewoon onrechtvaardige en principieel onjuiste maatregel is, waardoor de belangen van vele Nederlanders in het buitenland ernstig worden geschaad.

   Het bestuur is verder van mening dat het wetsvoorstel geen fatsoenlijk beleidsdoel dient en onterecht uitgaat van de idee dat nationaliteit en loyaliteit aan Nederland zomaar verdwijnen met het aannemen van een andere nationaliteit.

   Het bestuur verzoekt u daarom met klem te bewerkstelligen dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel afwijst.
   Namens […]

   ==================

   Groeten
   Eelco

 12. pien op schreef:

  Mijn man is Amerikaan we zijn 33 jaar getrouwd en hebben 4 kinderen die alle 4 dual zijn goddank . Ik wil nu dat ik ouder ben ook de dual nationaliteit hebben, want zoals het staat in de grondwet in de USA als ik geen citizen ben en we hebben assets in de Stes dan als mijn man komt te overlijden moet ik alles verkopen en dan krijgt de USA de helft. zelfde met mijn pensien als ik in amerika pensioen gerechtigt ben dan krijg ik daar een pensioen, alleen als ik citizen ben 100 % met een alien kaart 75% en zonder beide krijg ik 50 %. In nederland zou ik zowiezo niet veel krijgen iets van 300 euro omdat ik in nederland niet betaald heb in de jaren dat ik in het buitenland was. Mijn man is retired Militair USAF . Ik ben daardoor de hele wereld af geweest dus veel gegeven . Maar bovenal ben ik Nederlander gebleven omdat ik er trots op ben om Nederlander te zijn. Als ik nu 2 nationaliteiten kan hebben dan kan ik mijn kinderen in de USA zowel als in Nederland vrij bezoeken zo lang als ik wil. Als ze dit gaan afnemen voor diegene die het willen hebben en het al zijn …wat hebben we dan ? Wij zijn de pionnen van degene die voor ons beslissen. En eigenlijk heeft God de wereld geschapen voor iedereen en dan moeten we daar eens aan denken. Wie kan uitmaken wie we zijn en wat we hebben? Please laat ons hebben wat wij willen waar wij oud mee kunnen worden. Als ik b.v. zoek raak als niet citizen van Nederland of de USA dan is er geen mens geiinteresseerd naar mijn welbeiing. en zo is het wel. Mijn vader in law ging terug naar nederland , hij raakte zoek bij overlay op een vliegveld ik heb iedereen gebeld die evt zou kunnen helpen maar omdat hij geen citizen was werd er niet gezocht en moet je maar naar het land gaan waar hij gewoond heeft . Daar betaalde hij zijn hele leven ook al belasting en zij trokken ook hun neus op ach zoek het maar uit . Dus waarom kunnen we gewoon niet een DUAL NATIONAL zijn dan zijn we veilig voor de landen waar we allebei van houden!!! ik heb tranen in mijn ogen als ik mijn Nederlandschap op zou moeten geven als ik Amerikaanse zou worden voor mijn kinderen en kleinkinderen. Dat ik nooit meer naar Nederland kan op mijn oude dag alleen vanwege de wet. Het is toch belachelijk dat wij die in Nederland geboren zijn niet terug zouden mogen komen naar ons eigen turf!! Alleen omdat we amerikaanse geworden zijn vanwege het wonen en leven met je man en kinderen.

 13. hans gryzenhout op schreef:

  1000 years of dutch heritage should allow a dutch born person to always remain dutch.This is especially true when in the last 50 years thousands have been given dutch citizenship simply by immigrating there.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: